kedd, március 02, 2010

Lecsós-gombás szűzérme,pirított tarhonyával


Észrevettétek,hogy milyen szép az idő?


Remélem most már így is marad.


Annyira jólesett a friss,meleg levegő,hogy úgy határoztunk,kirándulunk egy kicsit a Tiszához.
Imádok kibiciklizni a parthoz.Jó hosszú az út,kacskaringós is,de a jó levegő,a csend mindenért kárpótol.
Valószínű sokan gondolták így,mert annyi bicaj és autó volt leparkolva a gátőrháznál,mint a Tescónál ünnepek előtt.A tömeg is annyi volt,volt aki görkorcsolyával tette meg a távot a falutól a Tiszáig.Üdvözöltem a bátorságát,mert nem csak kacskaringós,de erősen elhasznált is az út.
Még az sem zavart senkit,hogy a Tisza ki van öntve.
Nem ez a lényeg.
Annyira nyugodtan és kicserélve jöttem haza.
Nem is vágytam valami nehéz ételre,sem elkészítésben,sem semilyen módon,és érdekes,de Köbö sem nyújtott be igényt ilyesmire.
Nemrégiben vettem egy szép darab szűzpecsenyét,azzal szerettem volna valamit kezdeni.
Ha már tavaszodik{sőt nyár lesz lassan.A tavaszt mindig is gyorsan szeretném letudni,hogy hamar nyár legyen}legyen gomba,és űrítsük ki a kamra befőttes polcát is,hiszen jön hamarosan a friss zöldség.Így lett lecsós.
Lecsós dolgokhoz meg a tarhonya illik.
Annyira finom lett,de annyira......



Lecsós-gombás szűzérme

  • 1 db szűzpecsenye
  • 1 nagyon kis fej hagyma
  • 1/2 kg gomba
  • 1 üveg lecsó
  • olaj
  • bors
A hagymát felaprítjuk,a húst felszeleteljük 1 ujjnyi vastag szeletekre,mint a rántott húshoz a karajt.Kevés olajon a hagymát és a húst megpároljuk,pírítjuk.Annyi vizet öntünk alá,amennyi ellepi,sózzuk,borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk.A fedőt levesszük és zsírjára sütjük.Felöntjük a lecsóval,kis párolás után hozzátesszük a gombát és gyakori kevergetés mellett rövid szaftra főzzük az ételt.Jó sűrű legyen.

Tarhonya
  • 1/2 kg tarhonya
  • olaj
  • 1 l víz
A tarhonyát aanyi olajban,amennyi bevonja{tehát nem úszik bene,hanem csak rátapad}olyan színűre pirítjuk,amilyenre szeretnénk{mi sötéten szeretjük,szerintünk úgy finom,de pl.barátnőm szinte csak megfuttatja,színe nem nagyon van}.Ha megpirult,felöntjük 1 l vízzel és addig főzzük,kavargatva,amíg a vízet teljesen beszívja és kavarni nehezen lehet.Levesszük a tűzről és lefedjük fedővel.20 percig így hagyjuk.Ekkor a fedőt levehetjük és villával lazítsuk fel a tésztát.
Én így készítem és mindig pont jó,soha nem száraz és nem mancsos.




A cicák pedig a sok kis{döglött de még friss} halnak örültek,melyet zacskóban szállítottunk haza nekik.A lassan visszahúzodó Tisza hozadéka.



6 megjegyzés:

  1. A lecsó, a gomba már magában is isteni, de így valami fenséges

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták a képek! A recept alapján az étel is nagyon finom! Ki fogom próbálni. Köszönöm, hogy olvasol. Megtisztelő.

    VálaszTörlés
  3. Ez nekem is bejön, minden alkotórésze kedvenc, meg a tarhonyát is szeretem.

    Jó lehetett a kirándulás is! Én is egyre többet veszem elő a bicajt, jön a tavasz, még ha riogatnak is bennünket az időjárás figyelők.

    VálaszTörlés
  4. Imádom a gombát,lecsüszna most!:-))
    Gyere díjért!:-))

    VálaszTörlés
  5. Annyira jól néz ki, és olyan jól hangzik a recept, hogy csakis finom lehetett!!!

    A kirándulás is szuper lehetett!! Mi a Duna parton voltunk, és az erdő fehérlik a hóvirágtól. Szoktatok pecázni is???

    VálaszTörlés