csütörtök, július 14, 2011

Meggyes-diós linzer


Hála istennek,lett meggyünk bőven.
Egy része lekvárrá lényegült,egy része ivólé lett,egy része fagyasztva vár sorsára,számtalan meggyleves készült{-Anyám,ez finomabb mint a meggyes joghurt,tudod,amit szeretek!-by KöBö}.
Így lehet őrültnek nézni,de bizony én befűtöttem a konyhámba és diós meggyes linzert sütöttem.Alapja nagyanyám linzertésztája{avagy hogy húzzunk le hétnél több bőrt a rókáról,mert ez a tészta aztán volt már töltve mindennel}ráépítve vastagon cukros dió és finom,savanykás meggy.



Meggyes-diós linzer



  • 50 dkg rétesliszt
  • 2 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 citrom héja
  • 1 cs.sütőpor
  • 1 cs.vanillines cukor
Összegyúrjuk a hozzávalókat.Nagyon puha,lágy lesz a tészta,ne ijedjünk meg,össze fog állni.1/2 órára hűtőbe tesszük,pihentetjük.




A tésztát kivesszük a hűtőből és és kettévesszük úgy,hogy legyen egy nagyobb meg egy kissebb rész.A nagyobb részből kis gombócokat csípünk ki és a két kezünk közt ellapítjuk,majd a tepsiben egymáshoz illesztjük őket.Ezt azért csinálom így,mivel a tésztát nem lehet nyújtani.Mikor így készen vagyunk a ˇfoltozássalˇ{egyenletes egyforma vastag legyen a tészta,legalábbis törekedjünk rá.Osszuk el a nagyobb részt teljesen a tepsi alján}, megszórjuk ízlés szerinti cukros darált dióval,jó vastagon,majd megszórjuk kimagozott,kinyomkodott,lecsepegetett meggyel.
A maradék tésztával berácsozzuk a süti tetejét.
Tojássárgájával lekenjük,4 fokozaton addig sütjük,míg a teteje szép rózsaszínes,pirosasra sül.Szépen meg fog emelkedni sülés közben.
Csak kihűlve lehet szeletelni,melegen szétesik.





5 megjegyzés:

  1. Jöhet egy tányérral!!! Nehogy egy darabbal akard kiszúrni a szemem:DDD

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó kis párosítás! ennék most belőle :)

    VálaszTörlés