A gombát nagyon szeretem,mondhatni imádom.
Mégis kevés ételt készítek belőle.
A férjem ugyanis nem eszi.
Gyerekkoromban,amíg apu nyáron kint dolgozott a határban,mint traktoros,rengeteg féle gomba került az asztalunkra,amit anyuval közösen mindig elkészítettünk.Apu az ismereteit a szülőfalujából,Pányokról hozta,állítólag nagyanyám minden gombát ismert,rengeteg féle ételt készített belőle,elrakta télire,hosszú fonálra felfűzve pedig a tornácon szárította a vargányát,ami apu szerint a legfinomabb gomba a világon.{Szerintem meg az őzláb}.
Sajnos apai nagyanyámat nem ismertem,még jóval a születésem előtt meghalt egy nem kezelt tüdőgyulladásban,így nem ismerhettem meg a konyháját sem.Állítólag a főzés szeretét és sütési szenvedélyemet tőle örököltem,no meg az olvasásét is,apu szerint.{Anyu szerint meg tisztára Poosch dédnagymamám vagyok,egy kis Richter nagyapám beütéssel,na ezen igazodj ki}
De mindegy is.
Nagy-nagy kedvencem akkoriban a rántott őzlábgomba volt,mely íz semmihez nem fogható.Ha valaki egyszer megkóstolja,tutira rabja lesz.Jobb mint a rántott hús,ezerszer.
Utána következett a gombafasírt,szintén ebből a gombából,aztán a laskagombaleves,jól bezöldségelve és legutolsósorban a tejfeles gomba nokedlivel szekfűgombából.Ez utóbbit készítem itthon is,meg a tojásos gombát,e kettőből a férjem is eszik,de szigorúan csak 1 tányérral.
A csiperkével,mint tömeggyártásos,legtöbbször"gazdaságos"gombával a sógornőim ismertettek meg,ők gyakran készítenek fasírtmasszával töltött,rántott csiperkét.
A csiperkével még a menzai kosztban szoktam találkozni mint gombaleves és mint gombapörkölt.
És ennyi.
A múltkor került gomba a kosarunkba,teljesen meglepő módon a férjem keze által,mert le volt akciózva a Penny-ben.El is határoztam,hogy egy részéből leves lesz.Valami hasonló íz,mint a menzán,mert ott nagyon finom,legalábbis nagyon ízlik nekem.{Annyira jól azért nem főznek,de van 1-2 étel amit nagyon tudnak}.
Tejszínes gombaleves
- 50 dkg csiperke felszeletelve
- 3 ek olaj
- só
- bors
- 1 ek liszt
- 2 l víz
- 10 szál petrezselyem
- 1 ek piros arany
- 1 ek pirospaprika
- 250 ml tejszín
A gombát 3 ek olajon megpirítjuk,ha levét elfőtte,megszórjuk a liszttel,kicsit együtt pirítjuk tovább.Felöntjük a vízzel.Beleszórjuk a sót,borsot,beletesszük a paprikát,pirosaranyat.Kb.30 percig főzzük,kis lángon.Csipetkét teszünk bele,ha megfőtt,beletesszük az apróra vágott petrezselymet is.1 ek lisztet elkeverünk a tejszínnel és behabarjuk a levest.Takaréklángon addig főzzük,amíg az első buborékok meg nem jelennek.Ekkor kész van.
Nagyon finom,enyhén krémes,erőteljesen gombaízű és illatú,laktató leves,ahhoz képest,hogy milyen kevés hozzávalóból készült.Az ember nem is gondolja,hogy a szerény ízű csiperkében ennyi finom zamat rejlik.
Nagyon finom lehet és tetszik az új fejléced. Igazán vidám
VálaszTörlésJöhet felém is egy adag! Hasonló cipőben járunk, nálunk is csak én vagyok oda a gombáért, de nagyon!
VálaszTörlésNagyon szeretem! Tetszik az új külső!
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésKöszi!
Noémi!
Már repül is,csak vigyázz,ki ne loccsanjon!:-D
Mónika!
Köszi.