szerda, december 07, 2011

Savanyúkáposztás bableves / Káposztás paszuly


Ez egy olyan "műsorszám",amit ha előadok,kilométeres sor áll...

Igen,most már anyuék szomszédja is rajongó,családostól{akinek a férje szintén olyan válogatós,mint az enyém} .

Nagyanyámtól tanultam,kb.3-4 éve.Akkor ettem nála először,vagyis hát anyámnál,ő hozta a receptet mamától,aki állítólag évtizedek óta főzi,csak nem tudtunk róla,még anyám sem,pedig 25 évet együtt húztak le egymás mellett,egy házban,azonkívül hetente többször ment le segíteni,de sohasem akkor amikor mama káposztás paszulyt főzött.Ő az anyósától tanulta-aki tősgyökeres debreceni lakos volt- és állítólag,ismétlem állítólag,hajdúsági étel.

Jó,nehéz,téli étel,írhatnám,hogy pasis is,ha nem láttam volna egy kényeskedő,válogatós,vasággyal 40 kg-os,állandóan fogyókúrázó{unokatesóm}hölgyikét 3x repetázni belőle.



Savanyúkáposztás bableves / Káposztás paszuly

  • 50 dkg szárazbab
  • 1 kk szódabikarbóna
A babot éjszakára a szódabikarbónával beáztatjuk,annyi vízbe,ami kb 3-4 ujjnyira ellepi.
Felhasználás előtt lecsepegtetjük.

  • 70 dkg lapocka
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • bors
  • pirospaprika
  • 3 db babérlevél
  • 1 nagy répa
  • 2 db petrezselyemgyökér{nyáron a friss zöldje is}
  • 5 db közepes méretű burgonya
  • 1 kg savanyúkáposzta
  • 1 nagy poharas tejföl
A lapockábó,hagymából,fűszerekből pörköltet teszünk oda,de csak félig főzzük meg.Hozzáadjuk a babot és együtt főzzük tovább,amíg a bab megpuhul.Ekkor adjuk hozzá a káposztát és a zöldségeket és azt is puhára főzzük benne.Mindig annyi vízet öntsük rá,amennyi kb 2 ujjnyira ellepi.Végül kevés leveslével elkevert tejföllel behabarjuk.Liszt nem kell,elég sűrű lesz így is.

Éhség csillapítása gyanánt főzésnél lehet beletenni füstölt húst,meg ilyenségeket,de akkor a szódabikarbónát nem csak áztatáshoz fogjuk használni.






9 megjegyzés:

  1. Hűha,de jól hangzik ez. A bab nem a kedvencem,viszont a savanyú káposzta annál inkább. :D Ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
  2. Oh,a jo kis kaposztas paszuly! Egy tanyer sosem eleg belole!! Bele tudnek fulladni, annyira szeretem ;-)))

    A szodabikarbonas paszulyaztatasrol meg nem hallottam. Mit tud?

    VálaszTörlés
  3. MrsSame!

    Nem ígéek semmit,de kóstold meg,aztán meglátjuk:-)............

    Anazár!

    Na ugye hogy finom.

    A szódabikarbónás áztatás után nem puffaszt a bab,borsó,lencse.

    VálaszTörlés
  4. Erről az ételről még nem hallottam, de meg kell csinálnom! A férjem bab-rajongó én viszont a savanyú káposztáért rajongok, úgyhogy ez egy tökéletes étel!
    (De zárójelben megjegyezve, én is szódabikarbónás vízben áztatok, mert lerövidíti az áztatási időt de a férjem ugyanúgy puffad. Sőt, azt mondják, hogyha a hüvelyeseket tejföllel eszik, akkor sem puffaszt. No, nála ez is cáfolva...)

    VálaszTörlés
  5. Káposztás paszuly...jól hangzik. Meg a szódabikarbónás áztatás is. Be fogom vetni:-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyot néztem, amikor megláttam nálad ezt a levest, mert hihetetlen, de a múlt héten Anyukám is pont ilyen levest készített, amikor náluk vacsoráztunk. Először készítette, de felvette Ő is és Én is a receptáramba, mert nagyon ízlett az egész családnak!
    Nagyon guszta a Tied is! :)

    VálaszTörlés
  7. Ma össze-vissza kerestem ezt a receptet, de nem emlékeztem, hogy itt olvastam:( Ezért chilis babot főztem.
    De most elmentem:)

    VálaszTörlés