kedd, augusztus 31, 2010

Csirkepiláf pisztáciával és mandulával/ Istanbul pilavi

Írtam ugye,hogy van nekem egy kolléganőm,Noémi,aki nagyon sok időt töltött kint Törökországban.Akárhányszor csak találkozunk,az biztos,hogy előbb-utóbb az ott szerzett élményeinél kötünk ki.Nem mintha ellenemre lenne.
Olyan sokat mesélt már,hogy nagyon felkeltette az érdeklődésem az  ország iránt.Bár utazni egyenlőre biztos nem fogunk,biztos ami biztos alapon megleptem magam egy török szakácskönyvvel.

Annyi szuper recept van benne,előételen át a főfogásoktól az édességekig,hogy biztosra vehetitek,hogy jó pár török étel fog szerepelni a blogomon.

Az első a csirkepiláf.





Csirkepiláf pisztáciával és mandulával/Istanbul pilavi



  • 4 ek vaj
  • 1/3 csésze összevágott mandula
  • 1/2 csésze összevágott pisztácia
  • 1/2 kg csirkemellfilé apróra kockázva
  • 2 1/2 csésze csirkehúsleves
  • bors
  • 1 1/2 csésze hosszú szemű fehérrizs beáztatva és lecsepegtetve
  • 1/4 tk sárfrányszál összetörve és 1/4 csésze meleg vízbe áztatva
  • 1 ek finomra vágott kaporlevél
Egy serpenyőben melegítsünk fel 2 ek vajat közepes lángon és enyén barnára pirítsuk meg benne a mandulát és a pisztáciát{kb.2 perc}.Keverjük bele a darabokra vágott csirkehúst.Vegyük le a lángot,majd adjunk hozzá 1/4 csésze húslevest.Sózzuk,borsozzuk.Főzük kb.3 percig,kavargatva.Vegyük le a serpenyőt a tűzről.Nem baj ha sok leve marad.

Egy lábasban melegítsük fel a maradék vajat és keverjük bele a rizst.Mindenütt vonja be a vaj a rizst.Öntsük bele a vízben áztatott sáfrányt.Sózzuk,borsozzuk.Öntsük bele a megmaradt húslevest.Forraljuk fel a keveréket,vegyük teljesen kis lángra,fedjük le a lábast és főzzük kb.10 percig.

Óvatosan keverjük bele a félretett csirkekeveréket és még kb.8 percig főzzük,vagy addig,amíg a rizs fel nem szívja az összes vizet.Vegyük le a tűzről az edényt és keverjük bele a kaprot.Hagyjuk állni 5 percig,majd tálaljuk.







5 megjegyzés: