csütörtök, december 31, 2009

Boldog Új Évet!






Boldog új évet kívánok mindenkinek.



Ady Endre: Boldog újévet!


Ezúttal sírva, szépen

Forgok meg lelkemnek régi

Gyermekes életében:

Boldog új évet kivánok.



Boldog új évet kivánok,

Mindenki tovább bírja

E rettenetet,

E szamárságot,

Mint szegény, mint bírom én, én,

Gyönyörködve,

Óh, én szegény

Lelki kémény.

Boldog új évet kivánok.



Ontom a füstjét

A szavaimnak,

Pólyálva és idegesen,

Be messze ringnak

Az én régi terveim,

Az én régi társaim is

De messze vannak,

Boldog új évet kivánok.



Új év Istene, tarts meg

Magamnak

S tarts meg mindenkit

A réginek,

Ha lehet:

Boldog új évet kivánok.







Bulizzatok,nevessetek,legyen jó kedvetek,hiszen ahogy töltöd az utolsó napot az óévben és az első napot az újévben,olyan év vár rád!


Egy kis kedvcsináló zene!





hétfő, december 28, 2009

A buszsofőrök bibliája


Előre is elnézést kérek a buszsofőröktől,de nem tudtam a mélfiókomban hagyni:-)

1) Ha elől kopaszodsz, növeszd a hajad a derekadig!
2) Szürke cipőhöz kizárólag fehér zoknit vegyél, különben nem érvényesül a boka felett 10 centivel érő kék/szürke nadrág! A fehér sportzokni a szandálhoz is kötelező. Nyáron a hosszúnadrágot hajtsd fel combközépig!
3) Soha ne mondd a mikrofonba a következő megállót, vagy ha igen, hörögj bele!
4) A megálló előtt 10 méterrel érd el a legnagyobb sebességet, hogy így be tudj mutatni egy hatásos fékezést! Ennek akkor van értelme, ha legalább 80 álló utas van a buszon, különben nem vagy elég vagány.
5) Ha menetközben kollégákkal beszélsz, egyáltalán ne lassíts a kanyarban!
6) Minél idősebb ember fut a busz után, annál közelebb az orra előtt csukd be az ajtót! Ha kerekes szatyorral fut, még a nyitott ajtóval való indulást is megkockáztathatod.
7) Miközben az utcán nézed a csajokat, lehetőleg rángasd a kormányt és cöcögtesd a sűrített levegőt!
8) A garázsjáratos táblát csak annyira feltűnően helyezd ki, hogy az utasok többsége csak a mosóban jöjjön rá, hogy rossz buszra szállt!
9) Éles kanyarokat padlógázzal kell bevenni, hogy az utas elgondolkozzon azon, vajon van-e különbség közte és a platós IFA -n szállított krumpli között! (Nincs.)
10) Ajtózáródást jelző berregő hatásfokát különösen a babakocsival felkapaszkodni próbáló kismamáknak szükséges demonstrálni!
11) Különben is a berregő minimum 50 decibellel szóljon és legalább 2-3 percig, másképpen senki nem figyel oda, vagy inkább a csengetés és az ajtózárás között ne teljen el több egy ezredmásodpercnél, így tesztelheted a reflexeket.
12) Ha a buszon verekedés, lökdösődés történik, fütyöréssz hangosan, de állampolgári jogaik gyakorlásában ne akadályozd őket!
13) Ha három 8 éves gyerek a megengedettnél hangosabban nevet, vagy fagylaltot nyalogat, állítsd meg a járművet, szállj le és a rendbontókat fülüknél fogva dobd az úttestre!
14) Dezodorra ne költs, hiszen: - nyáron: a lyukacsos atlétatrikó megfelelő szellőzést biztosít, - télen: a középkék ing hónaljában mutatkozó tenyérnyi folt a közvélemény-kutatások szerint a szexepil-ranglistán a 3. helyen végzett.
15) Uzsonnát kizárólag fekete diplomatatáskában hozhatsz, amelyet kötelező a jármű ablakában elhelyezni!
16) Ha fütyörészni, énekelni, vagy a közlekedőket szidalmazni van kedved, ezt csakis bekapcsolt mikrofonnal tedd!
17) Ha távolsági buszt vezetsz, nyugodtan haladj 70-nel a belső sávban! Ha jobbról előzni próbálnak, irányjelzés nélkül hirtelen válts sávot, majd térj vissza!
18) Ha külföldi viszonylatban közlekedsz, elég ha 1000 kilométerenként állsz meg pihenőre. A maguk alá pisilő utasok szagát folyamatos dohányzással elnyomhatod.
19) Ha egy ismerősöd utazik a buszon, nyugodtan beszélgess vele, és lehetőleg álljon úgy, hogy az első ajtónál senki se tudjon felszállni. Ha egy ismeretlen áll az ajtó előtt, zavard hátra a fenébe, hogy ne takarja a kilátást, vagy csak némán mutass az ezt tiltó táblára!
20) Ha -20 fokban a fűtött forgalmi irodában várod az indulást, hagyd nyitva a busz összes ajtaját, hogy a gyülekező utasok jól szétfagyjanak! A fűtést csak akkor érdemes bekapcsolni, ha már te is fázol.
