szerda, április 29, 2009

Daráltmáj-szelet


Jelentem,megjelentem!Péntek reggel arra ébredtem,hogy a képernyőn egy nagy,piros stoptábla virít,egy szöveg kíséretében miszerint számlatartozás miatt beszüntették az adást.Az embert rögtön elkaptam és beleástuk magunkat 6 év csekktengerébe.Röpke 1/2 óra alatt meg is lett mind a 18 csekkbizonylat,köztük az ominózus darab is,mely feketén-fehéren mutatta,hogy NINCS tartozásunk.Telefon a központba.Küldjek e-mailt,majd foglalkoznak velem.Elbattyogtam a könyvtárba,feladtam a levelet és vártam..és vártam...és vártam.Egyre dühösebb telefonálgatásokra is csak semmitmondó válaszokat kaptunk,majd foglalkozik velünk a számlaosztály,de nem ígérik,hogy gyorsak lesznek.Na itt durrant el az agyam!Mi az,hogy nem lesznek gyorsak?Végül is különböző hatóságok meglátogatásának emlegetésével zártam a tegnapi beszélgetést és láss csodát!!!Ma amikor felkeltem és bekapcsoltam a gépet,mi fogadott?Hát a NET!!!De se egy e-mail,hogy elnézést a hibáért vagy esetleg bocs a kényelmetlenségért.Hiába ez még mindig Magyarország!
Mostantól kicsit több sós és édes süti,nyalánkság lesz fent,mert elkezdődött számunkra is a grill és bogrács szezon.Ma is bográcsoztunk de a séf úrnak sok teendője torlódott mára össze,így csak délután tudtunk kint főzni.Addig is,hogy éhen ne haljunk,csináltam egy kis daráltmáj-szeletet,amit gombócosítottam a gyorsaság végett.

Daráltmáj-szelet

  • 1 fej hagyma
  • kevés vaj
  • 30 dk darált máj
  • 30 dk nyers burgonya
  • 1 kk só
  • 1 mk őrölt bors
  • 1 ek petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 tojás

Az apróra vágott hagymát kissé megpirítjuk,a durvára reszelt burgonyával és a fűszerekkel együtt a májhoz adjuk.Hozzáadunk még egy tojást,korongokat formálunk a masszából és lassú tűzön,serpenyőben,vajban kisütjük{Durrogtat,mint a fene:-D}

{Bokor Judit receptje}

Köret pedig Limara sós kiflije volt:-D



vasárnap, április 19, 2009

VKF! XXIV:-Nagymamáról unokára




Ez az ütött-kopott lábas a nagyikámé volt.Az én nagymamám!Soha nem sütött mást csak rácsost húsvétra,meg piskótát csupaszon,de azt hogy ettük....Lábasban sütötte,hírét nem hallotta tortaformának,amikor meg lett volna rá pénze le nem cserélte volna semmire.Imádtuk azt a piskótát,na!Azt hittem nem is tud mást,de nemrég vártuk a buszt és ott összetalálkozott egy volt szomszédjával aki vagy 30 éve költözött el onnan.Az a néni boldogan mesélte nekem,hogy az én nagyikám úgy de úgy tudott sütni-főzni,mint senki más.Beleadta szívét-lelkét,nem sajnált semmilyen alapanyagot,a szomszédoknak is vitt mindig kóstolót.Nagyim meg csak annyit mondott szemlesütve,hogy hát igen,de jöttek a nehéz évek meg a négy gyerek {később a vakság} és nem jutott annyi.Most már nagyon meg tudom becsülni azt a kb 40-50 éves lábost amit ő adott nekem vagy 8 éve-amiben a piskótákat sütötte-és vigyázok rá,mert szeretném odaadni majd egyszer az én lányomnak vagy netántalán az unokámnak,hogy legyen miben sütnie a férjének piskótát.{Mert ezek a mai csattos formák mintha összeesküdtek volna ellenem.De ez a lábos!Ez egy álom:-D}Amikor pedig kicsusszan belőle a süti,mindig olyan érzésem van mintha megint gyerek lennék és szimatolnám a lefordított lábas alól előlengő dús,citromos illatot és könyörögnék:-Nagyanya,vágjuk már fel…

