hétfő, február 21, 2011

Túrós fonott kalács


Ancsika receptje.
Nézzétek el nekem,jóval karácsony előtt készült.
Valami túrós kelt tészta után kutattam,nem sokáig,Ancsi blogja azonnal adta a választ.
Nem is csalódtam.
Isteni finom,puha,illatos,kissé szaftos kalács lett.
Egyedül a mandulaolajat hagytam ki belőle,mert ugyan van a háztartásomban,viszont nem mertem beletenni,nem tudván hogy EZ az olaj étkezési célokra is jó e.



Túrós fonott kalács

  • 500 gr liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 5 g só
  • 6 g cukor
  • 75 g langyos,olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 100 ml víz
  • 100 ml langyos tej
Töltelék
  • 250 g túró
  • 50 gr cukor
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőbe pakolom és rugalmas labdát dagasztok belőle.
1 órán át hagyom kelni,kicsit átgyúratom,majd újra 20 percet kelesztem.Kinyújtom téglalap alakra,megkenem a töltelékkel és felcsavarom,mint a beiglit.Egy éles késsel félbevágom,de az elején kb.10 cm-es részt egyben hagyok.A két félbevágott részt összefontam.Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem,20 percig kelesztettem.Habart tojással lekentem és 4-es fokozaton szép pirosra sütöttem.
A formában hagytam kihűlni,de előtte jó alaposan megszórtam vaníliás porcukorral.




7 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett, szeretem a túrós kalácsokat.
    A fonási mód szuper, az ötletet elraktározom magamnak. :)

    A zene pedig gyönyörű, szép az eredeti is, de Janicsák Veca hangja egyszerűen borzongatóan szép...
    Libabőrös leszek, ahányszor csak hallom ezt tőle.

    VálaszTörlés
  2. Fenomenális a kalács is s Veca is!:-))

    VálaszTörlés
  3. Én elnézem neked, hogy csak most tetted fel, persze csakis egy feltétellel, ha küldesz belőle egy szeletkét, ha legközelebb megint megsütöd.:))
    Biztosan nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  4. A kalács valami isteni, főleg, hogy túrós
    Sajnálom a Vecát, szerintem ő volt a legjobb, neki szurkoltam

    VálaszTörlés
  5. Ma egész nap a túrós finomságok kísértenek, gyönyörű a tészta állaga!El tudom képzelni, milyen fincsi is lehet!

    VálaszTörlés