21) Kánikulában, viszont ne engedd az utasoknak, hogy a tetőablakot piszkálják! A légkondit (ha van) ne kapcsold be, az ablakok viszont ne legyenek nyithatóak!
22) Ha a pesti 16-os buszt vezeted, folyamatosan üvöltözz a várbaigyekvő turistákkal, hogy húzzanak már a busz belsejébe!
23) Nyugodtan töltögesd a menet levelet menetközben a kormányon!
24.) Ha valaki a végállomáson kérdez valamit, lehetőleg úgy válaszolj,hogy érezze, mekkora hülyeséget mondott és tedd hozzá, hogy "különben meg ki van írva"! Sőt, még jobb, ha eleve csak ezt mondod. Miután elmegy hangosan morgolódj, nehogy valaki másnak is kedve támadjon kérdezni!
25.) Ha jó nő áll a megállóban, próbálj úgy megállni, hogy az ő az elsőajtónál szálljon fel, és így jól megnézhesd.
26.) A végállomáson véletlenül se állj be a megállóba, mielőtt apihenőhelyre mész, az utasok majd ácsorognak.
27.) Ha útközben szembejön egy kollégád, akivel beszélgetni akarsz,álljatok meg nyugodtan és az ablakon kihajolva beszélgessetek.
28.) Az URH legyen elég hangos ahhoz, hogy minden utas hallja, amikor a diszpécser poénkodik, vagy az utasokat szidja.
29.) Csúcsforgalomban mulasd az időt azzal, hogy az előtted álló autórafolyamatos apró fékezésekkel egyre inkább ráállsz, míg egy ujjnyi lesz a távolság.
30.) Ha nagyon betűz a nap a fülkédbe, ragassz a szélvédőre mindenféletapétamaradékot és egyéb öntapadós csomagolót. A maradékot a műszerfalgombjaira ragaszd!
31.) A műszerfal fölött lógjon egy wunderbaum illatosító, egy háromszögalakú magyar zászló, és valamilyen plüssfigura. A szélvédő előtt legyen a diplomatatáskád alatt egy hímzett terítő,és/vagy egy kis matchbox autóbusz (odaragasztva)!
32.) A dohányozni tilos tábla rád nem vonatkozik.
33.) Ha külföldi turista kérdez valamit, válaszolj nyugodtan magyarul.Ha netán nem értené, ismételd meg amit mondtál, csak sokkal hangosabban,és tagoltabban.
34.) Az ülésedet takard le valami ronggyal, terítővel, vagy prémmel, aminyáron erősen szagosodik. A lényeg, hogy ízléstelen legyen..
35.) A szőrös kormánytól igazi menő leszel.
36.) Esős időben úgy állj be a megállóba, hogy a keréknyomban állópocsolyából a várakozókra fröcsköld a vizet. Jó unaloműző játék, hogy hol tudsz több embert lefröcskölni.
37.) Ha Volán buszt vezetsz, akkor véletlenül se állj meg olyanmegállóban, ahol csak egy utas van, és az nem néz a szemedbe, ha nemmondjuk épp a menetrendet nézi.
38.) Volánosoknál a saját zsebre eladott jegy nem csalás, csakkölcsönösen előnyös megállapodás.
39.) Ha sokszor jársz körbe egy nap ugyanazon a vonalon, tanuld megkiszámolni mikor váltanak a lámpák, így néhány másodperccel az előttelindulhatsz, hogy zöldet kapnál.
40.) Senkinek ne engedd meg, hogy piros lámpánál leszálljon, ha megy avonata. Rosszat tenne az imagednek.
41.) Ha valaki epilepsziás rohamot kap a buszon, hangosan káromkodj,hogy már megint nem bírnak nyugodtan utazni a buszodon, és lassan, unott hangon kérj mentőt.
42.) Ha a kiesik egy csavar a legjelentéktelenebb helyről, ne csavardvissza, hanem szállítsd le az utasokat a semmi közepén, és vidd a buszt a garázsba. Ezt hívják fizetett szabadnapnak.





Mézes krémes





Ez az a mézes krémes recept,ami felettébb különös körülmények után jutott a birtokomba.Nem írom le hogy,mert egyesek nagyon-nagyon hülyének néznének miatta,elég csak ha én tudom,hogy hogy történt a dolog.


A recept anyósomé,1973-ban jegyezte le egy fecnidarabra,amit én találtam meg 2003-ban.Épen,sértetlenül.


Férjem akkor már rég mondogatta,hogy mézest szeretne enni,de amit én tanultam otthon,na,az nem volt olyan.


Igen,olyan.


Mint a mamáé.


Amikor meg lett a recept,kipróbáltam.Tökéletes arányok és nagyon finom sütemény.




Mint írtam,24-én egy forgószél sebességével dolgoztam,lévén egyetlen szabadnap,meg szenteste,meg barátok,meg hajtépés meg majdnem sírógörcs meg stb....


Mikor a mézesre került a sor,rájöttem,hogy nincs min sütni,mert a nagy tepsibe a beiglik kornyadoztak és a recept arra van méretezve.