A férjemnek csütörtökön lesz a névnapja,de dolgozok,így nem érek rá.Először arra gondoltam,hogy megcsinálom DV zseniális Karamelles tortáját.Először férjem is rábólintott,be is szereztem mindent hozzá.Tegnap már tudtam,hogy valamit nagyon szeretne mondani,mert mindig a nyomomban sündörgött de nem szólt egy szót sem.Aztán este óvatosan kibökte,százszor körüljárva a témát{hogy nehogy sárkányosodjak:-D}végül elárulta,hogy ő inkább piskótatortát kérne,csak úgy csupaszon,ahogy én tudom:-D{nagyitól tanultam}Toll a füledbe-válaszoltam-mégis csak névnapod van.Piskóta lesz,de csokis!Belenyugodott:-D{Bencze Vera receptje}Nagyon finom!És egyszerű!




Holland Csokoládétorta




{Chokoladetaart}






  • 30 dk keserű csokoládé


  • 30 dk vaj


  • 20 dk cukor


  • 2 tojás


  • 25 dk liszt


  • 1/2 cs.vanillines cukor


  • 1/2 cs.sütőpor


  • 1/2 kk.só


  • 1 dl tej


  • 2 tojásfehérje


  • 15 dk porcukor


Forró víz felett egy lábosban felolvasztunk 10 dk csokit,adunk hozzá 1 dl forró vízet,simára keverjük és félretesszük.



Habosra keverünk 10 dk vajat 20 dk cukorral,keverjük bele egyenként a tojásokat,majd a vanillines cukrot és az olvasztott csokit.



Gyújtsuk be a sütőt közepes lángra.



Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a sóval,és öntsük össze a csokis keverékkel és a tejjel.Jól keverjük ki,nehogy csomós legyen.Öntsük kivajazott,kerek tortaformába és süssük kb.20-25 percig{tűpróba}



Krém:



Forró víz felett olvasszunk fel 15 dk csokit.2 tojásfehérjét verjünk keményre,majd fokozatosan verjünk bele 15 dk porcukrot.Egy másik tálban keverjünk habosra 20 dk vajat,keverjük össze a tojáshabbal és az olvasztott csokival.Ezzel a krémmel megtöltjük a három lapra vágott tortát és bevonjuk a tetejét is.A maradék csokit reszeljük a tetejére.


Ha tényleg ez az eredeti torta receptje,akkor ennek nincs párja:-D.Csoki a tésztában,csoki a krémben,csoki a tetején.HHHMMMM.....









szombat, április 18, 2009

VKF! XXIV:-Anyáról fiúra,fiúról feleségre:-D





Ezt a bögrét-vagy inkább csészét?-akkor kaptam a férjemtől-akkor még csak barátomtól-amikor összeköltöztünk.A bögrémet otthon felejtettem,ő megszánt és ideadta az anyukája nagyrabecsült étkészletéből az utolsó megmaradt darab bögrét.A többit ők{a 4 gyerek} törték el mindenfajta gyerekcsíny közben de ez az egy darab valahogy átvészelte a viszontagságos éveket.Ez a bögre számomra többet jelent mint egy sima,mezei bögre,mert valamilyen szinten a férjem édesanyjához köt{nem ismerthettem meg már sajnos:-(}aki szintén szenvedélyesen és jól tudott főzni,gyakran hívott vedégeket is és ilyen alkalmakkor ezt az étkészletet használta.S bár kaptam azóta más bögréket is én ehhez a virágmintás,kb.velem egyidős bögréhez ragaszkodok minden reggel.Valahogy még a víz íze is más,finomabb benne.


Amikor olvastam a VKF kiírást 3 tárgyra gondoltam rögtön,ez volt az egyik.Már csak ki kellett gondolni,mit is tegyek bele.Fagyi az olyan snassz ilynkor,koktél nem illik bele.És akkor jött az ötlet,hogy lassi legyen.Szeretem a lassit bár viszonylag ritkán készítem.Nem egy nagy ördöngősség.A Lassi egy Indiai üdítő fajta,készítik sósan,fűszeresen.édesen,csipősen.A variációk száma végtelen csak az ízlésünk szab határt.


