szerda, április 07, 2010

Diótorta



Húsvétra nálunk mindig diótorta van.


Horváth Ilona receptjét használom,immár 10 éve,és minden egyes alkalommal a férjem elmondja,hogy még soha nem evett ilyen finomat,ennyire diósat.
Küllemre nem tartozik a szépségek közé,de ez betudható az én két,béna kezemnek,amely soha nem áll úgy,hogy egy gyönyörű torta kerüljön ki alóla,talán nem úgy van beakasztva vagy mit tudom én.....
A krémelosztásiképességem sincs a helyzet magaslatán,így előfordult már,hogy a tetejére nem jutott díszítésnek,illetve a különböző rétegek,különböző vastagságú krémmmel voltak elválasztva.
De bánja kánya,amíg megeszik és szinte kezet csókolnak érte,mondván:Isteni!





Diótorta


Tészta

  • 7 db tojás
  • 15 dkg ukor
  • 10 dkg darált dió
  • 2 ek liszt
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1/2 dl rum
Piskótát készítünk,megsütjük tortaformában és kihűtjük.3 részre vágjuk,majd a krémmel megtöltjük.Tetejét is krémmel vonjuk be.

Krém
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 10 dkg darált dió
  • 1 ek liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 zacskó vanillines cukor
  • 2 ek rum
A tejet elkeverjük a cukorral,vanillines cukorral,felfőzzük,majd belekeverjük a liszttel elkevert diót.Pár percig főzzük,majd a tűzről levéve azonnal belekeverjük a vajat és jól kihabosítjuk.Belekeverjük a rumot.Teljesen kihűtjük és így töltjük meg a tortát.
A krémet felhasználhatjuk az egész torta betöltésére is és fondanttal,vagy marcipánnal boríthatjuk be.




Jótanács!

A diót használat előtt pirítsuk meg,intenzívebb lesz az íze.Az alkohol meg azért kell bele{bár az eredeti receptben nem szerepel},mert lazább lesz a tészta és nem mellesleg finom rumos ízű.











12 megjegyzés:

  1. A krémnél 2* van a 15 deka vaj :-)

    Nálam is ez A DIÓTORTA. A krémbe nem teszek lisztet, hanem annyi darált diót, amennyit csak felvesz. A tésztába eddig nem tettem rumot. Legközelebb kipróbálom.

    VálaszTörlés
  2. El is mentettem a receptet, anyu kért tőlem finom diós recepteket! Ennek nagyon fog örülni, és én is ha elkészíti nekünk :D
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem én is kezet csókolnék ezért!:-)) Sajnos diósat nem készíthetek,az uramat kicsípi.
    Adtam egy díjat Neked,megnézed?

    VálaszTörlés
  4. Imádjuk a Diótortát, ki kell próbálnom ezt is, vittem a receptet, köszönöm, de kaphatnék egy kis kóstolót is?:-))

    VálaszTörlés
  5. Azt hiszem ez a nagybetűs Diótorta :) nagyon finom lehet.
    Utoljára gyerekként ettem diótortát, a tiedét majd megismétlem.

    VálaszTörlés
  6. Elnézést,de csak most tudtam jönni:-)

    Bianka!
    Köszi!:-)

    Nyafkamacska!

    Köszi,mint látod,rögtön javítottam.De jó,hogy ilyen fiatal vagy,jó a szemed:-))))))))))

    Livi!
    Remélem fog ízleni!

    Andikám!
    Akkor küldök egy szeletet, és megyek hozzád!

    Latsia!
    Nem kérdés!

    Garffyka!
    Köszi,remélem fog ízleni.

    VálaszTörlés
  7. Ó, hát itt van! Hát, nem mondom! Bámulatos lett!

    VálaszTörlés
  8. Szia Belly!

    Én azt szeretném kérdezni hogy hány cm-es tortaformában sütöd?
    Ez a mennyiségű krém elég szokott lenni, nem túl száraz?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Ágota

    VálaszTörlés
  9. Szia!

    Nem tortaformában sütöm,hanem lábasban,normál tortaformának felelmeg.A krém több mint elég{még nyalakodni is lehet bőven :-D}

    VálaszTörlés
  10. Szia! Meddig kell sütni? Ez még nem tisztázott nekem? :P Gyönyörű

    VálaszTörlés
  11. Szia Katka!

    Én tűpróbáig sütöm.
    Ha a közepébe szúrt hústű {vagy bármilyen hasonlóan vékony eszköz}tiszta{tehát nem ragacsos}akkor kész a piskóta

    VálaszTörlés