vasárnap, március 28, 2010

Gulyásleves,általam......


A gulyásleves nálunk a "hanincsjobbötletemhogymitfőzzek"kategóriába tartozik,általában akkor készül,amikor 2 nappali műszakot viszek egymásután.
Ilyenkor ugye főzni nem nagyon lehet,mivel az ember  egyik hajnalban,3:20-kor elkezdi a munkábamenést,majd 48 óra múltán,halálfáradtan zöttyen le az ágyba,közben csak 5 órát tudván aludni.
Enni viszont kell,mert ha én el is vagyok üzemi koszton,a férjem igen sérelmezné,ha neki csak májkrémes kenyér lenne a jussa,és én igazat adok neki.
Ilyenkor igyekszek olyan ételt főzni,ami hamar megvan,nagy mennyiségű és jól tárolható.
A gulyásleves tökéletesen megfelel a követelményeknek és ráadásul nagyon finom.


Nemrég az egyik kolléganőm azt mondta,hogy a gulyáslevestől,úgy ahogy van ő éhenhalna,mert nem laktató,1 óra után ugyanolyan éhes az ember,mintha semmit nem evett volna.


Hát nem tudom,de az én gulyáslevesem olyan sűrű,hogy a kanál megáll benne és nagyon laktató.Nálunk sertéshúsból készül,így tanultam,gondolom mert olcsóbb mint a marhahús,de higgyétek el,így is  finom.






Gulyásleves

  • 1 kg sertéslapocka
  • 1 nagy hagyma
  • olaj
  • bors
  • paprika
  • víz
  • 6 db krumpli{közepes nagyságú}
  • 2 db répa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 kis karalábé
  • 1 ek köménymag
  • kis petrezselyemzöld
A hagymát felkockázzuk,a húst szintén.A hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk,beletesszük a húst és fehéredésig pároljuk,kicsit megpirítjuk,majd pirospaprikát szórunk rá,jól elkeverjük és annyi vízzel öntjük fel hogy kb.1 ujjnyira ellepje.Borsozzuk.Fedő alatt félpuhára pároljuk.Addig a zöldségeket meghámozzuk,felkockázzuk.
Ha hús megpuhult,beletesszük a zöldségeket,annyi vízzel öntjük fel,amennyi levest szeretnénk.Kicsit főzzük,majd megkóstolván utánaízesítjük,bőven szórunk bele pirospaprikát,hozzáadjuk a petreszelyemzöldet.Beletesszük a köménymagot és készre főzzük.

Ha van időm csipetkét szoktam beletenni,ha kevés időm van,akkor egy marék tarhonyát,ha semmi időm nincs akkor marad így.Nyáron teszek még bele egy paradicsomot és 1 kis zöldpaprikát felkockázva.Télen 2 ek lecsót.



11 megjegyzés:

  1. Én is így szoktam készíteni ahogy Te.Én is sertésből és jó sok zöldséggel,és ha van időm akkor saját készítésű csipetkét teszek bele,de volt olyan is hogy galuskát szaggattam bele:)Ettő aztán másnapra jó besűrűsödik és olyan lesz mint egy főzelék....:-DDD

    VálaszTörlés
  2. Galuskával még nem csináltam,szerintem nem éri meg annyi miatt összemaszatolni a szaggatót,de igazad van,nagyon finom lehet vele:-).De csipetkével és tarhonyával is nagyon finom.Azokkal is besűrűsödik:-)

    VálaszTörlés
  3. Óh de istenien néz ki! Mi is így szeretjük;) Már én is kipróbáltam galuskával, tarhonyával. Már alig várom, hogy a szabadban, bográcsban fözhessük;)

    VálaszTörlés
  4. Alchri!

    Köszi.

    Igen,bográcsban az igazi.

    VálaszTörlés
  5. ÁÁÁ munkatársnő menjen a búsba. Ez mennyei és laktató. Én is mindig szaggatok bele csipetkét ;)

    VálaszTörlés
  6. Szééép! :)
    Nem vagyok gulyásleves-párti, de ebből ennék, az tuti! :)

    VálaszTörlés
  7. Hívlak egy kis játékra... :-)

    VálaszTörlés
  8. Én is galuskával szoktam...nagyon szeretjük. Nálunk akkor készül mikor maradt egy kis pöri.

    VálaszTörlés
  9. Bianka!

    Ezt inkább nem tolmácsolom,ha megengeded:-))))))))
    De szerintem is nagyon finom:-)

    Egycsipet!

    Köszi.
    És ha itt lennél,meg is kínálnálak,az tuti:-)

    Andi!
    Igen,maradékhasznosításra is kiváló:-)És megyek:-)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszta!:-)) Én is szoktam így is, s a kézi tarhonyát teszem bele,amitől úgy besűrűsödik néha,hogy az uram "gulyásfőzelék" nek hívja.:-))

    VálaszTörlés
  11. Nagyon guszta, nagyon szeretjük, várjuk hozzá a jó időt és elővesszük a bográcsot. Egy ideje én is nokedlivel készítem.

    VálaszTörlés