Mangó Lassi


  • 2 dl natúr joghurt

  • 1 dl turmixolt jég

  • 1 kis,érett mangó szintén turmixolva

  • cukor ízlés szerint

Mindent összekeverünk és tálaljuk.Nyáron kiváló hűsítő


És íme néhány variáció:


só+bors,só+bors+szerecsendió,só+masala,só+uborka+fokhagyma+bors,só+kapor+bors,citrom héjastól+sok friss menta+édesítő{az édesítőtabletta nem oldódik fel,helyette folyékonyat használjunk}Narancs{fele héjastól}+pici gyömbér+édesítő,banán+vanilia+édesítő,őszibarack+szegfűszeg+fahéj+édesítő,meggy+ánizs+édesítő,alma+citrom+fahéj+édesítő

A recept eredetije Endrei Judit:Sztárdiéta c.könyvéből származik .

péntek, április 17, 2009

Apa kezdődik.....


Fehérkenyér



Kenyeret sütöttem.Egész pontosan tegnap este 21:05-kor tört rám a kényszer,hogy most,máris,azonnal és nem tovább.



Eddig tartott a kovásztól és az öregtésztától való kényszeres félelmem{Igazán megérdemelnék egy tanulmányt,egy flancos,rólam elnevezett fóbiával:-D}Szóval a gépet kikapcsoltam és belavíroztam a konyhába teljes harci díszben,Limara öregtészta receptjével és egy férjjel a sarkamban,aki aggódó hangon érdeklődött,hogy vajh mit szándékszok tenni ily késői órán.A válasz{öregtésztát gyártok}nem igazán nyugtatta meg,pláne mikor elárultam,hogy a holnapi kenyerünkhöz kell.Jól emlékezett három kovászkísérletemre,melyek közül kettőt úgy elfelejtettem,ahogy illik,a harmadik meg be se indult.KöBö szerint öngyilkos lett,mert rájött arra,hogy úgyis kínkeservek között éhenhalna.A DNK-ról nem is beszélve,ami csak a sütésig sikerült majd úgy kellett szó szerint kivésni a jénaiból,hiába szórtam alá,köré,mögé vagy 1/2 kg lisztet.

Így hát elkönyveltem magamban,hogy ez is azok közé a dolgok közé tartozik,amiről örök életre le kell mondanom,de a múltkori kifli sikere{rendszeres vendég azóta}egyre csak érlelte bennem a bátorságot.Szóval összeállítottam a tésztát és leültem az előszobába meggyúrni és a nyitott szobaajtón át Fábryt hallgattam.Annyira belemerültem a vihogásba{meg KöBö megjegyzéseibe},hogy csak bő 15 perc múlva eszméltem:Emberek én gyúrok!Kitettem a konyhába a cuccost és reggel 10-ig meg sem mertem még csak a kendő sarkát sem fogni,nemhogy megemelni.Hhhhmmm,de azután...

Teljes örömmel vetettem magam a gyúrásba,kelesztésbe.formázásba,sütésbe és a dicséretbe!Mert az is volt ám!{Még szép..:-D}Mivel száz szónak is egy a vége{ez nálam néha fordítva igaz}íme a recept.



Fehérkenyér


  • 2,7 dl langyos víz

  • 2 csapott tk.só

  • 2 ek olivaolaj

  • 1 tk.ecet

  • 25 dk öregtészta

  • 40 dk simaliszt

  • 10 dk rétesliszt

  • 1 tk cukor

  • 1 dk élesztő

Semmit nem futtattam,az élesztőt csak úgy belemorzsoltam a listbe és hozzáadva a többi hozzávalót,sima,rugalmas tésztává dagasztottam.1 órán át kelesztettem,majd ismét átgyúrtam,megformáztam és 20 percig a sütőtepsiben hagytam még kelni.Míg pihent a tészta,előmelegítettem a sütőt 3-as fokozaton.Pihentetés után behelyeztem a sütőbe és betettem vele együtt egy kis lábas vízet,hogy jó gőzős legyen az ájer bent.Amikor a színe megközelítette az általam vártat,kivettem a vízesbádogot és tovább sütöttem teljes megelégedésemig:-D{5-ös fokozaton sütöttem végig}


Egyet sajnálok csak.Hiába spricceltem meg a tetejét hideg vízzel,nem lett cserepes.Viszont jól kiforrt sülés közben,amiről nálunk úgy tartják,az az igazán jó kenyér.KöBö szerint olyan mint a bolti,csak finomabb.Erre varjál gombot!

