kedd, augusztus 31, 2010

Csirkepiláf pisztáciával és mandulával/ Istanbul pilavi

Írtam ugye,hogy van nekem egy kolléganőm,Noémi,aki nagyon sok időt töltött kint Törökországban.Akárhányszor csak találkozunk,az biztos,hogy előbb-utóbb az ott szerzett élményeinél kötünk ki.Nem mintha ellenemre lenne.
Olyan sokat mesélt már,hogy nagyon felkeltette az érdeklődésem az  ország iránt.Bár utazni egyenlőre biztos nem fogunk,biztos ami biztos alapon megleptem magam egy török szakácskönyvvel.

Annyi szuper recept van benne,előételen át a főfogásoktól az édességekig,hogy biztosra vehetitek,hogy jó pár török étel fog szerepelni a blogomon.

Az első a csirkepiláf.





Csirkepiláf pisztáciával és mandulával/Istanbul pilavi



  • 4 ek vaj
  • 1/3 csésze összevágott mandula
  • 1/2 csésze összevágott pisztácia
  • 1/2 kg csirkemellfilé apróra kockázva
  • 2 1/2 csésze csirkehúsleves
  • bors
  • 1 1/2 csésze hosszú szemű fehérrizs beáztatva és lecsepegtetve
  • 1/4 tk sárfrányszál összetörve és 1/4 csésze meleg vízbe áztatva
  • 1 ek finomra vágott kaporlevél
Egy serpenyőben melegítsünk fel 2 ek vajat közepes lángon és enyén barnára pirítsuk meg benne a mandulát és a pisztáciát{kb.2 perc}.Keverjük bele a darabokra vágott csirkehúst.Vegyük le a lángot,majd adjunk hozzá 1/4 csésze húslevest.Sózzuk,borsozzuk.Főzük kb.3 percig,kavargatva.Vegyük le a serpenyőt a tűzről.Nem baj ha sok leve marad.

Egy lábasban melegítsük fel a maradék vajat és keverjük bele a rizst.Mindenütt vonja be a vaj a rizst.Öntsük bele a vízben áztatott sáfrányt.Sózzuk,borsozzuk.Öntsük bele a megmaradt húslevest.Forraljuk fel a keveréket,vegyük teljesen kis lángra,fedjük le a lábast és főzzük kb.10 percig.

Óvatosan keverjük bele a félretett csirkekeveréket és még kb.8 percig főzzük,vagy addig,amíg a rizs fel nem szívja az összes vizet.Vegyük le a tűzről az edényt és keverjük bele a kaprot.Hagyjuk állni 5 percig,majd tálaljuk.







szerda, augusztus 25, 2010

Tejfölös karalábéleves egyszerű húsgombóccal


-Aztaszűzanyááám.....-Hagyta el számat az álmélkodó felkiáltás,amikor megláttam a kertben a karalábékat.


Amikor utoljára találkoztam velük,még pici gumócskák voltak,még töltött karalábénak se voltak jók,most meg.....
Görögdinnye nagyságú gömbök.Még jó,hogy nem a lila fajta,mert akkor kereszetet is vethettem volna rá,nem egyszerűen befásodik,hanem már cserje lett volna belőle.


A zöld fajta viszont sose fásodik,ez benne a jó és szerintem jóval szelídebb íze van,mint a másiknak.





A pucolás maga kész kabaré volt,akár Afrikában is érezhettem magam,mert nemcsak gatyarohasztó meleg volt,de a kezemből a machete sem hiányzott.Egyszerű mezei konyhakéssel ezt a karalábét szétvágni nem lehetett,így KöBö egy kisbaltát adott nekem nagy előzékenyen,amíg emberi méretű darabokra nem vagdaltam a böhöm gömböket.Két talpam közt a karalábé,egyik kezemben véső,másikban kisbalta,férjem szerint már csak a szalmakalap és a szivar hiányzott a számból,egyébként tisztára mint egy dokufilmekben látható őslakos,aki a napi kókuszterméssel küzd.

Mivel tölteni már nem lehetett{hol találnék ekkora fazekat},úgy tettem mint nagyanyám,amikor ráunt töltött káposztakészítés közben a töltelék savanyúlapuba való göngyölgetésébe.Mindent apróra vág és bele a csupasz húsgombóc.

Egyszerűbb,nem?




Tejfeles karalábéleves egyszerű húsgombóccal

  • 2 közepes fej karalábé{vagy akkora mennyiség}
  • 1 lapos ek só
  • 1/2 tk bors
  • víz
  • 3 ek liszt
  • 1 fej hagyma{kicsi}
  • olaj
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 10 szál petrezselyem
Gombóc
  • 80 dkg darált hús
  • 2 gerezd paszírozott fokhagyma
  • 1 tk bors
  • 1 lapos ek pirospaprika
  • 10 dkg rizs
  • 1 ek só

A kockára vágott karalábét sós,borsos vízben félpuhára főzzük,hozzáadjuk a gombócokat és együtt puhára főzzük őket.Rántást készítünk.Az olajat elkeverjük az apróra vágott hagymával és a liszttel csomómentesre keverjük.Ne legyen túl sűrű,inkább hígabb állagú.Közepes tűzön halványbarnára pirítjuk,folytonos keverés közben.Levesszük a tűzről és azonnal belekeverünk 1 tk pirosparikát,elkeverjük és máris beleteszünk 1 nagy dobozos tejfölt.Ezzel is csomómentesre kavarjuk,majd a gyöngyöző levesbe eresztjük.Simára kavarjuk,majd beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet és kis lángon 5 percig forraljuk a levest.Ha túlságosan besűrűsödik,akkor vízzel hígíthatjuk.Utánaízestjük sóval,borssal,majd tálaljuk.







szerda, augusztus 18, 2010

Lusta asszony rétese

Meglátni és megszeretni Trinity-nél egy pillanat műve volt.