KöBö felhördült,hogy mi az,hogy nem lesz mézes.
Villogott a szeme rendesen,amikor előhozta nagyanyám kis,sokat szerepelt zománcos tepsijét és kijelentette,hogy akkor emeletes mézes lesz.
Meg lekváros,mert azt ő látta a blogokon.
Szilvalekváros,mert azt szereti.
Nem volt apelláta,megsütöttem 7 lapot,az eredeti 4 helyett,az iparművész úr meg boldogan krémezett,lekvározott,illesztett,eszegetett.
Eredetileg csokimáz lenne a tetején,de a férjem nem szereti,így nálunk minden karácsonykor csupasz krémes van.Azért leírom,mert ilyen kemény lapokra tökéletes a máz,szép egyenletes,roppanós és ha teszünk bele egy kis rumot,akkor még fényes is lesz.
Kipróbáltam,onnan tudom.
Aztán én ettem meg az egész tepsivel,mert az úr nem ette a csokimáz miatt.Na,akkor lett egy kis mézescsömöröm.Még jó,hogy egy évben csak 1x sütöm.





Mézes krémes

  • 6 ek tej
  • 1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg zsír{igen,zsír.Nem vaj,nem margarin,zsír!}
  • 3 ek méz
  • 45 dkg liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk kakaó
  • 1 nagy csipet fahéj
A tejet,tojást,cukrot,zsírt,mézet vízgőz felett addig keverjük,amíg minden elolvad.Levesszük a vízgőzről és kicsit hűlni hagyjuk.Addig elkeverjük a lisztet a a szódabikarbónával és a fűszerekkel.Rögtön belekeverjük a mézes masszába és azonnal 4 részre osszuk,nyújtjuk és tepsi hátulján kisütjük.
Ha hagyjuk kihűlni a tésztát akkor a megkeményedő méz és cukor miatt nagyon nehezen lehet kinyújtani.

Krém
  • 5 dl tej
  • 2 csomag vanillines cukor
  • 10 dkg búzadara
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
A tejet felforraljuk a vanilines és sima cukorral,beleszórjuk a grízt és nagyon sűrűre főzzük.{pudingszerűre}
Amikor besűrűsödött,levesszük a tűzről és azonnal belekeverjük a vajat.Ha elolvadt,félretesszük,de időnként átkeverjük,hogy egyenletes massza maradjon,ne dermedjen meg a formábanHa kihűlt,megkenjük vele a lapokat.

Csokimáz
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek kakaó
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek víz
Simára főzzük és a süti tetejére öntjük.Gyorsan dolgozzunk vele,hamar köt.


A férjemnek ízlett lekvárral,nekem is,de nem volt az az igazi.Nem így szoktam meg.Attól függetlenül finom lett.











szombat, december 26, 2009

Beigli krónika



Mivel egy napom volt csak minden elkészítésére{24-e}így képeket nem tudtam csinálni.Mire tudtam volna,jöttek a vendégek és minden szépen,sorban beraktározodott a gyomrokba.A képek hiányát én nem bánom,sokkal nagyobb öröm volt nézni,hogy hogy esznek a barátaink és hogy fogy el minden amit készítettem.


Menü:


Halászlé vasutas módra
{reggel a vasutasnőnket kérdeztem meg,hogy ő hogy csinálja.Finom lett nagyon}


Karaj kolbásszal töltve


Rántott csirkemell


Kacsasült


Sült burgonya


Gombás rizs


Burgonypüré


Töltött káposzta


Mézes krémes


Beigli{mákos és diós}


Krumplis Pogácsa


Hát ennyi telt tőlem,többre nem futotta az erőmből,mert még takarítani és öltözködni is kellett.


A beiglit külön kiemelem.


Amikor Belly összekerült a férjével,az első közös karácsonyon elhatározta,hogy beiglit fog sütni.Minden flottul ment,kivette a sütőből a gyönyörű pirosas-barnára sült tésztát és nyugtázta,hogy az vetekszik egy kisebb ólomcső súlyával,keménységre pláne.Felszelni nem lehetett,mert a kés nem vitte.Belly azért kirakta az ünnepi asztalra,férj{akkor még barát}megjegyezte,hogy csak lakkal kellene lefújni és meglenne az örök asztaldísz.
Belly jegelte a témát 3 évre,de mivel a dolgot soha nem adja fel{csak később valósít}megkérte az anyját{aki idestova 20 éve nem sütött beiglit}hogy süssenek egyet.Mivel 2 lüke nő került egy légtérbe,nem sok jó sült ki belőle,beigli pláne nem,felhívták a nagymamát{aki idestova 40 éve nem sütött beiglit}hogy hogysmintmerrehányméter.Na,elég jól sikerült,de a töltelék száraz és nyögvenyelős lett.
Belly ismét jegelte a témát 2 évre,majd tavaly megint próbálkozott,puha volt és finom,csak kicsit édes és lapos.
Többen meg is kérdezték,hogy miért nem tett csokimázat a zserbóra,így Belly csokimázat rakott a beiglire és eladta mint zserbót.Ízlett mindenkinek.


Aztán most Belly nekidurálta magát és keresgélni kezdett,mert a karácsony nem karácsony házi sütésű beigli nélkül.


Rá is lelt Kiskuktánál egy jó receptre,amely sokáig versenyzett Torkoskuckóéval.Húsvétra Mónikáé lesz kipróbálva.


