péntek, január 29, 2010

Almabor-Cider


Megint elorozok egy posztot a feleségemtől,ha nem bánjátok.


Még ősszel kezdtem el almabort készíteni,mert rengeteg gyümölcsünk volt és áthidaló megoldásként-mert Belly csak szóban szereti az almát.Mindig megígéri,hogy eszik belőle,aztán mégsem,vagy csak nagyon keveset-gondoltam a borkészítésre.
Számtalan receptet átnézettem a feleségemmel,meg én is kutakodtam,mert úgy gondoltam,ha már belekezdek,legyen finom is.
Végül ötvöztem,mert a receptek mindegyike vízet ír hozzávalóként,én viszont ezt nem tartottam helyesnek,így egy huszárvágással megoldottam a helyzetet.


Kihagytam belőle.


A mi almáink nagyon finomak,édesek,savanykás almából nem ajánlom,esetleg keverve az édes fajtával.Lehet hullott,ütődött is,a lényeg,hogy vágjuk ki a sérült részeket.A héj rajta maradhat.Az almákat lereszeljük,megmérjük és minden kiló almához 1 kg cukrot számítunk,keverünk.Megfelelő nagyságú üvegedénybe töltjük{vagy műanyagba}de semmiképp sem fémbe.Az edény száját tiszta konyharuhával takarjuk le és szobahőmérsékleten 10 napig állni hagyjuk,erjesztjük.Habos lesz és pezseg.Ha elcsendesedik,akkor befejeződött az erjedés.Szűrjük át a folyadékot egy tiszta konyharuhán,a maradék pépet jól csavarjuk ki.A levet öntsük üvegekbe,lazán tekerjünk rá tetőt,vagy kupakot.Legjobb ha csak ráhelyezzük,mert a keletkező gázok,amik a letisztulási folyamat termékei,szétrobbanthatják az üveget,de legalábbis a kupak szép nagy lyukat üthet a mennyezeten.De letakarhatjuk tiszta ruhával is.
Kb. 1 hónapig tartjuk így,amíg a folyadék letisztul és az érés befejeződik.Ezután üvegekbe fejtjük,vigyázva,hogy az aljára ülepedett réteg ne kerüljön a már tiszta borba.A fejtést többször is megcsinálhatjuk,addig amíg az üveg alján már nem ülepedik le több réteg.Ekkor a borunk szép tiszta,átlátszó és nagyon finom,könnyű,gyümölcsös ízűvé válik.
Ledugaszolhatjuk és vagy ajándékba adjuk vagy önzőek leszünk és senkinek nem szólva mi magunk iszogatunk belőle egy kicsit esténként.
Takarjuk le,mert a muslicák is igen nagyon kedvelik.Felbontva sokáig ne hagyjuk,mert a gyümölcsbor hamar megromlik.
Ha ráuntunk-amit kétlek,de hátha-akkor készíthetünk belőle ecetet.


Hát ennyi lett volna.


Csírió!






13 megjegyzés:

  1. részemről egyáltalán nem bánom,hogy a mai bejegyzést átvállaltad, mert már nagyon régóta szeretném megkóstolni a cidert.
    úgyhogy most elmentettem a receptet és hamarosan ki is próbálom.
    hűűűdejóóó lesz! :)

    a múltkor láttam a teszkóban körtés cidert is az almáson kívül, szóval, ha esetleg arra is lenne valami recepted... :)

    VálaszTörlés
  2. Olyan kíváncsi vagyok az ízére. Gratula.

    VálaszTörlés
  3. Nem oroztál el semmit, szerintem itt a helyed neked is-örömmel látunk!! Úgysem tudtam, hogy készül az almabor és ahogy írod, finom lehet!!!! Köszi!!!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Chris!

    Nem tudom milyen a körtés cider,de jövő nyáron készülök körtéből ugyanilyen módszerrel bort csinálni.Nagyapám még itta,biztos az sem lehet rossz.Az idén akartam,de kevés körte termett.Ha jó lesz,beszámolok róla.

    NN,

    Az íze nagyon könnyű,lágy almaíz,enyhe szénsavas akloholbeütéssel,leginkább az almalével kevert pezsgőhöz tudnám hasonlítani.Köszönöm.

    Trinity,

    kedves,hogy így gondolod,de a poszt tényleg orozás volt,mert nem szóltam róla,mondhatni meglepetés lett.Majd ha találkoztok az asszonnyal egyszer,rásózok pár üveg meggy és almabort,hogy megkóstolhasd.Szívesen.

    VálaszTörlés
  5. Finom lehet:) Még lánykoromban ribizli bort ittam, emlékeim szerint ízlett! Most majd nyitott szemmel járok, hátha valahol találok almabort. Calvadost szeretem, jó ízlése volt Maigret felügyelőnek:)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a receptet, már mi is szerettük volna kipróbálni a párommal, idén jó lenne!

    VálaszTörlés
  7. I miei complimenti, io non ho mai provato a farlo!

    VálaszTörlés
  8. Napmátka!

    Ajánlom,hogy próbáld ki.Nagyon finom!

    VálaszTörlés
  9. Nem is volt olyan rossz ez az "elorozás" :)) Jól gondolom, hogy azért ősszel, mindjárt almaérés idején érdemes elkészíteni? Most már talán nincs annyi finomság az almában, mert már jócskán benne vagyunk a télben, hacsak nem valami jó pincében tarott almáról lenne szó? Kiváncsi lennék a véleményedre. Köszi, s csak nyugodtan készits ilyen is meglepiket :))

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!

    A Cider Budapest felkarolta a cider dolgot itthon, náluk érdeklődtem én is, naggyon durván finom cuccokat árulnak... küldesz nekik egy mailt, ők meg küldik vissza a helyeket, ahol kapni almabort. Egyébként tesco, auchan...

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! Nekiálltam megcsinálni a bort. Kevesebb cukrot tettem bele, mert így is borzasztó édesnek találtam, valószínű az alma is elég édes volt (idaredet használtam). Borzasztó gyorsan megbarnult készítés közben, de gondolom, ez nem hiba, mert elkerülhetetlennek tűnik. Tíz napja "erjed", de igazából nem sok jele van erjedésnek: kicsit buborékozik, de pezsgésnek nem nevezném, habja se nagyon van. Az aljára mintha leülepedne tiszta folyadék, és a teteje a legsűrűbb. Pár nap után vékony réteg zöldpenészt kellett leszednem a tetejéről, ellenben egyáltalán nincs alkoholos, illetve olyan "cefrés" szaga vagy íze. Vajon mit csinálhattam rosszul? Vagy csak várni kéne még, és pár nap múlva le lehet szűrni?

    VálaszTörlés
  12. Tisztelt Tóth Bálint!

    Összedugtuk a fejünket és 3 következtetésre jutottunk.

    1.Mégsem volt elég a cukor{hiába volt édes az alma}

    2.Rossz almarész került a folyadékba

    3.Hideg volt és ezért nem indult be az erjedés.

    Mást nem nagyon tuok elképzelni.
    Sajnálom.

    VálaszTörlés