vasárnap, április 03, 2011

Citromkrémes citromos tekercs


Épp csak úgy nézelődtem,kattingattam a blogokon,amikor megakadt a szemem ezen a recepten.És rögtön tudtam,hogy ki kell próbálnom.
Nagy citromfun vagyok.
Kis szárnypróbálgató korom óta szokásommá vált meghüléskor,de még tüdőgyulladáskor is citromlét inni.
Csak úgy magában,jó nagy kortyokban.
Egy jó literes Olympos ilyenkor még a második napot sem éri meg.Márha nincs igazi citrom.
Egyszerűen szeretem.
Haraptatok már bele citromba?
Brrrrr,mi?
Na,én imádom.
Kettévágva,csak úgy dúrr bele,hadd szóljon.
Elég érdekes arcot tudok vágni ilyenkor,{családtagjaim nemkülönben}férj konkrétan kivonul a konyhából,tesenemvagynooooormális felkiáltással,látnisebírommentenrosszulleszek arckifejezéssel.
Én meg...
Hát egyszerre szenvedek -mert azért mégiscsak húzós-de van ebben egy nagy adag mazochizmus is.
Azt hiszem nem véletlen,hogy a kedvenc bögrémen és füzeteimen citromok vannak,megszámlálhatatlan mennyiségben és méretben,szeretem a sárga színt és hogy a legkedvencebb parfümöm{amit már sajnos ősidők óta nem lehet kapni}tömény citromillatot árasztott.

Szóval nem volt kérdés,hogy megsütöm e.
Nálam sosem ez a kérdés,hanem az,hogy mikor.




Citromkrémes citromos tekercs
  • 2 1/2 tk szárított élesztő
  • 3/4 csésze langyos tej
  • 1/2 csésze vaj
  • 1/4 csésze cukor
  • 2 tk vaniliakivonat
  • 3 1/2 csésze-4 csésze liszt
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk reszelt szerecsendió
  • 2 citrom reszelt héja{lehetőleg bio}
  • 2 tojás
1 csésze=200 ml

Rugalmas tésztát gyúrok a hozzávalókból,{ha kemény tésztát kapok,tejjel lazítom}majd 1 órát letakarva kelni hagyom.
Kelés után téglalap alakúra nyújtom és megkenem a következő "krémmel".

Töltelék
  • 1 csésze cukor
  • 1/4 tk reszelt szerecsendió
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 ek citromlé
  • 2 ek vaj
A szobahőmérsékletű vajat összekeverjük a többi hozzávalóval és megkenjük.a téglalapot.
Innentől úgy járunk el vele,mint a csigával szokás.Feltekerjük,mint a beiglit,majd 12 tekercsre vágjuk őket.20 percig kelni hagyjuk,tejföllel lekenjük őket,majd sütőben,4-es fokozaton,szép aranybarnára sütjük.Vigyázni kell,mert a töltelékből kifolyó cukor könnyen karamellizálódik,ami nem nagy baj,ha frissen esszük a tekercset,de kihűlve kemény páncéllá válik.

Ha megsültek a tekercsek,megvárjuk,amíg a kihűlnek,majd a következő öntettel öntjük nyakon őket.{Változtattam az eredeti recepten,mert ott krémsajt volt írva,én azonban letámadtam egy kis citromos joghurttal a kis bigákat.}

Öntet
  • 1/2 doboz citromos joghurt{kis dobozosból}
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 csésze cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
Összedolgozzuk,sima,krémszerűvé{nekem folyt}az alapanyagokat és alaposan meglocsoljuk vele a sütiket.

Majd megesszük.

Bármily hihetetlen,a nagy mennyiségű citrom ellenére csak kellemesen,hűsen citromos,mégis édes tekercseket kapunk,melyek nagyon laktatóak,és jó sokáig puhák maradnak.









5 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, el tudnék tüntetni párat:-)

    VálaszTörlés
  2. Na ha ilyen citromos akkor kérek belőle én is.

    VálaszTörlés
  3. Citromhab!
    :-D

    Szemirámisz!

    Köszi.

    Judit!
    Garantáltan az,vigyél nyugodtan :-)

    Bianka!
    Köszi.

    VálaszTörlés
  4. Szinte érzem a citromot, ahogyan olvaslak..ez jó kis tészta lehet!

    VálaszTörlés