És hogy teljes legyen az élet,húsos paprikáskrumplival avattuk fel:-D

Hálám örökké üldözni fog Limara!{csak el ne kapjon:-D}


Az öregtészta receptje itt található





szerda, április 15, 2009

Kirándulás a Tiszához



És te ott vársz az út végén...


Egy kis árvíz


Lombok felett az ég



A szőke Tisza


Összefonódás

Már csak a gyökerek tartják{meg az Isten}



Sonkás,sindlinges laskatészta


A húsvéti sonka maradékát direkte erre a célra tettem félre,mert már szerettem volna kipróbálni a sonkás kockát sonkával{eddig füstölt párizsival készítettem}Legelőször akkor ettem ilyet,amikor gyakorlaton voltam és lehetett étkezni az üzemi konyhán.Nagyon finom volt és teljesen ismeretlen számomra de szerencsére ott volt Tündike,az osztálytársam aki rögtön le is diktálta a receptet,mondván ő gyakran készíti lavórszám.Azóta örök kedvenc és higgyétek el,hogy füstölt párizsival sem utolsó.Most legalább snidlingimádatomat is kiélhettem,nagyon passzolt hozzá.És hogy miért laskatészta?Kicsit lusták voltunk ma és nem volt kedvünk a boltig elslattyogni,hogy vegyünk fodros nagykockatésztát.Igy{KöBö legnagyobb bánatára}az ő saját kezűleg gyúrt borsos lebbencstésztáját használtam.{sszúgyis lesz még alkalom gyúrni.}

Sonkás,snidlinges laskatészta

  • kb.50 dk főtt,füstölt sonka apró kockákra vágva vagy darálva{a parizert le kell reszelni a káposztareszelőn}
  • 1 nagy poharas tejföl
  • 1 csokor snidling
  • 1 tojás
  • bors
  • szükség esetén só

Ezeket összekeverjük és a kifőtt tésztával összeforgatjuk.Lehet lábosba vagy tepsibe tölteni,a tetejére reszelt sajtot szórni és úgy megsütni vagy vajastésztakéregben megsütni.



kedd, április 14, 2009

Pitypangméz




A férjem nagy természetbarát,talán ennek is tudható be,hogy imádja a gyógynövényeket.Lassan annyi erről szóló könyve van,mint nekem szakácskönyvem{az is egy szép gyűjtemény ám!}És persze van otthon rengeteg saját kézzel gyűjtött gyógynövény,ilyenkor pedig permetezni csakis zsúrló és csalánlével lehet.Ugyanolyan hatása van mint a méregdrága "mérgeknek",csak így környezetbarátabb.{meg szagosabb is,dehát valamit valamiért.}Arról nem is szólva,hogy egy egy ilyen gyógynövénygyűjtő túra hihetetlen jó dolog,hiszen jó levegőn vagy sportolsz{séta és bicikli}és kikapcsolódsz is egyben.Rengeteg energiát kapok ilyenkor,már az felüdítő dolog számomra,hogy látom és hallom a Tiszát,hallgatom a rengeteg madár énekét,meglesem az őzeket,vadnyulakat,siklókat,fácánokat,gémeket,kócsagokat.Valamint ne feledekezzünk meg arról sem,hogy itt teljesen együtt lehetek a párommal,nincs stressz,nincs idegeskedés csak rengeteg nevetés,súgdolózás,pihenés a fűben,lazaság ,tötymörgés:-D


