Előszőr egy Indiát bemutató dokumentumfilmben találkoztam vele.Mindennapos,az utcán is árult ételként mutatták be,különböző töltelékekkel.
Recept természetesen nem volt hozzá,na ja,dokumentumfilm.
Ráguglizva sem találtam sokmindent,angolul a legtöbbet,magyarul semmit.Az viszont nem jelent semmit,mert lehet hogy valahol valaki elkészítette és feltette magyarul,csak nem nevezte nevén a dolgokat,hanem keresztelt.
Mindenestre a The New York Times-ban találtam egy használható receptet{ők meg Nigellá-tól vették át és így persze már kételkedhetünk benne,hogy eredeti,indiai recept.De mikor állított meg engem bármi is?} és mert hajtott a kíváncsiság másnap ki is próbáltam.
Pontos adagokkal operáló recept,puha,ragacsos tészta nyersen,csodásan foszló,buborékos,3 nap után is isteni puha zsemle kisülve.Édeskés a sok vajnak köszönhetően,tehát senki ne a magyar zsemlékre jellemző ízvilágot keresse.Ha ezt nem teszi,akkor nagyon fog ízleni.
Onnan tudom,hogy teszteltem.
Na jó,kínáltam.
Mindenki azt mondta először,hogy több só kellene bele,mert kicsit édeskés,milyen zsemle ez?
{Férj speciel pogácsát sejtett benne.}
Amikor elmagyaráztam,hogy ez egy vajas és pláne indiai{?}zsemle,egyöntetűen azt mondták,hogy hát akkor nagyon finom.
Laadi Pav
1 csésze=250 ml
3 1/2 csésze liszt
1 1/2 tk szárított élesztő
1 tk só
1 ek porcukor
1 1/2 csésze tej
1 1/2 ek vaj{vajat használtam ,nem margarint}
A tejben felolvasztjuk a vajat és a cukrot.Langyosra hűtjük.Egy tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat,beleöntjük a kenyérsütőgépbe,hozzáöntjük a vajas tejet és puha tésztát gyúratunk a géppel.Ha galuska sűrűségű lenne a tészta,csak akkor tegyünk hozzá lisztet,egyébként ne,mert mint mondtam ez egy extra puha zsemle lesz.
Nekem nem kellett bele liszt,nagyon pontos a recept.
A tésztát kivesszük az üstből,és egy olajjal kikent tálban meghempergetve,1 órán át kelesztjük.
15 darabba vágjuk,majd kis gombócokat formálunk belőle.Sütőpapírral béléet tepsibe tesszük őket,és lekenjük a következő keverékkel.
Máz
- 1 tojás
- 1 ek tej
- csipet só
Elhabarjuk,bekenjük vele a tésztagömbök tetejét és oldalát.
30 percig kelesztjük ismét,majd sütőben{hideg sütőben kezdtem sütni,nem előmelegítettben}4-es fokozaton{kb.200 fok}aranybarnára sütjük.
A tetejét nyugodtan meg lehet szórni különböző magvakkal{szezám,mák stb.}.
Hű micsoda omlós állag, nagyon finom lehet
VálaszTörlésHú ez olyan igazi vasárnap reggelire való zsemle! Viszem a receptet!
VálaszTörlésÖsszefutott a nyál a számban és zsömléért kiált! :)
VálaszTörlésEszméletlen foszlósnak látszik!! Kíváncsi volnék, mivel töltik Indiában....De látom feltaláltad magad! Lecsó rulez :))
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésNagyon puha,foszlós!
Moha!
Igen,teljesen olyan.Vidd nyugodtan.
Egycsipet!
:-)))))))))
Tudod,ablak kinyit.....
Trin!
Nagyon foszlós és puha,sokfélével töltik,leginkább szaftos zöldségételekkel.És hát igen,feltaláltam magam,szó se róla:-)
Nagyon csábítóan néz ki!
VálaszTörlés