Ez a recept viszont isteni.


Puha,omlós,márványos tetejű tészta és csak 1 rúd repedt ki:-)




Beigli

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg zsír
  • 1 ek tejföl
  • 1 tojás 
  • 2 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 8 dkg porcukor
Nagyon kemény tészta lesz belőle.Előző este összegyúrjuk és pihentetjük reggelig.6 darabba szedjük,vékonyra kisodorjuk{a keménység miatt kicsit nehezen megy}megtöltjük a töltelékkel,felsodorjuk és lekenjük tojássárgájával.30 percig meleg helyen száradni hagyjuk,majd lekenjük tojásfehérjével és hideg helyen hagyjuk kelni,így lesz szép márványos sütésnél{nálam 3 órát állt a hideg kisszobában}


Diós töltelék
  • 50 dkg darált dió
  • cukor
  • narancshéj
  • forró tej
Mákos töltelék
  • 50 dkg darált mák
  • cukor
  • citromhéj
  • forró tej
A darált diót majd a mákot összekeverjük a cukorral,citrom ill.narancshéjjal és annyi forró tejjel öntjük fel,hogy kenhető massza legyen.





Megkésett köszönet egy ajándékért...



Egy ajándékért,amely majd kifúrta az oldalamat!


Szó szerint.


Történt ugyanis,hogy 23-án még vásárolni voltunk,utolsó napra halasztva a nagy bevásárlást,mert a férjem fázott és egyedül nem volt kedve sehova menni.Én viszont dolgoztam,így megegyeztünk,hogy ha leteszem az éjszakás műszakot,végigjárjuk Tiszafüredet és boltjait.
Így is lett,ám mire hazaértünk{délutánra}én már olyan fáradt voltam,hogy alig tudtam nyitvatartani a szemem.Gyors zuhany,majd be az ágyba,persze utasítások a férjnek,hogy még mit hozzon a helyi kisboltból,mert mindent nem tudtunk megvenni,elvásárolták előlünk.Utána azonnal aludtam.
5 órakor arra ébredtem,hogy valami nagyon iszonyatosan nyomja az oldalam.Először azt hittem,hogy a takaró egy darabjából sikerült gombócot gyártani,az szorult be alám,majd azt hogy egy könyv,mert határozottan kemény volt:-).
Nagynehezen megfodultam,kitámasztottam a szemem és megnéztem mi az.
Egy csomag volt,rajta pedig a nevem,feladóként pedig Trinity neve virított.
3x néztem meg.
És még mindig ott volt!
Álmosság ide vagy oda,muszáj volt azonnal kibontani.A csomag egy receptkártyagyűjteményt rejtett meg egy szép üdvözlőkártyát,kedves szavakkal.


Férjem elmondta,hogy amikor utasításokkal megrakodva elindult,meglátta a földön,a hóban{érthetetlen hogy hogy esett ki a ládából} az értesítést,megszárogatta a konvektoron és azon nyomban elindult érte,majd hazaérve a párnámra tette,hogy ha felébredek,azonnal meglássam.Mivel nem kicsit vagyok mozgolódós,hamarabb sikerült az ébresztés és majdnem kilapítottam a dobozt.


Köszönöm Trinity{itt is}.Nagyon megleptél,igazi karácsonyi meglepetés volt.







szerda, december 23, 2009

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok minden Gasztrobloggernek,Bloggernek és nem utolsósorban minden kedves rendszeres és alkalmi olvasómnak.


Merry Xmass
Весела Коледа
Joyeux Noel
Glædelig jul
Καλά Χριστούγεννα
Vrolijk kerstfeest
Sretan Božić
Nollaig Shona
Bon Nadal
Среќен Божиќ
Frohe Weihnachten
Buon Natale
Crăciun fericit
God jul
Veselé vánoce
Feliz Navidad











kedd, december 22, 2009

Karácsonyi angyalkám




Tegnap este-egy nagyon rosszul kezdődő nap után-mikor végre holtfáradtan beestem az ajtón,először nem tünt fel semmi.Majd megláttam az asztalon egy nagy borítékot.
Rajta a nevem.
Meg idegen feladó.
Kérdem a férjem mi ez?
Ő nagy szemekkel:{hát ez nooorrrreeeemmmális?:-D}honnan tudja,nincs rögönyszeme,szerinte levél.A kinézete alapján:-D.
Ezzel bement a szobába.
Én ott a hideg {nekem meleg,mert még félig fagyos voltam}előszobában azon nyomban nekiestem a levélnek és előkerült belőle Baba ajándéka.
Ő volt ugyanis a gasztroangyalom.
És micsoda angyal.
Gondolatolvasó angyal.
Látnok angyal.
Mert Baba kettőnk ízlését,szenvedélyét találta el atombiztosan és valami olyasmit kaptam tőle amire hosszú hónapok óta várok és keresem és kutatom.

