vasárnap, április 10, 2011

Paradicsomszelet-egy szelet Paradicsom


"A" sütemény.
Igen,így ,egyszerűen,nagy A betűvel.
Biztos mindenkinek van karácsonyi süteménye,ami ha máskor nem is,de ezen az ünnepen biztos elkészül.
Amit a család már kér.
Amire mindenki számít.
Tulajdonképpen az ember bármilyen ünnepen elkészíti egy idő után,mert szeretik,különleges,fel lehet vele vágni és épp ezért macerás.
Viszont laktató,finom,látványos.
A recept anyu erdélyi kolléganőjéé.Kb.15 éves recept,a névnapjára sütött egy tepsivel Alíz néni,és a gyárban azonnal elkérte mind az ötven nő a receptet.
Így került hozzánk.
Viszont az biztos,hogy itt,ahol lakom,{Egyeken}én terjeszetettem el,ugyanis egyszer,hajdanában a férjem ünnepelni ezt vitt be,a munkahelyén  a névnapján köszöntötték.Másnap a gyár összes női dolgozója egy emberként másolta ebédidőben a kikövetelt receptet.
Amikor megmondod a nevét a sütinek,először mindenki a bibliai paradicsomra asszociál,aztán gyorsan lehűtöd,mert kis félvigyorral elárulod,hogy nem,nem,ez azért paradicsomszelet,mert paradicsom van a tésztájában.
Először hitetlenkedés,majd kíváncsiság,aztán vagy pozitív vagy negatív kritika várható,egy biztos,mindenki meg akarja kóstolni.


Paradicsomos szelet

  • 12 ek cukor
  • 12 ek olaj
  • 12 ek paradicsomlé
  • 1 csomag szalagáré
  • annyi liszt amennyit felvesz
A cukrot,olajat,paradicsomlevet összekeverjük.Ha a cukor elolvadt,akkor beleszórjuk előbb a szalagárét,majd apránként annyi lisztet gyúrunk hozzá,hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.{Olyan kemyénységű legyen a tészta,mit a mézes tésztája}3 lapban,a tepsi hátulján kisütjük.

Krém
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
Csomómentesre és habosra kikeverjük.

Főzött krém
  • 1/2 l tej
  • 5 ek liszt
  • 3 csomag vanillines cukor
A lisztet a cukorral és a tejjel csomómentesre kavaerjük és közepes lángon pudingsűrűségűre befőzzük.
Kihűtjük,időnként átkavarjuk,hogy ne legyen csomós,galuskás.
Ha tökéletesen kihűlt,akkor a kétféle krémet összekeverjük,A főzött krémhez kanalanként adagolva a vajas krémet,mert így nem lesz csomós.

Összeállítás

süteménylap,erre bőven baracklekvárt keünk,erre egy réteg krémet,befedjük a második lappal,erre megint lekvár,erre pedig krémréteg.Jön az utolsó lap.Jól lenyomjuk,majd csokimázzal bevonjuk.

Másnap szelhető.




A recept szerepelt a 2010-es Kifőztük Karácsonyi különszámában is.







7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, így elhiszem, hogy finom

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, de azért egy kicsit meglepődtem a paradicsomlé miatt.
    Kukkants be hozzám, kérlek.

    VálaszTörlés
  3. Kati!

    Így van!

    Bianka!

    :-)

    Viki!

    És még milyen finom!

    Hobbychef!
    Ugye,meglepő.De finom.
    Megyek!

    VálaszTörlés
  4. Ilyen különleges süteményröl még nem hallottam. A paradicsom lé kissé rózsaszinné is teszi a tésztát, és talán puhitja is. A csok bevonzással és a vaj krémmel guszta, és finomnak tünik.
    Ügyes recept!
    xoxo

    VálaszTörlés