Kb.5 éve van meg neki Maria Treben könyve.Szó mi szó,tényleg jó,még a svédcsepp leírása is megtalálható benne,igaz azt még nem próbáltuk,mert a 2 éve vett nagy üveg még mindig félig telve áll az éjjeli szekrényemen.Ebben a könyvben találta meg azt a pitypang méz receptet,amit minden tavasszal el szokott készíteni.Szinte észre sem lehet venni,hogy nem a méhek által készített méz,viszont sokkal olcsóbb{talán annyiban más,hogy van benne egy olyan enyhén mentolos íz,köszönhetően a virágnak és a citromnak:-D.De szerintem jobb így,nem az a tömény édes íz van jelen mint a méznél,hanem egy kicsit könnyedebb,tavaszias vonulat}Igaz cukorból készül de olyan kis mennyiség kell{mivel koncentrátum}pl.a teába is,hogy ennyi nem hízlal{cukorbetegek természetesen nem fogyaszthatják:-(}A reggeli gyógyteánk és vajaskenyerünk már elképzelhetetlen nélküle.Arról nem is szólva,hogy a pitypangnak rengeteg jó gyógyhatása ismert.Pl.segít epe és májbántalmak gyógyításában,cukorbetegségben{ilyenkor nyersen kell elrágni napi kb.10 szálat.Kicsit keserű{na jó,nagyon}először,olyan íze van mint az endíviasalátának.Tavaszi fáradtság esetén salátaként fogyasztva segít leküzdeni az ólmos fáradtságot.Megszünteti a bőrviszketést,a sömört,a kiütéseket,segít a gyomorbántalmaknál.Vértisztító,vérhígító hatású,izzasztó és vizelethajtó.A "méz "pedig vesebetegeknek nagyon jó,mivel ők nem bírják a valódi mézben megtalálható savakat.


Pitypangméz



Két összmarék pitypangvirágot teszünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük.Amikor a víz bugyogni kezd a fazekat levesszük a tűzről és éjszaka állni hagyjuk a főzetet.Másnap az egészet leszűrjük és kézzel jól kinyomkodjuk.A levéhez 1 kg nyers cukrot keverünk és hozzáadunk egy karikára vágott 1/2 citromot.A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre.A legkissebb lángon melegítjük,hogy az összes vitamin megmaradjon benne.A főzetet pároljuk,vigyázva arra,nehogy forrjon.A masszát egyszer-kétszer hagyjuk hűlni,hogy ellenőrizhessük az állagát.Nem szabad túl sűrűnek lennie mert akkor idővel kikristályosodik,de túl híg se legyen,mert akkor megsavanyodik.



UI:Zsigu a kis szemtelen fiúmacskám is előkeveredett.Ő tiszta anyja{lelkileg}csak hatványozottan.El lehet akkor képzelni,mit köszönhetünk neki:-D






szombat, április 11, 2009

Büszkeségeim






Az egyik Hófehér,a cicám.Nevét nem a bundája színe miatt kapta,mert amint látjátok olyan mint aki a festékes vödörbe esett.A tekintetéről és a viselkedéséről lett elnevezve igy.Ám ez megint csalóka,mert ő egy olyan kis csendes pusztító:-D.A legnagyobb természetességgel és nyugalommal ingerli a kutyát,hajkurássza a fiát{Zsigut,a másik pernahajdert.Ő most csajozik és nem ért rá}csap le egerekre,harap a kezünkbe,ugrik a nyakunkba méter magasból és hordja nekem az általa végletekig elnyúzott békákat,valamint imád felmászni a padlásra a létrán,terepgyakorlatot tart ott,ami minimum olyan hatással van mintha egy század katona randalírozna,hogy utána keserves nyávogással hozza tudtunkra:Fél lemászni.Így KöBö-nek kell felmászni érte,amit a gaz cicus úgy hálál meg,hogy jól összekarmolja ahol csak tudja,mivel fél és úgy viselkedik mint egy fuldokló.Épp ezért van már macskafogó kesztyűnk is:-D.De egy-egy ilyen eset után úgy tud nézni,illegetni-billegetni magát,nyomni a kis fejét,hogy simogassuk és úgy dorombol,mintha egy zil teherautó lenne a kezed alatt,hogy csak mosolyogsz és simogatsz.Nem lehet rá haragudni.Most,hogy tavasz van nem sokat látjuk,mert a házunk mögötti tisztáson penziót nyitott és ott fogadja az udvarlóit.Ha látni szeretnénk oda kell mennünk,de nem minden esetben fogad minket szívsen.Egy biztos:Etetésre mindig megjön.






Másik büszkeségem:A barackfám.Most virágzik másodjára.Tavaly csak két szem barack volt rajta,de az......Már alig várom,hogy lekvárt főzhessek!