Történt 2 hónapja,hogy betértem kedvenc rövidáruboltomba és közepes méretű gyümölcscsendéletes gobelint kerestem.Elémtettek kettőt,mondván egy hölgy megrendelte és nem jött érte.Mind a kettő nagyon szép volt,alig tudtam választani.Este gondolkoztam és arra jutottam,hogy másnap visszamegyek és megveszem azt a gobelint is.
Addigra elvitték.
Sajnos ez a darab pont hiánycikk volt,nem tudta megmondani az eladó,hogy mikor lesz újra kapható.Egye fene,kivarrom ezt-gondoltam-hátha lesz addigra.
Még mindig varrom az elsőt{bár nem sokáig}

És AKKOR TEGNAP KIHULLOTT AZ ÖLEMBE AZ A  GOBELINKÉP AMIN ANNYIT SZOMORKODTAM,HOGY ELADTÁK ÉS NINCS.

Hát hülyéből vagyok én?
Pedig nem!{csak időnként}

KöBö csak azért jött ki mert feltünöen sokat álldogáltam kint,erre meglát amint idiótán vigyorgok,lengetek egy fehér vásznat és annyit kántálok,hogy ez az!

Ez az!

Ám ekkor ő meglátta a másik ajándékot,a szarvasos poháralátéteket,arra meg ő csapott le,mert{szégyen ide-oda}azt meg ő gyűjti gyerekkora óta és neki ilyen nincs a sok 100 darab között.Most már van.

Köszönjük Baba!

Mindketten!


Almás-mazsolás mézes túrótorta



Megint gombhoz kabátot játék zajlott nálunk.


Történt ugyanis,hogy nemrég aljnélküli túróst sütöttem és fel akartam turbózni egy kis{zacskónyi}mazsolával.Be is áztattam egy kis rumosvízbe és csak akkor vettem legközelebb észre,amikor szeltem fel a sütit.
Hogy ne vesszen kárba,betettem egy kis zacskóba és ment a mélyhűtőbe,hogy majd legközelebb.Mindig legközelebb lett belőle.
Megunván a dolgot gondolkodni kezdtem,hogy mit lehetne vele kezdeni.KöBö ismét túrós sütire nyújtott be igényt,volt egy kis alma is{még mindig van vagy 10 kg}így ötvöztem.
Jó gondolat volt,finom lett.






Almás-mazsolás mézes túrótorta

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 ek vaníliás cukor
Rugalmas labdává gyúrjuk és amíg pihentetjük,elkészítjük a tölteléket és a krémet.


Töltelék
  • 1 alma
  • 2 dkg vaj
A almát meghámozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk.A vajon megpároljuk{3-4 perc az egész}.Kihűtjük.


Krém
  • 50 dkg túró
  • 2 tojás kettéválasztva{fehérje és sárgája}
  • 85 gr méz
  • 1/2 ek reszelt narancshéj
  • 1 ek narancslé
A túrót a tojássárgáját a mézet,narancshéjat és narancslét összekeverjük.A fehérjét nagyon kemény habbá verjük egy csipet sóval.Óvatosan a krémbe forgatjuk.


A tésztát egy tortaforma aljára nyomkodjuk,megrakjuk a párolt almával,megszórjuk a mazsolával és rásimítjuk óvatosan a krémet.180 fokon vagy 4-es fokozaton kell sütni kb 1 órát vagy amíg meg nem szilárdul.Kihűlve szeletelhető de a legfinomabb másnap{amikor már alig marad,mert a párod még langyosan nekiáll.}







vasárnap, december 20, 2009

Tükör által homályosan....




Kiskukta kíváncsi volt arra,hogy be merem e vállalni a rossz és a jó képeimet,írásaimat.


1.A fotózással nem sokat bíbelődöm,egyrészt mert párom roppant ideges lesz ha 4 kattintásnál többet pazarolok el,így a képek legtöbbje 1 kattintás és kész.Ritka a dupla kattintás és soha nincs több.Igyekszem változatos hátteret biztosítani,nem mindig sikerül és volt egy időszak amikor a gyűrt háttér tetszett,de rájöttem,hogy olyan mintha nem vasalnék soha.
Egyébként fogalmam sincs hogy milyenek a képek.Mármint hogy jók e nem e.Nálam csak az a fontos,hogy éles legyen,nem cicomázok,csak az étel natúr és kész.
Nem tudom megítélni azt sem,hogy fejlődök e vagy sem.Szerintem egy szinten van,néha rossz,néha nem.Ti biztos jobban látjátok.
Persze vannak kedvenc képeim,kigyűjtöttem ami  jónak találtam és amit nem.






Ezek a jók szerintem.Kiváltképp a sóskás krumpli fotója a kedvencem.Olyan napfényes.







Ezek pedig a nem jók voltak.Az első tablón a katasztrófálisak vannak.


De mint mondtam én ezt nem tudom megítélni.


2.Mintahogy azt sem,milyenek az írásaim.Néha szómenésem van,néha szinte néma vagyok.Mikor milyen a kedvem.Biztos van zagyva vagy értelmetlen,szóhibás,helyesírási hibás beírásom és néha bajban is vagyok ezekkel.Azonkívül nem vagyok egy vicces,színesen,izgalmasan irosgató egyén.


Ez van.









szombat, december 19, 2009

Fokhagymás töltött kifli



Hallgattam ma a Kossuth Rádiót{szoktam} és volt benne egy kis riport ami az üzletközpontok vevőcsalogató praktikáiról szólt.
Nagyon tanulságos volt.
Többek között azt is megtudtam,miért kell nekem balra fordulni belépéskor és sok minden amit keresek,miért kerüli el a figyelmemet és miért szentségelek a sorok között kutatva.Mert olyan ember vagyok aki nem szeret hajolgatni és csak az orráig lát.
Valamint csak az orrának hisz.


