péntek, április 16, 2010

Tönkölylángos


Tegnap,amikor a bolt előtt kerekeztünk el,olyan finom lángosillat ütötte meg az orrunkat,hogy csak na!
Össze is futott a számban a nyál,de Köbö-ében is,biztosan,mert este lángost kért.
És akkor ott álltam 35 dkg liszttel,mert elfelejtettem megnézni,hogy mennyi van itthon és egy kummányi nem volt,csak rétesliszt,gríz,meg tk.tönkölyliszt.
Kicsit félve nyúltam a tönkölyliszt felé,mert a férjem nem igazán kedveli az ilyen cuccokat.
Ám emlékeztem egy olyan esetre,amikor nemhogy ellenére nem volt,de még reklámozta is a tk.pogácsámat.
Ebben bíztam,amikor megküldtem a kenyérsütőgépbe a 50 dkg-nyi lisztet.
Kicsit variáltam a meglévő receptemen,bepakoltam mindent az üstbe,elindítottam,majd elvonultam gépezni.
Hagytam lefutni a 3xi dagasztást{mert ha én belemerülök a játékba....}
Gyönyörű,puha,mégsem ragadós tésztalabdát kaptam.Kiszaggattam 6 db ökölnyi tésztát,kinyújtogattam{se a kezemre,se sehova nem ragadt,mégis gyönyörűen nyúlt.Nem szakadt,nem lett rongyos a felülete}és egy életem egy halálom,kisütöttem.
Az elsőt lemeóztam,nagyon finom,puhácska,ropogós,ízes lángos lett,és talán lehet a tk.liszt miatt,de nem szívta meg magát annyira olajjal,mint a finomlisztből készült.


De még hátravolt a férjem.


Kirobbant az étkezőbe,én meg berobbantam a főzőfülkéből és azonmód közöltem vele,hogy amit itt lát az lángos,csak tönkölylisztből és ha nem ízlik,majd én megeszem.


Komótosan kivette a tejfölt a hűtőből,levágott egy körömnyi darabot a kisült tésztából,bekapta,majd fogta a tálat és bevonult a tv elé,tálcástól,lángosostól,szalvétástól,valami olyasmit mormolva az orra alatt,hogy ez nagyon finom.


A maradék tésztát{gondosan letakarva a hűtőbe tettem éjszakára}ma reggel kellett kisütnöm és alig tudtam egy korongot megkaparintani.




Tönkölylángos

  • 35 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 50-55 dkg tönkölyliszt
  • 1/2 l tej
  • 1/2 ek cukor
  • 1 ek só
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 1 kis pohár tejföl
Összegyúrjuk,kelesztjük,kiszaggtajuk,formázzuk és olajban kisütjük.









10 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki. Viszont én már csak réteslisztet használok. Nyugodtan használhatod ilyen kajákra is:)

    VálaszTörlés
  2. Én sohasem tudtam lángost sütni....
    Viszem a receptet, hátha az én lisztemmel is sikerül ilyen szépet gyártanom! Köszi!

    VálaszTörlés
  3. "kummányi":-))-még sose hallottam ezt a szót. Mindenesetre én is szó nélkül mentem volna a tejfölért. nagyon guszta!:-))

    VálaszTörlés
  4. És nekem nem küldtél???? Feketepont! Nagyon megettem volna :(

    VálaszTörlés
  5. Tejföllel, fokhagymával kérhetek?

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Köszi.
    Egyszer volt egy receptem kipróbálásra,de az Istennek se volt jó.Nyúlott,málott,nem sikerült,bár lehet a reci hibája volt.Azóta nem használok réteslisztet lyenekhez.

    Andi!

    Nincs mit,hátha!!!!!!!!!

    Andikám!
    Tájszólás,tudod:-DDDDDDDDDDDD
    vártalak:-)))))))))))))))

    Trin!
    Ott suhant az ablak alatt,de a vulkánkitörés biztos elsodorta:-))))
    De ven még,küldök:-))))

    Szepy!

    Naná!!!!!!
    Mennyit csomagoljak?

    VálaszTörlés
  7. De régen sütöttem már lángost. Én férjem dettó, mint a tied :))) Lehet, hogy nála is beválna ez a tönköly lángos.

    VálaszTörlés
  8. Na, így még készítettem, de a mi késik nem múlik és kifejezetten jó, ha kevésbé szívja fel az olajat, mint a csak fehérlisztes.
    KöBö-dnek a kicsit gyanakvó körömdarabkányi kóstolás ellenére ugyancsak ízlett :), ha a reggeli adagból is csak egyet tudtál megkaparintani :)

    VálaszTörlés
  9. Ezt olyan ízesen leírtad, hogy legszivesebben rohannék megsütni, de sajnos a hamufelhő elfújta még a tervem is. Azért ha az az egy darab még megvan, jó nekem kicsit szárazon is:))

    VálaszTörlés