És végül egy cicapuszi nektek{mi naponta kapjuk egy-egy csíny után vagy ha csak szeretgetni akar minket}




Sajtos Pogácsa


Ünnep nem múlhat el nálunk pogácsa nélkül{mondjuk egy hétvége sem}Most ezt próbáltam ki Horváth Ilonától.

Sajtos Pogácsa

  • 50 dk liszt
  • 25 dk vaj
  • 2 tojássárga
  • 3 dk élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 dk cukor
  • 10 dk reszelt sajt

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral.A lisztet elmorzsoljuk a vajjal,a sajttal és a sóval.Beleöntjük az élesztőt,a tejfölt,a 2 tojássárgát és jó alaposan összegyúrjuk.Mivel ez alapjában is egy nagyon lágy tészta,előfordulhat mégis hogy egy kicsivel több liszt kell bele.Ha nem akar összeállni,nyugodtan tégy bele még egy kis lisztet.Keleszd egy órát,majd nyújsd ki ujjnyi vastagra.Rácsozd be a tetejét,szaggasd ki.Én csak ilyenkor szoktam lekenni,vagy tejföllel vagy egy kis tejjel elhabart tojássárgájával.Megszórjuk a tetejét is reszelt sajttal és már mehet is a sütőbe.Ha szép piros a teteje,készen van.5-ös fokozaton szoktam sütni,ha gáztűzhelyen sütöm.

Kekszes Krémes


Mivel csak 1 szabadnapom van{a mai}kerestem egy olyan sütireceptet ami gyors,finom és nem kell sütni.Maszatkonyha receptjét nagyon régóta használom.Nem tömény,édes nehéz,hanem a vaj ellenére is könnyű,finom kávés-csokis krém.Amint először megkóstoltam,azonnal a kedvencemmé vált{KöBö is osztja véleményemet}bár régen készítettem.Most eszembe jutott és rögvest el is készítettem.


Kekszes Krémes



  • 2 csomag főzős csokipuding

  • 5 ek cukor

  • 1 ek kakaó

  • 1 1/2 dl kávé

  • 4,5 dl tej

  • 25 dk vaj

A pudingot elkeverem csomómentesre a tejjel,cukorral,kakaóval,kávéval és krémet főzök belőle.Állandóan kavargatni kell,amíg el nem készül,mert hajlamos az odaégésre.{mint minden puding:-D}Amint levesszük a tűzről,belekeverjük a vajat.Fogunk egy alufóliadarabot{ebbe csavarjuk majd a kész sütit}és fogunk egy darab kekszet.Bekenjük az egyik oldalát krémmel és az üres részével lefelé rátesszük az alufóliára.A következő darabot is megkenjük és ráfektetjük az üres aljával az előző keksz krémes tetejére.Kis tornyot építünk igy.Ha már a tornyunkat a ledőlés veszélye fenyegeti,óvatosan lefektetjük és így folytatjuk a munkát,amíg tart a keksz.A süti oldalát és tetejét is bevonjuk a krémmel és megszórjuk a tetejét kókuszreszelékkel{nem fontos}Ráhajtogatjuk az alufóliát és betesszük a hűtőbe 3-4 órát ezalatt a keksz megpuhul.Srégan szeleteljük,így lesz szép csíkos{Nálunk pont ezért zebra sütinek is hívják}






szerda, április 08, 2009

Fájó igazság?!

Iwiwen kaptam:-D

A fájó igazság, avagy honnan tudod, hogy felnőttél?

- A növényeid egészségesek, de nem tudod elszívni őket.
- Több kaja van a hűtőben, mint sör.
- Reggel nem lefekszel, hanem felkelsz.
- Meghallod a kedvenc zenédet a Sláger Rádióban.
- A hírcsatornát nézed.
- A barátaid megházasodnak és elválnak, nem pedig összeállnak és szakítanak.
- A nyári vakáció három hónapról három hétre zsugorodik.
- A farmer és póló már nem számit rendes öltözéknek.
- Te dörömbölsz a falon, mert a szomszédban bömböltetik a gyerekek a zenét.
- Idősebb rokonaid a füled hallatára disznó vicceket mondanak.
- Nem tudod, mikor zár a McDonalds.
- A kocsid biztosítása csökken, de a havi részletek nőnek.
- A kutyádat kutyakonzervvel eteted, nem hamburger maradékkal.
- Megfájdul a hátad, ha a fotelben alszol.
- Nem szunyókálsz délutánonként
- A vacsora és a mozi maga a randi, nem pedig a bevezetése.
- A reggelit reggel eszed.
- Továbbra is a számítógép előtt ülsz egész nap, de nem játszol.
- Ha egy ismerősödnek gyereke lesz, nem szörnyülködsz, hanem gratulálsz.
- Kétségbeesve keresel ezen a listán legalább egy jelet, ami nem igaz rád...... és amikor nem találsz, vigyorogva elküldöd a haveroknak, mert tudod, hogy ők se találnak.

