-Aztaszűzanyááám.....-Hagyta el számat az álmélkodó felkiáltás,amikor megláttam a kertben a karalábékat.
Amikor utoljára találkoztam velük,még pici gumócskák voltak,még töltött karalábénak se voltak jók,most meg.....
Görögdinnye nagyságú gömbök.Még jó,hogy nem a lila fajta,mert akkor kereszetet is vethettem volna rá,nem egyszerűen befásodik,hanem már cserje lett volna belőle.
A zöld fajta viszont sose fásodik,ez benne a jó és szerintem jóval szelídebb íze van,mint a másiknak.
A pucolás maga kész kabaré volt,akár Afrikában is érezhettem magam,mert nemcsak gatyarohasztó meleg volt,de a kezemből a machete sem hiányzott.Egyszerű mezei konyhakéssel ezt a karalábét szétvágni nem lehetett,így KöBö egy kisbaltát adott nekem nagy előzékenyen,amíg emberi méretű darabokra nem vagdaltam a böhöm gömböket.Két talpam közt a karalábé,egyik kezemben véső,másikban kisbalta,férjem szerint már csak a szalmakalap és a szivar hiányzott a számból,egyébként tisztára mint egy dokufilmekben látható őslakos,aki a napi kókuszterméssel küzd.
Mivel tölteni már nem lehetett{hol találnék ekkora fazekat},úgy tettem mint nagyanyám,amikor ráunt töltött káposztakészítés közben a töltelék savanyúlapuba való göngyölgetésébe.Mindent apróra vág és bele a csupasz húsgombóc.
Egyszerűbb,nem?
Tejfeles karalábéleves egyszerű húsgombóccal
- 2 közepes fej karalábé{vagy akkora mennyiség}
- 1 lapos ek só
- 1/2 tk bors
- víz
- 3 ek liszt
- 1 fej hagyma{kicsi}
- olaj
- 1 nagy doboz tejföl
- 10 szál petrezselyem
Gombóc
- 80 dkg darált hús
- 2 gerezd paszírozott fokhagyma
- 1 tk bors
- 1 lapos ek pirospaprika
- 10 dkg rizs
- 1 ek só
A kockára vágott karalábét sós,borsos vízben félpuhára főzzük,hozzáadjuk a gombócokat és együtt puhára főzzük őket.Rántást készítünk.Az olajat elkeverjük az apróra vágott hagymával és a liszttel csomómentesre keverjük.Ne legyen túl sűrű,inkább hígabb állagú.Közepes tűzön halványbarnára pirítjuk,folytonos keverés közben.Levesszük a tűzről és azonnal belekeverünk 1 tk pirosparikát,elkeverjük és máris beleteszünk 1 nagy dobozos tejfölt.Ezzel is csomómentesre kavarjuk,majd a gyöngyöző levesbe eresztjük.Simára kavarjuk,majd beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet és kis lángon 5 percig forraljuk a levest.Ha túlságosan besűrűsödik,akkor vízzel hígíthatjuk.Utánaízestjük sóval,borssal,majd tálaljuk.
Nagyon jól néz ki, igazán guszta
VálaszTörlésNagyon jó történet itt fetrengek a nevetéstől! Étel meg nagyon guszta! :)
VálaszTörlésEgyszer én is jártam így, a kolléganőm hozott néhány palántát, amikről idővel kiderült, hogy valami óriási fajta, amelyik úgy döntött, hogy átveszi a hatalmat a veteményesemben. Volt köztük 2,5 kg nagyságú is, de átlag 1,5 kg körüli volt amikor kihúzogattuk. Akkor még nem írtam a blogot, pedig megért volna egy képet. Szóval, akkoriban főztem rendszeresen töltött karalábét úgy, hogy bele főztem a gombócot a főzelékbe. A Te levesed is finom lehet!:)
VálaszTörlés:-DD El tudlak képzelni, ahogy küzdesz!
VálaszTörlésNekem egy 3 cm-es virágpalántából lett félméter átmérőjű virágbokor,pedig figyelmeztettek előre, nem hittem. Úgy hívom az agresszívke.:-))
Bianka4
VálaszTörlésKöszi!
Mary!
Így leírva már én is:-D
Főz és fecseg!
Lhete hogy óriásnövény nem tudom,de gyanúm hogy a sok eső is belesegített a növésbe.Szerencsére nem fás.És köszi.
Andi!
:-D
Én is elnevezős fajta vagyok4 :-D
Thanks for your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you're a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back sometime soon. I want to encourage that you continue your great work, have a nice morning!
VálaszTörlésThanks for the marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you're a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back at some point. I want to encourage you continue your great work, have a nice afternoon!
VálaszTörlés