szerda, március 24, 2010

Stifado


Nemrégiben nagyon szép marhahúshoz jutottam hozzá.Legelsőként a Stifado-t próbáltam ki,mert a marhahúsos ételek csak gyűltek,csak gyűltek a kipróbálandók listáján és továbbra is gyűltek volna,ha nem állok a sarkamra és jelentem ki,hogy márpedig itt marhahús lesz.
És punktum.
Megeszed vagy nem eszed,de nem lesz más.
KöBö lapított,nem szólt,engedett húst is venni.Nem vétózott,nem ajánlott alternatívát,sőt a boltba is bejött,mintegy demonstratíve,hogy itt vagyok,és bár nem tetszik amit veszel,de vedd csak,lásd jó fiú vagyok,csak érjünk haza,úgyse eszem belőle,meglátod.


Sokat hallottam a  Stifado-ról,mint görög pörköltről.Hogy finom meg hasonlók.Mivel más nemzet étele-s mint ilyen,rengeteg változata kering szerte a hálón-gondoltam legjobb egy illetékesnél szétnézni.
Latsiánál illetékesebb embert nehezen találnék,így rögtön le is írtam a receptet.
Egy 8 éves Metaxa bánta az akciót.
Itt már KöBö cseppet sem volt csendes alkat,kicsit rá kellett beszélni,hogy ugyan engedje már el azt az üveget.Marad abban még,meg van még pár üveggel.
Végül beadta a derekát{házas ember ugye}én pedig nekiláthattam.A gombát viszont kénytelen voltam kihagyni,mert férjem nagy mennyiségben nem szereti{értsd:1 kanálnyi},valamint a hagymát apróztam és kicsit szaftosabbra hagytam,mert galuskát kért hozzá köretnek-ha már pörkölt-remélvén,hogy azért így is jó lesz.
Jó lett,nagyon finom és isteni puha.
Mint kiderült a párom csak emiatt óvakodott a marhahústól.Emlékei szerint az száraz és gumiszerű,rágós.De a stifado nagyon ízlett,szinte szétomlott a szánkba.
És egye fene,jó volt hozzá a galuska.




Stifado/Latsia

  • 1 kg marhahús
  • 1 doboz konzerv darabolt paradicsom
  • 50 dkg hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1,5 ek kukoricaliszt
  • 5 dkg vaj
  • olívaolaj
  • 5 szem szegfűszeg
  • 4 db babérlevél
  • 250 ml Metaxa
Egy edényben felforrósítjuk a vajat és az olajat.A fokhagyma felét paszírozzuk és a hússal együtt a forró keveréken átpirítjuk.Most hozzáöntjük a Metaxát és pár percig pároljuk,majd a húst tűzálló tálba öntjük.Hozzákeverjük a paradicsomot,a maradék fokhaymát{én csak kettévágtam},a hagymát.Megszórjuk a szegfűszeggel és babérlevelet teszünk a tetejére.Lefedve,190 fokon  45 percig pároljuk,kivesszük és hozzákeverjük a kis vízben feloldott kukoricalisztet.Kis lángon addig sütjük még,amíg a hús jó puha nem lesz.

Latsia tesz még bele 50 dkg darabolt gombát is,a paradicsommal együtt,nálunk azonban a fent említett kok miatt nem került bele.Pedig milyen jó lett volna.






Viszont ha Görögország és stifado akkor már Zorba sem maradhat ki.Ugye jól gondolom?:-)



4 megjegyzés:

  1. Gyönyörűen néz ki! Nyersen is és elkészülve is..

    VálaszTörlés
  2. Azta de jó szaftos. Nagyon ott van, nyelek is egyet

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszi a receptet! Évekkel ezelőtt ettem Görögországban, imádtam, azóta szeretném még egyszer! :-) mindenképpen kipróbálom
    Orsi

    VálaszTörlés