Nincs még igazi,érett szilvám,így {most forduljanak el akik utálják}mazsolával szórtam tele.


Mi szeretjük.


Meglepetésnek készült,KöBö Rákóczi túróst kért,meg is ígértem,de amint kitette a lábát az ajtón,már neki is láttam a kutyulásnak.20 perc,lehet sokat is mondok az elkészítési időnek és csak igazán icipicit változtattam csak,mondhatni gyorsítottam .


Az elején kicsit aggódtam,hogy a folyadék nem lesz elég,mert egyszer már megsütöttük közösen a sógornőmmel,és úgy emlékszem,hogy volt egy kis ilyentén bonyodalom.


Félelmeimmel ellentétben minden flottul működött,és már csak azért aggódtam,hogy a felszeletelésnél is minden ragyogó legyen.Ja,meg hogy tetszen a félistennek is,de nem volt gond,sőt kaptam egy dícséretet is,miszerint ha nem lennék a felesége,elvenne egy szó nélkül,olyan finomat sütöttem.


Hát,Trinity,még gondolkodom rajta,hogy megosszam e veled ezt a kitüntetést!



Lusta asszony rétese

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 18 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 3 dl tej
  • 18 dkg vaj
  • 50 dkg túró
  • mazsola
3 edényt fogunk csak használni.Az elsőben összekeverjük a lisztet,sütőport és a porcukrot.A másikban áttörjük a túrót.Egy lábasban felmelegítjük a tejet az elhabart tojással és a vajjal.Ne forraljuk,mert a meleg tejben később is elolvad a vaj,nyugodtan vegyük le a tűzről melegen.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk a száraz cucc felét,meglocsoljuk a vajas tej felével,erre rásimítjuk a túrót,rászórjuk a lecsöpögtetett mazsolát,majd pedig ráhintjük a maradék száraz hozzávalókat.Meglocsoljuk a félretett vajas tejjel és sütőben,4-es fokozaton aranybarnára sütjük.

Csak hidegen lehet szépen szeletelni.



Ez pedig az én adagom!





kedd, augusztus 17, 2010

Laadi Pav / Indiai puha vajas zsemle


Előszőr egy Indiát bemutató dokumentumfilmben találkoztam vele.Mindennapos,az utcán is árult ételként mutatták be,különböző töltelékekkel.
Recept természetesen nem volt hozzá,na ja,dokumentumfilm.


Ráguglizva sem találtam sokmindent,angolul a legtöbbet,magyarul semmit.Az viszont nem jelent semmit,mert lehet hogy valahol valaki elkészítette és feltette magyarul,csak nem nevezte nevén a dolgokat,hanem keresztelt.


Mindenestre a The New York Times-ban találtam egy használható receptet{ők meg Nigellá-tól vették át és így persze már kételkedhetünk benne,hogy eredeti,indiai recept.De mikor állított meg engem bármi is?} és mert hajtott a kíváncsiság másnap ki is próbáltam.


Pontos adagokkal operáló recept,puha,ragacsos tészta nyersen,csodásan foszló,buborékos,3 nap után is isteni puha zsemle kisülve.Édeskés a sok vajnak köszönhetően,tehát senki ne  a magyar zsemlékre jellemző ízvilágot keresse.Ha ezt nem teszi,akkor nagyon fog ízleni.


Onnan tudom,hogy teszteltem.


Na jó,kínáltam.


Mindenki azt mondta először,hogy több só kellene bele,mert kicsit édeskés,milyen zsemle ez?
{Férj speciel pogácsát sejtett benne.}
Amikor elmagyaráztam,hogy ez egy vajas és pláne indiai{?}zsemle,egyöntetűen azt mondták,hogy hát akkor nagyon finom.



Laadi Pav


1 csésze=250 ml


3 1/2 csésze liszt
1 1/2 tk szárított élesztő
1 tk só
1 ek porcukor
1 1/2 csésze tej
1 1/2 ek vaj{vajat használtam ,nem margarint}


A tejben felolvasztjuk a vajat és a cukrot.Langyosra hűtjük.Egy tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat,beleöntjük a kenyérsütőgépbe,hozzáöntjük a vajas tejet és puha tésztát gyúratunk a géppel.Ha galuska sűrűségű lenne a tészta,csak akkor tegyünk hozzá lisztet,egyébként ne,mert mint mondtam ez egy extra puha zsemle lesz.
Nekem nem kellett bele liszt,nagyon pontos a recept.
A tésztát kivesszük az üstből,és egy olajjal kikent tálban meghempergetve,1 órán át kelesztjük.
15 darabba vágjuk,majd kis gombócokat formálunk belőle.Sütőpapírral béléet tepsibe tesszük őket,és lekenjük a következő keverékkel.


Máz

  • 1 tojás
  • 1 ek tej
  • csipet só
Elhabarjuk,bekenjük vele a tésztagömbök tetejét és oldalát.

30 percig kelesztjük ismét,majd sütőben{hideg sütőben kezdtem sütni,nem előmelegítettben}4-es fokozaton{kb.200 fok}aranybarnára sütjük.



A tetejét nyugodtan meg lehet szórni különböző magvakkal{szezám,mák stb.}.