Névnapi ebédem.
Soha ne mond,hogy soha.
Ez esetemben nem először dől meg,de most nagyon.
Bár Egyeken van vadásztársaság és van vadászpanzió is,vadhúst nem lehet kapni.
Egyszer ettem barátoknál vaddisznópörköltet és annyi.Az nagyon ízlett.
Aztán kb.2 hete baráti segédlettel hozzájutottam egy kis őzhúshoz.
És fogalmam sem volt mit kezdjek vele.Azt elhatároztam,hogy pörkölt nem lesz belőle,de akkor mi?
Először Trinity-től,majd Ancsikától kérdeztem meg,hogy mit kell tenni.Ancsika rögtön szállított is egy jó kis receptet,én meg a nagy nap előtt nekiálltam pácolni.
Fogtam egy fazekat,majd le is tettem rögtön,mert jött KöBö.
Hogy mit akarok azzal az edénnyel?
Ő a tulajdon két szemével látta a Spektrumon,hogy Nigella zacskóban pácol.Mert a pác lényege,hogy levegő ne érje és vákum keletkezzen,hogy az ízek meg miegymás zavartalanul tudjanak egyesülni.A pasi tartott egy röpke 30 perces kiselőadást a pácolásról,csak úgy izomból és legott szolgált is megfelelő méretű zacskóval.
Miután sikerült becsuknom a számat,össze raktam a cuccost,mely szakszerűen,légmentesen{vagy legalábbis szerinte így kell}lezárva várta a sorsát a hideg főzőfülkében.
Pénteken eljött a nagy nap{Csütörtökön lett volna a hivatalos,de dolgoztam}és miközben a tortán dolgoztam,az őz seperc alatt megpárolódott-sült a a maga kis csendességében.
Ancsika gombaraguval egybesütve ajánlja,de a társaságban többségben voltak az olyanok,akik nem szeretik a gombát,így én mellé szervíroztam.S mivel vadhoz krokett dukál,voltam olyan galád és elvetemült,hogy az előző napról megmaradt krumplipüréből alkottam diós burgonyakrokettet,amit kóstolgatás címén majdnem meg is ettem,így kénytelen voltam frissiben újragyártani.
Egyszerűen isteni volt.
És úgy nézzétek a képet,hogy az utolsó falatokat kellett kicsempésznem a fotózáshoz.
Őzsült tejszínes vargányával és diós burgonyakrokettel
- 1 db őzcomb
- 1 l vörösbor
- víz
- 4 db babérlevél
- 7-8 szem borókabogyó
- 7-8 szem szemesbors
- 1 félbevágott vöröshagyma megpucolva
- 5 gerezd fokhagyma
Másnap tepsibe teszem a húst,öntök rá a pácléből,majd még vízet és alufóliával letakarva,kis-közepes lángon vajpuhára pároljuk.
Tejszínes vargánya
A szárított vargányát beáztatom,majd kevés olívaolajon hagymát fonnyasztok,arra teszem a gombát és együtt megpárolom.Ha kész,megszórom kis liszttel és tejszínnel feleresztem.
Ancsikánál erdeigombamártás szerepel,de nem tudtam annyi gombát összeszedni,meg úgy gondoltam,ha nem szeretik,nem csinálok olyan sokat.
Ancsika a húst felszeleteli és a tepsibe visszatéve,a gombával nyakonöntve összesüti őket.Én külön tálaltam a kettőt és úgy is nagyon finom volt.
Diós burgonyakrokett
Vajas-tejes-tejfölös burgonyapürét készítünk,kihűtjük,majd tojással{1-2 db}kikeverjük,hozzáadunk ízlés szerint pirított,darált diót és annyi lisztet,hogy lágy,de formázható masszát kapjunk.Vízes kézzel golyó vagy hosszúkás henger alakúra formázzuk és bő,forró olajban kisütjük.
Tényleg isteni.
Egyszerű de nagyszerű!
Ez a dal mostanában az egyik nagy kedvencem.És a videó hozzá................
Ez nagyon fincsi lehetett tényleg. Na, majd ha az apósom visszakapja a vadászengedélyét... :)
VálaszTörlésDiós krokett?? Ezt ki kell próbálnom.
Ez nagyon finom étel lehetett, még soha nem ettem őzhúst....
VálaszTörlésOtt lett volna a helyem:DD Finom lehetett nagyon!!
VálaszTörlésJó a videó.
VálaszTörlésNagyon szép az ételed,jól összeillhetett!:-))Sajnos én a vadhúst nem szeretem...
A fogás minden része csodálatos. :))
VálaszTörlésBoldog névnapot!:))
Én se ettem még őzhúst! Istenien hangzik tényleg! Gyönyörű a tálalás is!
VálaszTörlésBoldog névnapot kívánunk!
Hát elhiszem, hogy isteni volt, mert istenien is néz ki!
VálaszTörlésMár megint elfelejtettél meghívni!:-)))
Ágianyu!
VálaszTörlésPróbáld ki,tényleg isteni.
Egyébként ahogy látom,neked is névnspod volt:-)
Boldog névnapot!
Ottis!
Az volt!
Trin!
Miért nem kopogtál?Küldjek egy kicsit virtuálisan?
Andi!
köszi.
Mónika!
Köszönöm!
Andi!
Neked is nagyon szépne köszönöm!
Latsia!
Még nem ért oda a meghívó?
Akkor leírom,hogy ezentúl bármilyen ünnep van nálunk,hívatalos vagy rá.Ez mindenkinek szól:-),aki szeretne itt lenni.
Szuper finom lehetett minden, mert remekül hangzik a recept.Én csak étteremben ettem vadhúst, ahol csakis vadat szolgálnak fel, nem is mernék hozzáfogni. De ilyen gyönyörűen feltálalva, én is szívesen ettem volna belőle.
VálaszTörlésBoldog Névnapot!!!(így utólag is):)
Már többször megcsináltam az őzsültet, pontosan követve a receptet, I S T E N I !!!! Köszönöm a receptet, a család kedvence, idén i
VálaszTörléss ez lesz a karácsonyi menü.:-))