Fetasajtos,zöldborsós ráksaláta,snidliges majonézzel


A recept eredetijére a Fennkölt saláták című vékonyka de igen jó könyvben találtam rá.Ott sajt nélkül és kapros majonézzel behűtve ajánlják.Így sem lett rossz,sőt!!!!

Fetasajtos,zöldborsós ráksaláta snidlinges majonézzel

  • 10 dk fetasajt kis kockákra vágva
  • 30 dk főtt zöldborsó
  • 20 dk konzerv garnélarák{nálam rákfarok vagy mi}
  • 2 ek citromlé
  • 1 kiskanál cukor
  • 10 dk majonéz
  • 1 dl kefír
  • 1 ek mustár
  • bors
  • 1 csokor snidling vagy kapor apróra vagdalva

A majonézt keverjük simára a kefírrel,mustárral,cukorral,citromlével,kevés sóval,borssal és a snidlinggel.Forgassuk bele a borsót,a sajtot és a rákot.Hűtve tálaljuk.

Nagyon finom,laktató és egyáltalán nem bonyolult.Kicsit drága a rák miatt de egyszer élünk.És ha drágaság akkor egy kis Marilyn Monroe{A kedvenc számom:-D}





Fejtett Bableves Füstölthússal


Keresztet vetettem az utolsó zacskó fejtett babra,amit még a legutóbbi nagy hűtőtakarításkor találtam.Igazság szerint majdnem el is felejtkeztem róla megint de Gumimaciknál megláttam a bejegyzést és rögtön tudtam,hogy amint ráérek meg fogom főzni.Most értem rá.

Fejtett Bableves Füstölthússal

  • kb 30 dk fejtett bab
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db zöldség
  • 1 füstölt bordaporc{vagy ízlés szerint bármilyen füstölthús kockákra vágva}
  • 1 nagy poharas tejföl
  • 4 ek finomliszt
  • 1 l tej
  • pirospaprika
  • 1 kis fej hagyma apróra vágva
  • 1 ek ecet

A zöldségeket megtisztítom,megmosom és felkockázom,majd egy fazékban odateszem főni a feldarabolt hússal,a babbal és a hagymával,annyi vízzel ami kb 2 ujjnyira ellepi.Sózom,borsozom és puhára főzöm.Ha a levét elfövi,akkor pótolom.Ha kész akkor a lisztet elkeverem a tejföllel,pirospaprikával és kevés tejjel csomómentesre,majd hozzáöntöm a többi tejet is.Óvatosan a levesbe öntöm és állandó kavarás mellett kis lángon kiforralom az ételt.Ha az első kis buborékok felpilinckéznek akkor elzárom a gázt,megkóstolom,ha kell még bele só,teszek bele.Ezekután már csak ecettel ízesítem és tálalom.

A bab és a többi "alkatrész" a gravitációnak köszönhetően csak kicsit látható.



péntek, április 03, 2009

Sóskás,sajtos,hagymás krumpli meg a többiek...


Ma is a kertről szólt az életünk így ki kellett találni valami gyors és egyszerű ebédet.Míg a férjem sült kolbászt eszegetett{kóstoló}addig én tovább gondoltam a hozzá készített hagymás tört krumplit.Nagyon finom lett,a sóska savanykás íze valami hihetetlen módon érvényesült és mégsem nyomta el az ízeket.Úgyhogy én ma csak köretet ettem,de nem bántam meg!







