kedd, július 20, 2010

Hal Orly módra/sörtésztában sült hal


Tegnap hozzákezdtem a halhoz.


Első körben a régóta vágyott Orly módra készült halat próbáltam ki.Az elegáns név persze most sem takar nehéz és bonyolult módszert,hiszen csak egy egyszerű sörtésztába kell belemártogatni a filézett haldarabokat és bő,mérsékelten forró olajban kisütni.


Filézettet írtam,mert az aprószálkás példányt sohasem gondoltam kipróbálni így,hiszen pont a lényege,vagyis a sörtészta és a halhús ízének élvezése veszne el az elkerülhetetlen trancsírozásban.



Épp a sörtészta receptjét kerestem a neten,mikor futólag benéztem Gizi oldalára.Legnagyobb meglepetésemre épp cukkinit  rántott sörtésztában.Mivel az ő receptjeit szeretem,gyorsan le is mentettem a tészta receptjét.
Az én amúromon{mon amúr...} nagyon vastag húsréteg volt,a szálkák mint egy-egy gyufaszál,tehát nagyon könnyű volt filézni.


A tésztát  könnyű volt összeállítani,és az egész munka nem több mint 10 perc,no meg persze a sütés.Kicsit maszatos munka,de megéri,mert  finom.


Salátával tálaltam,mert a sörtészta szivacsként viselkedve,eszméletlen mennyiségű olajat képes magába szívni.Ezért nem is hiányzott mellőle a sült krumpli.

Hal Orly módra/sörtésztában sült hal

  • Hal
  • 2 dl sör
  • 20 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 1 tk só
  • 1/4 kk bors
A halfiléket besózzuk és félretesszük addig,amíg a tésztát összeállítjuk.Gyengén sózzunk.
A sört,a lisztet,sót,borsot és a 3 tojássárgáját csomómentesre keverjük.A 3 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a sörös masszába.
Innentől kezdve indulhat a buli.
Olajat hevítünk,majd a húst jól alaposan beleforgatjuk a sörtésztába és közepes lángon először az alsó részét sütjük pirosas-rózsaszínre,majd megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.




Ezek a pálcák pedig a hal "bordái",vagyis szálkái.{a kicsi akkora mint a hüvelykujjam}Annyi hús maradt még így is rajta,hogy nem volt szívem a macskáknak adni{kaptak mást,nem kell aggódni}így bemártottam őket is a sörtésztába és kisütöttem.Pont megfelet a férjemnek,aki ugyan nem szereti a halat,de kiváncsi volt,hogy milyen így az íze.El is telt ennyivel.{14 darabbal}


A megmaradt sörtésztába pedig reszelem egy kis sajtot és kanállal beleszaggattam/csurgattam a forró olajba,kis fánkocskákat sütöttem belőle.Na,férjem szerint ezt nem kellett volna.
Ugyanis sör mellé nagyon jól csúszik.

3 megjegyzés:

  1. Sajnos már megebédeltem, pedig milyen finom is lehet ez a halacska

    VálaszTörlés
  2. Juj ez nagyon finom! Mikor lesz legközelebb Belly? Mennék ebédre!:)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon fincsi! Még az a hosszú szálka is, leszopogatni, hmmmmmm:)))

    VálaszTörlés