Tegnap,amikor a bolt előtt kerekeztünk el,olyan finom lángosillat ütötte meg az orrunkat,hogy csak na!
Össze is futott a számban a nyál,de Köbö-ében is,biztosan,mert este lángost kért.
És akkor ott álltam 35 dkg liszttel,mert elfelejtettem megnézni,hogy mennyi van itthon és egy kummányi nem volt,csak rétesliszt,gríz,meg tk.tönkölyliszt.
Kicsit félve nyúltam a tönkölyliszt felé,mert a férjem nem igazán kedveli az ilyen cuccokat.
Ám emlékeztem egy olyan esetre,amikor nemhogy ellenére nem volt,de még reklámozta is a tk.pogácsámat.
Ebben bíztam,amikor megküldtem a kenyérsütőgépbe a 50 dkg-nyi lisztet.
Kicsit variáltam a meglévő receptemen,bepakoltam mindent az üstbe,elindítottam,majd elvonultam gépezni.
Hagytam lefutni a 3xi dagasztást{mert ha én belemerülök a játékba....}
Gyönyörű,puha,mégsem ragadós tésztalabdát kaptam.Kiszaggattam 6 db ökölnyi tésztát,kinyújtogattam{se a kezemre,se sehova nem ragadt,mégis gyönyörűen nyúlt.Nem szakadt,nem lett rongyos a felülete}és egy életem egy halálom,kisütöttem.
Az elsőt lemeóztam,nagyon finom,puhácska,ropogós,ízes lángos lett,és talán lehet a tk.liszt miatt,de nem szívta meg magát annyira olajjal,mint a finomlisztből készült.
De még hátravolt a férjem.
Kirobbant az étkezőbe,én meg berobbantam a főzőfülkéből és azonmód közöltem vele,hogy amit itt lát az lángos,csak tönkölylisztből és ha nem ízlik,majd én megeszem.
Komótosan kivette a tejfölt a hűtőből,levágott egy körömnyi darabot a kisült tésztából,bekapta,majd fogta a tálat és bevonult a tv elé,tálcástól,lángosostól,szalvétástól,valami olyasmit mormolva az orra alatt,hogy ez nagyon finom.
A maradék tésztát{gondosan letakarva a hűtőbe tettem éjszakára}ma reggel kellett kisütnöm és alig tudtam egy korongot megkaparintani.
Tönkölylángos
- 35 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 50-55 dkg tönkölyliszt
- 1/2 l tej
- 1/2 ek cukor
- 1 ek só
- 3 dkg élesztő
- 2 tojás
- 1 kis pohár tejföl
Összegyúrjuk,kelesztjük,kiszaggtajuk,formázzuk és olajban kisütjük.
Csodásan néz ki. Viszont én már csak réteslisztet használok. Nyugodtan használhatod ilyen kajákra is:)
VálaszTörlésÉn sohasem tudtam lángost sütni....
VálaszTörlésViszem a receptet, hátha az én lisztemmel is sikerül ilyen szépet gyártanom! Köszi!
"kummányi":-))-még sose hallottam ezt a szót. Mindenesetre én is szó nélkül mentem volna a tejfölért. nagyon guszta!:-))
VálaszTörlésÉs nekem nem küldtél???? Feketepont! Nagyon megettem volna :(
VálaszTörlésAzta de jól néz ki! :)
VálaszTörlésTejföllel, fokhagymával kérhetek?
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésKöszi.
Egyszer volt egy receptem kipróbálásra,de az Istennek se volt jó.Nyúlott,málott,nem sikerült,bár lehet a reci hibája volt.Azóta nem használok réteslisztet lyenekhez.
Andi!
Nincs mit,hátha!!!!!!!!!
Andikám!
Tájszólás,tudod:-DDDDDDDDDDDD
vártalak:-)))))))))))))))
Trin!
Ott suhant az ablak alatt,de a vulkánkitörés biztos elsodorta:-))))
De ven még,küldök:-))))
Szepy!
Naná!!!!!!
Mennyit csomagoljak?
De régen sütöttem már lángost. Én férjem dettó, mint a tied :))) Lehet, hogy nála is beválna ez a tönköly lángos.
VálaszTörlésNa, így még készítettem, de a mi késik nem múlik és kifejezetten jó, ha kevésbé szívja fel az olajat, mint a csak fehérlisztes.
VálaszTörlésKöBö-dnek a kicsit gyanakvó körömdarabkányi kóstolás ellenére ugyancsak ízlett :), ha a reggeli adagból is csak egyet tudtál megkaparintani :)
Ezt olyan ízesen leírtad, hogy legszivesebben rohannék megsütni, de sajnos a hamufelhő elfújta még a tervem is. Azért ha az az egy darab még megvan, jó nekem kicsit szárazon is:))
VálaszTörlés