Sóskás,sajtos,hagymás krumpli

  • 70 dk héjában főtt krumpli,pucolva


  • 3 fej hagyma


  • zsír


  • 15 dk reszelt sajt


  • 1 marek sóska összevagdalva





A hagymát meghámozzuk és finomra felvagdaljuk,zsíron aranysárgára pirítjuk{lehet olajon is de azt a krumpli nem szívja úgy fel mint a zsírt.Szerintem},amikor jónak ítéljük,lehúzzuk a tűzről és belevagdossuk vékony karikára vagdosva a krumplit.Visszatesszük a tűzre és még kicsit pirítjuk.Megkóstoljuk,ha kell bele só,teszünk hozzá.Ennyi lenne a hagymás tört krumpli.Namármost én miután levettem a tűzről,belekevertem még 15 dk reszelt sajtot{Pannónia}majd a tányéron megszórtam egy kis marek összevagdalt sóskával.Egyszerű de nagyszerű.




Ja és újra kellett kiflit sütnöm,KöBö kifejezett kérésére.Ezúttal sajtos lett és csak annyiban tért el az előzőtől,hogy 40 dk sima+10 dk réteslisztet használtam.Finom!

A képfelirat reloaded akart lenni,de ez a fránya billentyűzet,meg ez a lustaság ugye.....

És még küldök nektek egy kis nárciszt a kertemből,csak úgy!







csütörtök, április 02, 2009

Kifli és sóhajok



Miért van az,hogy ha az ember és az ő párja szeretnének enni egy jó minőségű és finom kenyeret,akkor kénytelen neki állni és a két szép kacsójával bedagasztani majd megsütni?Miért nem lehet egy boltban normális minőségű kenyeret kapni,aminek van íze,állaga és illata?Miért kezdik el a beszokatást{annak nevezhető}a fentiekhez hasonlító kenyérrel és miért térnek át 2 hónappal később egy laza szerkezetű,morzsálódó,hamar kiszáradó,savanyú,felfújtatott valamire?Azt hiszik,hogy ezekután is meg fogom venni?Egy nagy frászt!!!!
Szóval ezen monológot hallgathatta végig KöBö miután hazabaktatott a boltból és kitette az asztalra a reggelire szánt veknit.Mindenesetre megreggeliztünk,mert nem vagyok Molly Weasley,nem tudok a pálcám hegyéből kenyeret előpattogtani,de abban a minutumban megfogadtam,hogy én ma kenyeret fogok sütni.Az ember laposakat pislogott a körözött mögül,nem mert szólni,{jött utánam hűségesen a géphez is miután egy számára ismeretlen szót hallott}én pedig "Limara"csatakiáltással becsusszantam a gép elé.Aztán kissé visszavettem a tempóból,mert hát mindenhez öregtészta vagy kovász kellett volna,azt pedig hirtelenjében nem tudtam leakasztani a szögről.Már kezdtem feladni,amikor megláttam a kiflijeit.Döntöttem,ellenvetés nem volt{Persze,mert azt hitte süti lesz.Nagyot nézett mikor kiszedtem a tepsit:-D}és a 8 db kifliből most már csak egy árválkodik,de KöBö már be is jelentette rá az igényét vacsorára.

Kifli

  • 2 dl tej{ebből 1 dl az élesztő felfuttatásához kellett}
  • 2 ek tejföl
  • 2 tk só
  • 1 ek ecet
  • 4 ek olaj
  • 50 dk liszt
  • 1 tk cukor
  • 3 dk élesztő

Én az élesztőt felfuttattam a cukorral és 1 dl meleg tejjel,majd minden hozzávalót összegyúrtam.Tálban a duplájára keleszettem,majd 8 részre vágtam.Ovális formára nyújtottam és úgy tekertem fel őket.Sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem a kifliket és bár Limara nem írta de lekentem őket egy kis sós tejjel elkevert tejföllel.Megint a duplájukra keleszettem és sütőben 4-es fokozaton megsütöttem őket.A sütés kezdetekor egy kis fém tálkában vízet tettem be a sütő aljára,hogy jó kis gőz legyen és a sütés vége előtt,amikor már szilárd kérge volt,de még nem színesedett,kivettem.

Nagyon finom,kifejezetten jó illatú,tömör,laktató,puha bélzetű,foszlós,cserepes csoda lett.