péntek, április 30, 2010

ZöldborsófőzelékÉs akkor köszönöm Katának........

Hogy megtanított borsófőzit főzni:-)

Anyu soha nem készített,iskolában szerelem volt első látásra illetve kanálra.De anyu akkor sem főzött.Csak amikor már az öcsém is a szoknyáját tépte érte,akkor állt neki,kikísérletezni.
5 éven át kísérletezett,mire olyan lett mint a menzai.Olyan jó fehér és olyan édes ,hogy a kanalat a szánkról alig tudtuk letépni,de ettük rendületlenül.
Azon a menzán amit lehetett cukroztak,nem aggódtak egy percig sem,hogy mi lesz a felnövekvő generáció cukrával ,sem súlyával,a lényeg,hogy egyék meg amit kaptak a büdös kölkök,akik még repetát sem álltalottak kérni ilyenkor{a zöldborsófőzeléknél nem volt gond,de a paradicsomos gombóc után ácsingozók már csak lesajnáló,egyben lesújtó pillantásokat kaptak,de gombócot,azt nem.Pedig az is olyan jó édes volt:-)}
Aztán a saját háztartásomban gondoltam egyet és nekiálltam főzni a borsófőzit.És nem sikerült.Hiába nyaggattam anyut,mindig híg levest kaptam ,ami rendszerint a kukában,rosszabb napjaimon{hogy férjem meg ne tudja a lesújtó végeredményt}a wc-ben végezte.
Hiába böngésztem ezer és és ezer receptet,csak ott landolt mind,a vesztőhelyen.
És akkor nemrégiben jött Kata,szerényen bemutatta a főzelékjét és másnap már meg is főztem a magam verzióját.
Mint a menzai,szakasztott ugyanaz.
Férjem először nem kért,majd csak ráfanyalodott,mert voltam olyan eszes,hogy mást nem csináltam és mivel az éhség nagy úr,be is kanalazott 3 nagy tányérral,mondván finom.
Csak ne cukrozzam.


Zöldborsófőzelék
 • 1 kg borsó
 • bors
 • cukor
 • petrezselyem
 • olaj
 • liszt
 • tej
1 kg borsót kevés olajon,apróra vágott petrezselyemmel megpárolunk.Felöntjük vízzel,amennyi szűken ellepi,sózzuk,borsozzuk,picit cukrozzuk és puhára főzzük.Meghintjük 2 marék liszttel és felengedjük tejjel,olyan sűrűségűre készítve,amilyenre szeretnénk.
Kész is.
A tányérokon ki-ki kedvére cukrozhatja,feltét bármi lehet{pörkölt,tükörtojás,főtt tojás,krokett,vagdalt stb...}de elvetemültebbje{mint én}csak úgy önmagáért szereti az ilyen főzelékeket és szent borzadállyal tekint olyan egyénekre akik a főzeléket{bármilyet}megszentségtelenítenek olyan alantas dolgokkal,mint feltét:-DDDDDDDD.


10 megjegyzés:

 1. Nagyon jól néz ki...és nagyon szeretjük is:-DD

  VálaszTörlés
 2. Bár én is pirosan készítem, de ez a fehér változat is nagyon guszta

  VálaszTörlés
 3. Belly, nagyon örülök, hogy nektek is ízlik!:)

  VálaszTörlés
 4. Mi is szeretjük, nagyon! Petrezselymet még nem tettem bele, de legközelebb fogok!
  Nagyon guszta.

  VálaszTörlés
 5. Én is tejjel készítem és fehéren szeretem :)

  VálaszTörlés
 6. Bianka!
  Hogyhogy pirosan?Pörköltet csinálsz és úgy behabarod?

  Kata!

  Köszi:-D

  Andi!

  Próbáld ki petrezselyemmel,igazán nagyon finom benne.Ne félj,nem veszi el az ízét.

  Jd!
  Ugye:-D

  VálaszTörlés
 7. Még jó, hogy jókor jó helyen voltam! Mert a nyál is összefolyt a számban a képet látván és a szám is tátván maradt. :)
  Már nagyon vágyom a holnapi napra, mert akkor ehetek is zöldborsó főzeléket. :)

  VálaszTörlés