Ledöbbentem.


Az áruházak a légkondicionálóba frissen sült kenyér illatát permetezik,hogy a légtérbe jutván azonnali nyálelválasztást  indítson be,hangosan korgó gyomrok zenéljenek és a tömeg lerohanja a pékáruosztályt.


Erről az információtól azonban nem a felháborodás öntötte el az agyamat,hanem beúszott ChefViki blogjának meg a fokhagymás kiflijének a képe.Merthogy Viki ugyanilyen okokból kreálta meg ezt a kiflit.Fránya illatok:-).


Egy kicsit azonban csavartam rajta.


A hűtőben kornyadozott egy kis füstölt szalonnadarabka,meg egy kis hagyma,mert sokat pucoltam a pörkölt alá,nem kellett annyi.
Kicsit ugyan aggódtam,hogy mi lesz a vége{férjem még jobban}ez azonban szokás szerint nem tántorított el semmitől.


A végeredmény egy nagyon finom töltött kifli lett,fokhagymás tésztával,sült szalonnás,pirított hagymás töltelékkel.


Igazi kalóriabomba.




Fokhagymás töltött kifli

  • 1 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg rétesliszt
  • 40 dkg simaliszt
  • 2 tk cukor
  • 2 mk só
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/3 kocka friss élesztő
Mindent a kenyérsütőgépbe pakolunk és megdagasztjuk,majd tálba téve duplájára kelesztjük.Közben a szalonnát apróra vágjuk és ropogósra sütjük.Tányérra szedjük.1 fej hagymát apró kockákra vágunk és a szalonna zsírjában{nem kell az egész zsír,csak annyi amennyit a hagymára szoktunk használni} üvegesre fonnyasztjuk.
A megkelt tésztát 8 felé osztjuk,oválisra nyújtjuk,megszórjuk a hagymával és a sült szalonnával,feltekerjük és 20 percig ismét kelni hagyjuk.Megkenjük tejföllel és sütőben szép pirosra sütjük.Ezt is gőzben sütöttem,ahogy Limara ajánlja.




Látni kellett volna KöBö-t.Úgy fogta meg az egyik kiflit,mintha időzített bomba lenne.Lerágta az egyik csücskét,elkerekedett a szeme,majdˇAzta...ˇfelkiáltással begyűrte az egészet.Meg még egyet.

péntek, december 18, 2009

Marcipántallérok



Ne haragudjanak,kénytelen voltam kitenni a tiltótáblát.Tényleg csak 18 éven felülieknek ajánlott a következő csemege.
Egyrészt azért mert alkohol van benne{nem is akármilyen,eredeti barackpálinka,ajándék}.
Másrészt mert életveszélyesen finom.
Nem viccelek.




Igazság szerint nem akartam már több aprósüteményt sütni az ünnepekre.


Amikor megláttam az alábbi receptet a mindmegettén,azonnal tudtam,hogy elvesztem.Elképzeltem az ízeket és nem volt kérdés,hogy megcsinálom.Egy bökkenő volt csak.
A marcipán.
Nem voltam hajlandó egy kis zsebpiszoknyi tömbért vagyonokat fizetni.Előbb  A La Carte Vkf-es házi marcipánja keltette fel az érdelkődésemet,sajnos nem sokáig{de listára van téve}mert megérkezett Trinity csomagja.
Innentől kezdve nem volt kifogás és ma össze is dobtam a sütit.


A tészta sütés után azonnal puha,a krém pedig nagyon finom,erőteljes barackos-marcipános ízű.





Marcipántallérok

  • 20 dkg liszt
  • 7,5 dkg étkezési keményítő
  • 15 dkg vaj
  • 12,5 dkg porcukor
  • 5 dkg nyers marcipánmassza
  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 rúd vanília kikapart belseje
A sütőt előmelegítjük 180 fokra{2-es fokozat}

A lisztet elkeverjük az étkezési keményítővel.A vajat,a porcukrot és a marcipánt összedolgozzuk.Hozzáadjuk a tojásokat,a tojássárgáját,egy csipet sót és a vaníliát.Végül a lisztes keveréket is beledolgozzuk.Nagyon lágy,krémes lesz a tészta.
A masszát egy sima csővel ellátott habzsákba szedjük{vagy két kiskanál segítségével}és elegendő távolságot megtartva{mert kicsit ellapul,elterül sülés közben}kis halmokat nyomunk a sütőpapíros tepsire.
Kb. 15 percig sütjük vagy amíg a tallérok alja rózsaszínre sül.

Krém
  • 15 dkg nyers marcipánmassza
  • 5 dkg sárgabaracklekvár{nálam sk.készítésű}
  • 2 ek gyümölcspálinka{evidens volt a barack}
Ezeket alaposan összedolgozzuk,sima krémmé.

2-2 kihűlt tallért összeragasztunk a krémmel.

