péntek, március 19, 2010

Gyömbéres tallér


Először mákos gubát akartam ma készíteni,mert tegnap az üzemi konyhán az is volt,és majd meghaltam érte,de végiggondolva a helyzetet{hogy déltől hatig még sok minden történhet}nem biztos,hogy elegendő lesz 4 villányi guba,így helyette paradicsomos káposztát kértem,amit szintén imádok.
Gondoltam majd ma elkészítem magamnak,mert KöBö nem szereti.
Az üzemi konyhán-amíg el nem fogy a melegétkezési jegyem,amit csak ott lehet levásárolni-mindig olyat választok,amit szeretek de itthon nem lehet megfőzni,mert csak én eszem és csak nagy adagban lehetne megfőzni{pl:paradicsomos káposzta,lencsfőzelék stb}és ez az 1 tányérnyi nekem bőven elég a következő alkalomig.
Szóval el akartam készíteni ma magamnak,de mire eljutotam a boltba,hát híre-hamva nem volt kiflinek,de még egy megáltalkodott zsemle se hevert a rekeszekben,alternatív megoldásként.
Valami édesre viszont már feltunningoltam magam,így kénytelen voltam sütni.KöBö nem akart enni ma sütit,így kekszre esett a választásom,mert hamar meg van és sokáig eltartható{főleg ha csak én járhatok rá}.Volt egy kis darab gyömbérem,így direkt olyan receptet kerestem,és a Karácsonyi sütemények című könyvemben meg is találtam az ideális jelöltet és mivel került bele teljes kiörlésű liszt is,még azt is ráfoghatjuk,hogy egészséges és nyugodtabb szívvel majszolgathatjuk.




Gyömbéres tallérok

  • 50 g friss,reszelt gyömbér
  • 150 g puha vaj
  • 75 g méz
  • 1 tojás
  • 150 g teljes kiörlésű búzaliszt
  • 75 g finomliszt
  • 50 g darált mandula
  • 1-1 jókora csipetnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
Mindent összegyúrunk,és 3 rúdba formázzuk,1 órára a hűtőbe tesszük,fóliába becsomagolva.
1 óra után a tekercsekből vágjunk ujjnyi vastag szeleteket,fektessük a sütőpapíros tepsibe és süssük meg őket 3-as fokozaton,kb 15 percig,aranybarnára.


Finoman ropogós,aromás süti,teához isteni!

5 megjegyzés:

  1. Ugy latszik ma mindenki ilyen kekszes kedveben volt,en is elobb sutottem ki egy adagot:)))gusztak a tieid!

    VálaszTörlés
  2. Edó!

    Köszi!
    Igen,végigsöpört a kekszláz:-)

    Bianka!
    Megy!
    Ezerrel!:-)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda színekben pompázik...
    Nagyon mutatósak!

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon guszta, receptet vittem:-)
    Nézz be hoozám kérlek, van ott Neked valami...

    VálaszTörlés