szombat, november 20, 2010

Joghurtos egres/piszke/pöszméte/büszkeleves


Reggel ugye megegyeztünk a férjemmel,hogy mi lesz az ebéd.
Hosszas huzavona után a habart krumpli mellett tette le a voksot,később azonban kiderült,hogy egy csepp tej sincs itthon,nekem meg nem volt kedvem 1 liter tejért szaladgálni,így megkértem KöBöt,hogy ugyan már,ha van kedve,szaladjon el a sarki boltba.
Szerencsére volt kedve,kapta a kabátját és elviharzott.
Nem telt bele 20 perc,látom,hogy ballag a járdán egy zöld csomaggal a kezében.
Már a kapuban boldogan referálta,hogy talált a boltban fagyasztott büszkét,ezer éve nem evett,a nagymamája olyan finomat készített,tehát legyek szíves és főzzek olyat.
A nagy lelkendezést egyetlen kérdéssel hűtöttem le.
-És hol a tej?
-Mert ehhez is kell?
-Persze!
-Jaaaaaaa........Hát.......Mindjárt jövök.

És megint kaptam egy olyan szép dicséretet,melyet eltettem szebb napokra.

Behunyt szemmel kanalazta az egyébként tényleg finom,enyhén savanykás levest majd a végén csak ennyit mondott:
-Olyan jót nosztalgiáztam.




Joghurtos egresleves
  • 500 gr egres
  • cukor
  • 1 tasak vanillines cukor
  • 1 zacskó vaniliás pudingpor{főzős}
  • 1 zacskó tejszín ízű pudingpor{főzős}
  • 1 l tej
  • 1 kis dobozos  natúr joghurt
A büszkét odatesszük főni annyi vízben amennyi ellepi.Cukrozzuk ízlés szerint{több cukor kell bele,mert mint a meggy,ez is savanyú}.Míg fő,addig a pudingporokat elkeverjük a joghurttal és a tejjel csomómentesre,majd a lassan gyöngyöző levesbe öntjük.Kicsit besűrítjük,utána ízesítjük,majd tálaljuk.

9 megjegyzés:

  1. A bevásárlós sztori ismerős. Az én férjem is szokott úgy hazajönni a boltból, hogy, amit nem kértem hoz, ami rá volt bízva, az elmaradt. Ja és sokkal felelőtlenebbül vásárol, mint én! :) Egyszer kórházban voltam, majdnem az egész havi kosztpénzt elköltötték a gyerekkel közel két hét alatt. Jól éltek, még étteremben is voltak. :)

    Utoljára pöszmétét gyerekkoromban ettem a bokorról. Főzve nem igen játszik nálunk.

    VálaszTörlés
  2. Thrini!

    :-)

    Hát igen,ilyenek a férfiak.Bár nem mindegyik,csak én olyat nem ismerek,csak hallomásból.Ritka mint a fehér holló.

    A köszmét én is csak nyersen szeretem,még zölden,éretlenül is képes vagyok megenni:-)

    VálaszTörlés
  3. :)) Én azért szeretem a férjemet boltba küldeni, mert olyasmit is hoz, amitől nekem lelkifurdancsom lenne:DDDD

    Az egrest anyukám mártásnak szokta készíteni húsok mellé, mondhatom, nagyon finom. Úgyhogy el tudom képzelni ezt az ízt, nagyon finom lehetett.

    Most komolyan büszkének hívják? Én egresnek meg pöszmétének ismerem, de akkor ma is tanultam vmi újat:)

    VálaszTörlés
  4. Én is emlékszem nagyanyám köszméte levesére. Nálunk Újfehértón így hívták. Guszta!

    VálaszTörlés
  5. Fincsi lehet, szeretem a savanykás gyümölcsöket.

    VálaszTörlés
  6. Szia! Meg tudnád mondani, hogy milyen bolt volt az ahol a férjed rátalált a büszkére? Egyszerűen imádom a büszke levest, de mióta anyuéknál kipusztult a bokor, cirka 7 éve, azóta nem ettem. Nagyon szeretném megkóstoltatni a gyerekeimmel.

    VálaszTörlés
  7. Trin!

    :-)

    Mártásnak is nagyon finom.

    Mónika!

    Nagyon sok neve van,egy a lényeg,hogy finom.

    Szemirámisz!

    Nagyon finom,jó savanykás.

    Mézeskalács!

    Húha!

    Ezt a helyi kisboltban vette a férjem,nem tudom máshol hol lehet kapni.

    VálaszTörlés
  8. Imádom az egrest főleg mikor barnás, de sajnos nem igazán kapni

    VálaszTörlés
  9. Azért köszönöm szépen! Majd igyekszem nyitott szemmel járni:)

    VálaszTörlés