Szégyen,nem szégyen,a habart babbal hites férjem ismertett meg,eladdig fogalmam sem volt róla,hogy a babot be lehet habarni.Egyáltalán mást is lehet csinálni belőle,mint babgulyást.Na jó,voltak emlékeim holmi babfőzelékről,még nagyon kicsi menzásként,de hiába kértük otthon,senki nem volt hajlandó főzni.Szóval,egyszer a férjem elkezdett áradozni valamilyen tejjel habart babról,amit még a nagymamája főzött nekik,füstölt hús is volt benne,de ették cukorral is.Na itt kicsit furán néztem rá.Füstölt ételt cukorral?!Na menjél már!!!Mindenesetre mint egyszemélyes kérdezőbiztos,végigjártam a szomszédokat,hogy ez milyen étel és hogy készül.Elmondták,megcsináltam,ízlett és azóta is gyakran szerepel nálunk.Nyáron,hidegen egyszerűen mennyei.
Habart bab
- 50 dk bab{lehet fehér is,azzal finomabb szerintem,de nincs olyan szép színe,mint a tarkababbal készültnek}
- 1 db babérlevél
- só
- víz
- 1 kis pohár tejföl
- 1 l tej
- 3 ek liszt
- bors
- ecet
- lehet még füstölt húst is beletenni,ritka vendég nálunk
- elvetemülteknek cukor vagy édesítőszer
Amúgy én ecettel és cukorral ízesítve imádom.
Jól néz ki.Anyu tejfölös bablevesnek hívta csak. Apu is állandóan az asztalnál rakott még ecetet bele.Finom volt,tényleg én még nem is készítettem.
VálaszTörlésÉn is szoktam készíteni, de ritkán, mert elég szeles étel:)
VálaszTörlésRokonságban amúgy sokan firs vöröshagyma karikákat tesznek bele, én csak simán eszem.
Andi!
VálaszTörlésAkkor itt az ideje:-)
Noémi!
Hát az már biztos,hogy elég szeleburdi ez az étel:-)
Hmmm! És hagymával biztos még tutibb! Ki kell próbálnom!
VálaszTörlésEgyébként a káposztás tésztát is cukrozzák egyesek...:)
Kiseri!
VálaszTörlésCsak bátran:-).Tudom,hogy sok ételt cukroznak,pl:túrós tészta,zöldborsófőzelék,de ez az étel így is finom,meg úgy is:-)
Nem kisalföldi vagy? A Hanyban (Hanság) még aszaltszilvát is főztek bele!!
VálaszTörlésGyerekkorom óta nem ettem!
Akkor is a nyári (aratáskor senki nem ért rá) idényoviban főzték, mi - papék, más ételkultúrával - sose. Alig akartam megenni! Aztán kiderült, hogy jó!
SZYM
Szia!
VálaszTörlésNem ,nem vagyok kisalföldi,én eredetileg Borsodi lány vagyok,a Hajdúságba a férjem révén kerültem.Itt így csinálják,de nem lehet rossz se hagymával se aszalt szilvával.És most mondta a férjem,hogy a nagymamája néha főzött bele répaszeleteket is,de úgy nem szerette.
Na ha ezt Zuram látná!!! Imádja! Füstölt hússal, tejjel, ahogy kell :-)
VálaszTörlésViki!
VálaszTörlésMutasd csak meg:P