hétfő, március 08, 2010

Csokoládés rizspuding karamellás chantilly krémmel


Bevallom,hogy atejberizst bő egy éve,egy bolti márkának köszönhetően szerettem meg.
Amit anyu gyerekkornukban próbált belénktömni,azt ember meg nem ette volna,mi pláne nem.
Férjem imádja,tavalyig mindig ő főzte magának ha megkívánta,most már én készítem.
Úgy szeretem ha a rizs még kicsit ropogós,rágható és a tej krémszerűen besűrűsödik.Ezzel szemben a férjem nagyon puhára főzve eszi,a rizs teljesen felszívja a tejet,szinte száraz az egész.
Szeretek kísérletezgetni az ízével,persze csak az én részemmel lehet,mert KöBö     
konzervatív ezen a téren{mint minden étellel}.


Külföldi blogokon gyakran látok tejberizst,különböző ízvariációkkal és rendre ki is próbálom őket.Egytől-egyig finomak.
Ezt a variációt elég volt csak meglátni,nyomban átengedtem a férjemnek a gépet{aki már 1/2 órája könyörgött,hogy hadd nézhesse meg a híreket.Pislogott,hogy ezt meg mi lelte.}.
Isteni kombináció.Csoki,tej,karamell és puha,enyhén ropogós rizsszemek.



Csokoládés rizspuding karamellás chantilly krémmel

  • 3 csésze tej
  • 1 csésze tejszín
  • 1/2 csésze jázminrizs
  • 1 csipet só
  • 1/4 csésze cukor
  • 8 dkg csokoládé
A tejet a tejszínnel,a cukorral,sóval felforraljuk,beleöntjük a rizst és takaréklángon addig főttük,amíg a rizs megdagad,megpuhul és a tej besűrűsödik krémes állagúra.Levesszük a tűzről és azon nyomban belekeverjük a csokoládét.Ha elolvadt,formákba töltjük és kihűtjük.

Karamellás chantilly krém
-A chantilly krém nem más mint nagyon zsíros tejszín vaniliával és cukorral kemény habbá verve.Most a karamellás változatot írom le.

1/4 csésze kristálycukor
2 ek víz
1 csésze tejszín
1 csipet só
1/2 tk vaniliaaroma

A cukrot a vízzel elkeverjük,majd karamellizáljuk.Ha elértük a kívánt színt,felöntjük a tejszínnel.Takaréklángra vesszük a gázt és addig kevergetjük,amíg a karamell elolvad.Hideg helyen,néha megkavargatva,kihűtjük,majd felverjük habnak.





8 megjegyzés:

  1. Én is imádom! Én sokat eszem, ugye a gríz kilőve.
    Igaza van Andinak...a tálalás fenomenális!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta!! Én is elkanalaztam volna egy pohárkával.:)

    VálaszTörlés
  3. Ma már rosszul lettem a nőnapra kapott csokiktól, de azért ezt még elkanalaznám :)

    VálaszTörlés
  4. Én nagyon szeretem a tejberizst, ezt meg szívesen megenném most is!

    VálaszTörlés
  5. Hűűű, nagyon jól néz ki. Biztos nagyon finom

    Tgenap én is házi rizspudingot készítettem, gyümölcsökkel.

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon finom lehet!!!! Ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm!

    Próbáljátok ki nyugodtan,nagyon ütős így.

    VálaszTörlés