szerda, március 30, 2011

Ketchupos csirkecomb


Csirke,mi más!
Mostanában ez van,nem tudom megunni.
Persze mindig találni kell egy új ízt,most éppen ketchupos hús lett.
Jó kis szaftos,aranybarna kéreg alatt párolódott felsőcomb.
Már csak egy kis zöldség hiányzik,mikooor lesz már,alig bírom kivárni.
A lényeg a lényeg,ma szép napsütéses idő van,kertészkedni,sétálni való idő,ugyhogy ne is ezt blogot bújjátok,hanem irány a nagyvilág,ha meg dolgozol nyisd ki az ablakot.


Amúgy nem őrültem meg,csak ezt hozza ki belőlem a régenvárt napsütés.
További szép napot!



Ketchupos hús

  • 6 db csirke felsőcomb
  • 1 nagy dobozos tejföl
  • 3 ek csípős ketchup
  • bors
  • olaj
A combokat megsózzuk,borsozzuk,olajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk.A tejfölben elkeverjük a ketchupot,megkóstoljuk és ha kell ízlés szerint sózzuk,borsozzuk.Ráöntjük a húsra,alufóliával letakarjuk és 20 percig pároljuk 4-es fokozaton,a sütőben.Ha puha,akkor levesszük az alufóliát és pirosra sütjük a pecwenyénket.










hétfő, március 28, 2011

vasárnap, március 27, 2011

Diós-szilvalekváros kalács


Ez tulajdonképpen az ostoros kalács,csak most nem csokis töltelékkel,hanem szilvalekvárral kevert dióval van töltve.
Így is meg úgy is finom és amint látjátok,itt is kirepedt,bár-gondolom,mert a lekvár inkább keményebb volt,és a dió is fogott rajta-nem folyt ki.
Ez a kalács igazából az én számomra készült,mert KöBö inkább csokisan kérte,nekem viszont olyan jól esett a finom savanykás-édeskés íz,hogy azóta már 2x megsütöttem.




Diós-szilvalekváros kalács

    • 70 dkg liszt
    • csipet só
    • 4 dl tej
    • 5 dkg élesztő
    • 6 dkg kristálycukor
    • 3 tojás fehérje
    • 3 ek étolaj
    • 5 dkg olvasztott margarin

Töltelék

  • 1 üveg házi szilvalekvár
  • 40 dkg darált dió
A töltelékhez használt dió mennyisége függ a lekvár állagától.Ha hígabb több kell,ha keményebb,akkor kevesebb.A lényeg annyi,hogy krémszerűen kenhető pépet kapjunk.

A tészta hozzávalóiból ruganyos tésztát gyúrunk,majd kelni hagyjuk 1 órán keresztül.Addig a lekvárt összekeverjük  a dióval.
A megkelt tésztát 6 részre osztjuk,vékony téglalapokra nyújtjuk,megkenjük a töltelékkel és felsodorjuk,mint a beiglit.3 minibeiglit összefonunk,egyszerű copffonással.
Kb.1/2 órát kelni hagyjuk,majd tejföllel lekenjük és 4-es fokozatra{kb.180-200 fok}előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.










péntek, március 25, 2011

Gyors leveles marcipános-meggyes párna


Valami gyors és egyszerű édességre vágytam,ami kicsit krémes,kicsit savanykás,meggyes,olyan finom péksüti,de legyen marcipános is.Más nyűgöm nem lévén kipróbáltam én is a gyorsfagyasztott leveles tésztát.
Nem szoktam használni,nem mert ellenzem,hanem mert nem is tudom......Nekem van egy kis műíze,egy kis szájpadláson ragadó íz,de ez biztos a vajnak köszönhető az meg van benne bőven{mit nem tudok}.
Nem állítom,hogy gyakran fogom használni,de biztos ami biztos most már betáraztam a mélyhűtőbe,ha nincs ihlet {mostanában bevettem azt a bizonyos tablettát}és mégis valami édesség után sóvárognék.








Gyors leveles marcipános-meggyes párna
  • 500 gr gyorsfagyasztott leveles tészta
  • meggylekvár
  • marcipán
  • tejszín
  • pár csepp mandulaaroma
  • tejföl
Amíg a leveles tészta kiolvad,addig a marcipánt{ízlés szerinti mennyiséget}tejszínnel krémszerűvé dolgozzuk,pár csepp aromával fokozzuk az ízét.
A tésztát kockákra vágjuk,marcipánkrémet halmozunk a kocka egyik felére,a másik felét berácsozzuk,elkenjük a krémet,erre kis meggylekvárt kenünk és ráhajtjuk a rácsos felét.Kicsit megnyomkodjuk a szélét,hogy ne nagyon nyíljon szét,majd tejföllel lekenjük.Forró sütőbe tesszük be sülni.Amikor aranybarna,kivesszük,aki szereti porcukrozhatja is.