Egy kis kakaót elkeverünk cukorral és annyi vízzel,hogy meg tudjuk csorgatni vele a gömbök tetejét,de használhatunk olvasztott csokit is.{nekem nem volt itthon.Elfelejtettem venni ma.}







Nagyon-nagyon-nagyon finom.


Aki nem hiszi,járjon utána:-D.




csütörtök, december 17, 2009

Csokoládés lekkerli



Minden karácsonyra megsütöm ezt az egyszerű kis kekszet.
Nem kell hozzá sokminden,hamar megvan,talán egy félóra sem kell hozzá összességében és egy nagyon finom keksz kerekedik ki belőle.
A tésztájába lehet bármit tenni{durvára tört dió,mogyoró,vagdalt aszaltgyümölcs,mazsola,vagdalt csoki}csak finomabb lesz tőle,bár ez az alapverzió sem rossz.


Ilyen nagy havazásban{mert nálunk még mindig esik,sűrű, szép,nagy pelyhekben}a legjobb dolog ami történhet az emberrel,az az ,hogy fog egy tányérkát,megrakja lekkerlivel,fog egy szép teáscsészét és vagy forrócsokit vagy valami finom aromájú teát tölt bele és ezzel a kettővel bevonul a jó meleg szobába,elfoglalja a legkényelmesebb,kiült fotelt a könyvespolc mellett,levesz egy izgalmas szerelmi szállal teleszőtt krimit.Belemerülve,kekszet ropogtatva,teát kortyolva néha kipillant az ablakon,megállapítja,hogy szép ez a havazás,de cudar idő van kint és mennyivel jobb dolga van itt bent.Kerek a világ,az idő lassan tellik,csendesség van és jó,puha meleg.
Egy idő után arra eszmél,hogy a kekszért nyúló keze az üres tányéron matat,elfogyott az utolsó csepp tea is{pedig gondosan beosztotta}a könyvnek igaz még csak a felénél tart.
Gondolkodik egy cseppet,fura kis félmosollyal megjelöli az oldalt ahol tartott,visszateszi a helyére a többi könyv közé,majd feláll,nyújtózik egy nagyot,egészségeset,majd mégegyszer,mert az előző annyira jólesett,hogy szinte követeli a ráadást.Felkapja a csészét és a kistányért,kibaktat a konyhába és beleveti magát a hétköznapi élet mindennapi teendőibe.Meglepődve érzi,hogy mégis valahogy más.Kis önvizsgálat után megállapítja,hogy olyan mintha kipihent lenne,mintha aludt volna egy nagyot,mélyet,hosszút.
Vidám lesz ettől és mosolyogva fogadja a férjét,aki zsörtölődve lép be az ajtón.Eddig a havat lapátolta,kotorta,hogy a felesége holnap hajnalban eltudjon indulni dolgozni.Elkeseredve látja,hogy a hó rendületlenül esik,a kutya szétjátsza a takaros kis buckákba lapátolt havat,ráadásul lefagy a füle.
Erre még az asszony is nevetve fogadja,persze,jó volt neki itt a melegben.
Meglátja a kistányérra kipakolt maradék lekkerlit,megkérdezi,hogy van e forrócsoki hozzá.Az igenlő fejbólintásra gyorsan kihúz egy széket és elégedetten dől hátra.Némán szemléli a nő tüsténkedését,türelmetlenül nagyot harap a lekkerlibe.Amikor a forrócsoki mgérkezik,már jobb a kedve,harapásai kissebbek,tempója lassabb lesz és meglepődve veszi észre,hogy az asszony két meleg kezétől,mely eddig az ő füleit melengették,elálmosodott.
Nyugalom és béke árasztja el,semmi másra nem tud gondolni,mint az ágyra.Húzza-vonzza a gondolat,rövid vívódás után enged a csábításnak.
Feláll,nyújtózik egy nagyot,egészségeset,majd mégegyet,mert az előző annyira jól esett,hogy szinte követeli a ráadást.Derékon ragadja  a feleségét,gyorsan két puszit nyom a szájára,kis gondolkodás után egy hosszabb csókot is.
Majd bemegy a jó meleg szobába,ledől az ágyra,a feje alá gyűri a kispárnát és két levegővétel után már érzi is az álom zsibbasztó,izmot lazító közeledtét.Mielőtt elalszik,még egy utolsó pillantás vet a kinti világra az ablakon át.Látja a havat és tudja,hogy ki kell menni nemsokára,ez a tudat azonban nem zavarja,mert újra lehunyt szemei előtt képek villanak fel,az utolsó,mely olyan élesen,élethűen tűnik fel,a felesége arca,amint  boldogan,mosolyogva,az ő két nagy,lapátfülét markolászva szemléli a pusztítást a kekszek között.Ezzel a képpel alszik el,száján kis,fura félmosoly.
A nő a konyhában elpakolja a mosogatóból a tányérokat,körülnéz,hogy van e még valamilyen dolga.Mivel nincs,úgy dönt folytatja a könyvet.Csendesen,lábujjhegyen beoson a szobába,óvatosan leül a fotelba,rápillant alvó emberére,leemeli a könyvet,kinyitja,majd leereszti az ölébe,mert rájön valamire.
Valamire,ami annyira meglepő,hogy észre sem veszi,hogy kicsit nyitva maradt a szája.
Arra jön rá,hogy az előbb,amikor olyan nyugodtnak és kipihentnek érezte magát,az nem testi pihenés volt.
A lelke pihent meg abban a félórában,amíg a kekszet ette,itta a teát és nézte a hóesést.A lelke telt meg azzal a meleggel és nyugalommal ami a szobában uralkodott és a lelke vette át azt a csöndességet,amit szinte tapinthatóan érzett.És EZT a lelkét adta oda a férjének,amikor az bejött az ajtón és nem azt, ami előtte volt.
Mégegyszer hosszan ránéz alvó férjére,úgy érzi kicsi a mellkasa,valami feszíti szét,valami nagyon nyomja ott belül,majd elneveti magát és belemerül a könyvbe.




