Tegnap hozzákezdtem a halhoz.
Első körben a régóta vágyott Orly módra készült halat próbáltam ki.Az elegáns név persze most sem takar nehéz és bonyolult módszert,hiszen csak egy egyszerű sörtésztába kell belemártogatni a filézett haldarabokat és bő,mérsékelten forró olajban kisütni.
Filézettet írtam,mert az aprószálkás példányt sohasem gondoltam kipróbálni így,hiszen pont a lényege,vagyis a sörtészta és a halhús ízének élvezése veszne el az elkerülhetetlen trancsírozásban.
Épp a sörtészta receptjét kerestem a neten,mikor futólag benéztem Gizi oldalára.Legnagyobb meglepetésemre épp cukkinit rántott sörtésztában.Mivel az ő receptjeit szeretem,gyorsan le is mentettem a tészta receptjét.
Az én amúromon{mon amúr...} nagyon vastag húsréteg volt,a szálkák mint egy-egy gyufaszál,tehát nagyon könnyű volt filézni.
A tésztát könnyű volt összeállítani,és az egész munka nem több mint 10 perc,no meg persze a sütés.Kicsit maszatos munka,de megéri,mert finom.
Salátával tálaltam,mert a sörtészta szivacsként viselkedve,eszméletlen mennyiségű olajat képes magába szívni.Ezért nem is hiányzott mellőle a sült krumpli.
Hal Orly módra/sörtésztában sült hal
- Hal
- 2 dl sör
- 20 dkg liszt
- 3 db tojás
- 1 tk só
- 1/4 kk bors
A halfiléket besózzuk és félretesszük addig,amíg a tésztát összeállítjuk.Gyengén sózzunk.
A sört,a lisztet,sót,borsot és a 3 tojássárgáját csomómentesre keverjük.A 3 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a sörös masszába.
Innentől kezdve indulhat a buli.
Olajat hevítünk,majd a húst jól alaposan beleforgatjuk a sörtésztába és közepes lángon először az alsó részét sütjük pirosas-rózsaszínre,majd megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.
Ezek a pálcák pedig a hal "bordái",vagyis szálkái.{a kicsi akkora mint a hüvelykujjam}Annyi hús maradt még így is rajta,hogy nem volt szívem a macskáknak adni{kaptak mást,nem kell aggódni}így bemártottam őket is a sörtésztába és kisütöttem.Pont megfelet a férjemnek,aki ugyan nem szereti a halat,de kiváncsi volt,hogy milyen így az íze.El is telt ennyivel.{14 darabbal}
A megmaradt sörtésztába pedig reszelem egy kis sajtot és kanállal beleszaggattam/csurgattam a forró olajba,kis fánkocskákat sütöttem belőle.Na,férjem szerint ezt nem kellett volna.
Ugyanis sör mellé nagyon jól csúszik.
Sajnos már megebédeltem, pedig milyen finom is lehet ez a halacska
VálaszTörlésJuj ez nagyon finom! Mikor lesz legközelebb Belly? Mennék ebédre!:)
VálaszTörlésEz nagyon fincsi! Még az a hosszú szálka is, leszopogatni, hmmmmmm:)))
VálaszTörlés