Egy kis kakaóval nagyon ideális.

Már csak.....

hétfő, március 21, 2011

Vkf!41-Mézes,kakukkfüves sült csirkecomb,hagymás,borsós krumplipürével



Mint írtam,mostanában rákattantam a csirkehúsra.Íme egy új változat,mely nagyszerűen beleillik a soron következő VKF-be is.
A köret pedig nagyon finom lett hozzá.




Mézes,kakukkfüves csirkecomb,hagymás,borsós krumplipürével.



  • 4 db csirkecomb
  • 1/2 tk szárított kakukkfű
  • 1/2 tk pirospaprika
  • 1/4 tk őrölt kömény
  • 1/8 tk őrölt fahéj
  • 2 tk só
  • 1 kk őrölt bors
  • 2 ek méz
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk reszelt citromhéj
A fűszreket és a mézet összekeverjük,ez lesz a pác.Egy jól zárodó edénybe trsszük,belehelyezzük a csirkecombokat,majd lefedjük és éjszakára a hűtő gondjaira bízzuk.
Egy megfelelő méretű tepsit borítsunk be alufóliával.Helyezzük rá a páctól lecsöpögetett combokat és az előmelegített sütőben{4-es fokozat kb.180-200 fok}40-45 percig süssük-időnként kevés páclével locsoljuk meg-aranybarnára a húsokat.

A köret igen egyszerű,ám annál ízletesebb és kiválóan feldobja az unalmas burgonyapürét.

Ehhez nemigen írok mennyiségeket.A krumplit megfőzzük és vajas,tojásos,tejes krumplipürét készítünk belőle.Tetszés szerinti mennyiségű hagymát nagyon finomra,apróra vágunk és zsíron megpároljuk.Ha kész,hozzátesszük a mirelit zöldborsót.Nem kell sok idő és a borsó is puha lesz.Összekeverjük a krumplipürével és ha kell még utánasózzuk,ízesítjük.

Jó étvágyat!








kedd, március 15, 2011

Rachel Allen sokmagvas kenyere Limara után szabadon



Amikor Limara kitette a blogra ezt a Rachel Allentől származó receptet,nem az volt a kérdés,hogy elkészítem e,hanem hogy mikor fogok nekiállni.
Persze hogy másnap.
Persze hogy megettük.
Persze,hogy azóta is rendszeresen készül.
Persze,hogy szeretem.


Ízes,full magvas{ha akarom},igaz kicsit morzsálodós gyors kenyér.


Rachel Allen kenyere Limarától










  • 300 ml langyos víz 





  • 1 tk. méz 





  • 2 dkg friss élesztő 





  • 200 g tk.tönkölyliszt 





  • 70 g BL 80 liszt





  • 75 g magkeverék (len, napraforgó, szezám, fekete szezám, mák, tökmag)





  • 50 g zabpehely 





  • 25 g korpa





  • 1 tk. só





  • 1 ek olaj




  • 5 dkg szójaliszt









  • Mindent alaposan összekeverünk és amíg a sütő melegszik,valamint előkészítjük a formát,addig a tésztát pihentetjük.A formába sütőpapírt vágunk,belesimítjuk a tésztát.Ha valaki szereti,a tetejét is beszórhatja magvakkal.
    45-50 perc alatt készre sül egy 200 fokos sütőben.









    vasárnap, március 13, 2011

    Kozák kocka


    A helyzet az,hogy ez eredetileg kozáksapkának indult.
    Csak négyszögesítettem a kört.Nem volt sok időm és valljuk be,ez kicsit pepecselős sütemény,így csak négyzetekre vágtam a tésztát,nem szaggattam ki pogácsaszaggatóval.
    De akinek van ideje az bátran neki állhat.
    Érdemes,mert az eredmény nagyon is kárpótol az időért.A hófehér kókuszreszeléktől borzas,olvadozós-roppanós csokimázas külseje nagyon is csábító,az íze pedig mesésen vaniliás.
    Nagyon könnyed sütemény,igazi csemege.
    Nálunk mostanában veri a túrós sütiket,a férjem az első két alkalommal képes volt bevermelni az összes,tálcára felhalmozott sütikockát.




