szerda, július 28, 2010

Többkezes variációk eperlekvárra

-Hogy mit csinálsz?-Kérdezte elhűlve anyám,amikor közöltem vele,telefonbeszélgetésünk közben,arra a kérdésére válaszolva,hogy mit csinálok épp.
Eperlekvárt főztem.

Mint látjátok és tudjátok,kertünk megbolondult és ontja magából az epret.Bevallom kicsit kezdem már unni,mert ezzel egyidejűleg el is burjánzott és széplelkű férjem az istennek se hagyja,hogy kiráncigáljam a felesleges töveket.
-Virágzik még,lesz rajta még eper,hát nem örülsz?-Néz rám nagy szemekkel.

Dehogynem.

Annyira tudok örülni annak,amikor széttaposom a gyönyörű nagy epret,mert nem látom,hogy hovalépek az eperdzsungelben,25 x kell átfésűlni,mert nem átlátható és nem szeretném ha a tövön rohadna meg a gyümölcs és persze ne is tegyünk említést a millió szúnyogról,akik itt szoktak sziesztázni és alkonyatkor ujjongva vetik magukat a friss húsra.

Egyetlen öröm benne tényleg a maga csupasz valóságában szemetgyönyörködtető,édes eper.

Ám a legutóbbi termés mennyisége kifogott rajtam{két bejegyzéssel arébbi fotó:-),3 kg van lefotózva}egyszerűen nem tudtam megenni aznap,és mivel az eper kényes jószág,másnapra általában megpenészedik,de legalábbis erősen hadirokkantállapotba kerül, fogyasztására már nem nagyon támad kedve az embernek.

Akkor legyen lekvár.

De nem ám akármilyen.

Nem,nem.

Letámadtam a netet.

A rózsaborsos és a kókuszos már régóta szerepelt a kipróbálandók listáján,most lett mellé még rozmaringos  és gyömbéres.

A teszterek kóstolgatása majdnem nagyon jól sikerült,kivált a borsosé és a gyömbéresé.Azért sikerült az üvegekbe is tölteni.

Mivel este nyolckor határoztam el magam a lekvárfőzésre és bármilyen híve vagyok is a hagyományos lekvárfőzésnek,franccse fog órákon át kavarni,mint a güzü.Így előkapartam egy nagyon régről maradt Haas Quitin csomagot,az 5-ből csak 1 hiányzott.Tetszett hogy gyorsan megvan,de akkor is lelkem csücske a hagyományos lekvárfőzés.


Rózsaborsos eperlekvár
  • 1 kg eper
  • 2 ek darált rózsabors
  • 1 ek vaníliacukor
  • 500 gr cukor
  • 1 csomag pektin
Az epret apróra vagdaljuk{Haha,na persze.Összenyomkodtam a kezemben.De így elegánsabban hangzik}.A pektin zacskóján található utasítás szerint elkészítjük a lekvárt,majd a tűzről lehúzva belekeverjük a borsot.A z üvegeket peremig merjük,lekötjük és  percre fejre majd talpra állítjuk.Hülés után a kamrapolcra tesszük.





Kókuszsos eperlekvár
  • 1 kg eper
  • 50 dkg cukor
  • 1 csomag pektin
  • 2 ek kókuszreszelék
A paszírozott epret elkeverjük a cukorral és a kókuszreszelékkel,majd a pektin hátoldalán levő utasítás szerint elkészítjük a lekvárt. További eljárás ugyanaz mint az elöbbinél.

Rozmaringos eperlekvár
  • 50 dkg eper
  • 1 ek szárított rozmaring
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 csomag pektin
Az eper,a cukrot és a rozmaringot összekeverjük,a pektin hátoldalán lévő utasítás szerint elkészítjük a lekvárt.További eljárás ugyanaz,mint a többinél.





Gyömbéres eperlekvár
  • 50 dkg eper
  • 30 dkg cukor
  • 2 ek citromlé
  • reszelt gyömbér ízlés szerint
  • 1/2 csomag pektin
Mindent összekeverünk,majd a pektin hátoldalán lévő utasítás szerint elkészítjük a lekvárt.További eljárás ugyanaz,mint az előzőeknél.



Igazából időt csak a csumázás,tisztítás,paszírozás vett el,maga a főzés nem tartott soká,köszönhetően a pektinnek.Így első{na jó,többszöri}kóstolásra nagyon finomak.

Anyu be is jelentette pár darabra az igényét.

Hát majd meglátjuk......


Mire ez a bejegyzés megszületett,a kókuszos elfogyott,így nincs kép,bár ahogy nézem,tulajdonképpen mind egyforma,csak az ízesítés tér el.




                                                                                                                              Ötletek:www.femina.hu

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek! Én csak hagyományosan
    készítem! :)

    VálaszTörlés
  2. Úúúgy sajnállak, micsoda extra munkák, te szegééény! :DDD
    (napsárga szmájli)

    VálaszTörlés
  3. Hú de nagyon finomak lehettek!

    De jó neked,hogy ennyi epred lett, az idén én még csak egy szemet sem tudtam kóstolni. :((

    VálaszTörlés
  4. Un petit coucou de France!
    Amitiés:CLAIRE
    http://esperance27.over-blog.com

    VálaszTörlés
  5. Mary,
    köszi:-).Jó a hagyományos is,de néha kalandozni kell;-D

    Egycsipet!

    Csak sajnáltatni akartam magam:-))))))))))

    Küldök,nyisd az ablakot:-)))

    Szemirámisz!

    Hát itt rengeteg van,mint a gomba,úgy nő.

    Claire.!

    Merci, bonjour, je suis content que vous étiez ici

    VálaszTörlés