Csokoládés lekkerli

  • 2 tojásfehérje
  • 200 gr cukor
  • 1 csomag vanillines cukor
  • 1 jókora csipet fahéj
  • 175 gr őrölt mogyoró
  • 100 gr reszel keserű csokoládé
Bevonat
  • 100 gr ét bevonómassza
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá.A cukrot keverjük el a vanillines cukorral,a fahéjjal,a mogyoróval és a reszelt csokoládéval.Ezt a keveréket adjuk hozzá a habhoz és az egészet dolgozzuk össze kemény tésztává.Göngyöljük fóliába és tegyük a hűtőbe kb.2 órára.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra{4-es fokozat}.
A táblát megszórjuk cukorral és kinyújtjuk a tésztát kb.5 mm vastagra.Korongokat szaggatunk ki a tésztából és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.Kb.15 percig sütjük.
Ha a kekszek kihűltek,a bevonócsokoládét előírás szerint felolvasztjuk és a lekkerliket félig belemártjuk.Sütőpapíron vagy rácson hagyjuk megszáradni.







Az én mázam még csak száradófélben volt,kérlek nézzétek el nekem.

szerda, december 16, 2009

Virtuális kisvendéglőm étlapja-persze csak játékból

Mert az a helyzet,hogy igazit nem szeretnék.Nekem bőven megfelel a konyhám 2 személyre-egyenlőre- és a blogom.
Nagyon szeretem nézni Gordon Ramsay műsorát, a Hell's Kitchen-t,de nem hiszem,hogy bírnám azt a tempót,feszültséget,ideglelést ami ott van.Na persze ez verseny és stb....ám nem hiszem,hogy egy forgalmas,jól működő,színvonalas étterem ne így működne verseny nélkül is.
DebiGabi azonban kíváncsi volt,hogy mit ajánlanék ha lenne gy icuri-picuri vendéglőm.


Ime!


Előételek

Leves
Főételek
Desszertek
Azt hiszem lehet válogatni,kicsit talán túl is teljesítettem.
Akiknek pedig kíváncsi vagyok az étlapjára,az:




A játék szabálya: Álmodd meg a saját étlapodat, a Te általad már elkészített/közzétett ételekből. A felsorolásba az ételeket linkkel szúrd be, hogy a hozzád betérő Látogatók meg is tudják nézni, mit is ennének. Készíts egy virtuális étlapot, 8-20 féle étellel, amit bátran és jó szívvel ajánlanál. Ha ezzel megvagy, küld tovább maximum 3 Barátodnak/Kollégádnak/Bloggertársadnak, így lesz ideje a játéknak szépen végig menni a gasztroblogokon. "



hétfő, december 14, 2009

Almás linzer Max szerint



Férjem kiválogatta ma az almákat,a foltosokat,az azonnal megevendőeket kirakta az asztalra.Ennyit nem bírván megenni{bő 1 kg}kigondoltuk,hogy legyen almás linzer.
Már régről kinéztem Max receptjét,kíváncsi voltam,mennyivel különbözik mamám linzerétől.
Egyforma szinten van,pedig mama linzere etalon,annál finomabbat de még csak egyenértéküt sem ettem.
Mostanáig.
Nem nagyon különbözik,talán csak annyiban,hogy mama citromot és fahéjat is használ,picit hiányzott csak,ez már csak az én egyéni szocproblémám,elvégre most mást akartam enni,így nem csalódtam.
Férjem csak annyit mondott,amikor meglátta a tepsinyi sütit.
"Végre egy normális süti!"


Max almás linzere

  • 40 dk liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 1 tk sütőpor
Mindent összegyúrunk és cipóvá gyúrva a hűtőbe tesszük egy órára pihenni.
Közben elkészítjük a tölteléket.

Töltelék
  • 1 kg hámozott,reszelt alma
  • 2 ek cukor
  • 1 dl víz
Az almát a vízzel addig párolom,amíg az alma összeesik,megpuhul.Ekkor megszórjuk a cukorral és addig keverjük amíg elolvad.Langyosra hűtjük.

A tésztát kivesszük a hűtőből és elosszuk 2/3 és 1/3 részre.A nagyobbik részből tepsi nagyságú lapot készítünk.Én megszórtam egy kis darált dióval.Valahogy nem tudtam kihagyni.Rásimítjuk a tölteléket és a maradék tésztából rácsokat gyártunk a krém tetejére.Lekenjük kevés tejföllel és előmelegített sütőben,4-es fokozaton,szép aranybarnára sütjük.