    Kozákkocka


    Tészta

    • 6 db tojás
    • 25 dkg porcukor
    • 6 ek langyos víz
    • 18 dkg liszt
    • 2 ek kakaó
    • 1/2 cs.sütőpor
    A sárgákat a porcukorral és a langyos vízzel habosra kavarjuk.A lisztet összekeverjük a kakaóval,a sütőporral és a tojáskrémhez keverjük,csomómentesen.Végül a csipet sóval kemény habbá vert fehérjét is óvatosan hozzávegyítjük.Közepes méretű tepsiben megsütjük.
    Ha kihűlt kiszaggatjuk,vagy négyzetekre felvágjuk.
    Megkenjük krémmel kívűl-belül.
    A tetejére nem teszünk a krémből.

    Krém
    • 4 dl tej
    • 1 cs.vaniliás pudingpor
    • 15 dkg vaj
    • 15 dkg porcukor
    • kókuszreszelék a bevonáshoz
    A pudingot a tejjel sűrű krémmé főzzük.A vajat a porcukorral habosra kavarjuk,majd a kihűlt pudinghoz adjuk és jól összekeverjük.
    A megkent sütiket kókuszreszelékba forgatjuk.A tetejére pedig csokimázt csorgatunk.

    Máz
    • 3 dkg kakaó
    • 10 dkg cukor
    • 3 ek víz
    • 10 dkg vaj
    A kakaóból,cukorból,vízből lassan főzve csokimázat készítünk.Ha sűrű akkor belekeverjük a vajat és minden süti tetejét jó alaposan megcsorgatjuk vele.



    péntek, március 11, 2011

    OVCS 5-Kávés-étcsokoládés Panna cotta



    Kutya és konyha zseniális kezdeményezését szerintem már nem kell elmagyaráznom.
    Az OVCS{online vacsoracsata}jött,látott,győzött,többek közt engem is.
    Amit most ajánlok nektek,az az édes kis semmiség kategóriába esik,bár némi karakteres ízfelhangja igencsak van.
    Őt sem kell nagyon bemutatni.
    Dolce Vita kissé átdolgozott receptje.
    Fogadjátok szeretettel a csokis-kávés panna cottát és szavazattok rá Autumnál.
    És hogy miért?
    Mert édes,lágy,remegős,tömény,karakteres,ízléses finomság.


    Kértek?


    Kávés-étcsokoládés panna cotta

    • 4 dl zsíros tejszín
    • 2 dl zsíros tej
    • 7 dkg cukor
    • 10 dkg étcsokoládé
    • 1 ek darált kávé
    • 1 ek vaníliakivonat
    • 3,5 lap zselatin
    A tejszínt és a tejet összekeverem és felolvasztom benne a csokoládét,valamint a kávét.Amikor a csoki felolvadt és felforrt a tej,leveszem a tűzhelyről és belekeverem a zselatint,felolvasztom benne.
    Kicsit lehűtöm,majd formákba teszem és 4-5 órán át hűtőben érlelem.









    hétfő, március 07, 2011

    Korzikai csirkemell zöldborsós kuszkusszal



    Mostanában igen rászoktam a csirkehúsra.
    Eddig is szerettem,most meg nem tudom miért,jobban előtérbe került.
    Valami új ízre vágytam,és a neten rá is bukkantam erre az igazán finom,a citrom miatt meglepően friss,a mustár miatt pedig kissé csípős és pikáns ízű ételre.
    Hihetetlen,hogy milyen elképesztően finom és intenzív illata van a sülő citromhéjnak.
    Hogy azért még tovább fokozzam az extremitást{KöBö-nek az volt.}Ottis-tól elcsentem a zöldborsós kuszkusz receptjét és azzal tálaltam.
    Egyszerű étel mind a kettő,mindenféle fakszninélküli zamatos és könnyed ebéd.
    Korzikai csirkemell



    • 1 db csirkemell
    • 1 db citrom{lehetőleg bio}
    • 4 ek dijoni mustár
    • 5-8 ek zsemlemorzsa
    • 5 dkg vaj
    • bors
    A csirkemellet felszeleteljük.A citrom levét a mstárral elkeverjük.A sót,borsot,reszelt citromhéjat elkeverjük a zsemlemorzsával.A húst előbb a citromos mustárba,majd a fűszeres morzsába forgatjuk.A felforrósított vajon oldalanként 4-4 percig sütjük.

    Zöldborsós kuszkusz
    • 2 dl kuszkusz
    • olaj
    • 25 dkg zöldborsó
    • 1 citrom
    • 1 fej hagyma
    • 5 dl húsleves
    A z olajon megpároljuk a hagymát.felöntjük a húslevessel,beletesszük a zöldborsót és puhára főzzük.Hozzáöntjük a kuszkuszt és a citrom reszelt héját,majd lefedjük és lehúzzuk a tűzről.30 percig állni hagyjuk.Majd villával fellazítjuk és hozzákeverjük a citromlét és ízlés szerint sót.









    •