szerda, augusztus 25, 2010

Tejfölös karalábéleves egyszerű húsgombóccal


-Aztaszűzanyááám.....-Hagyta el számat az álmélkodó felkiáltás,amikor megláttam a kertben a karalábékat.


Amikor utoljára találkoztam velük,még pici gumócskák voltak,még töltött karalábénak se voltak jók,most meg.....
Görögdinnye nagyságú gömbök.Még jó,hogy nem a lila fajta,mert akkor kereszetet is vethettem volna rá,nem egyszerűen befásodik,hanem már cserje lett volna belőle.


A zöld fajta viszont sose fásodik,ez benne a jó és szerintem jóval szelídebb íze van,mint a másiknak.





A pucolás maga kész kabaré volt,akár Afrikában is érezhettem magam,mert nemcsak gatyarohasztó meleg volt,de a kezemből a machete sem hiányzott.Egyszerű mezei konyhakéssel ezt a karalábét szétvágni nem lehetett,így KöBö egy kisbaltát adott nekem nagy előzékenyen,amíg emberi méretű darabokra nem vagdaltam a böhöm gömböket.Két talpam közt a karalábé,egyik kezemben véső,másikban kisbalta,férjem szerint már csak a szalmakalap és a szivar hiányzott a számból,egyébként tisztára mint egy dokufilmekben látható őslakos,aki a napi kókuszterméssel küzd.

Mivel tölteni már nem lehetett{hol találnék ekkora fazekat},úgy tettem mint nagyanyám,amikor ráunt töltött káposztakészítés közben a töltelék savanyúlapuba való göngyölgetésébe.Mindent apróra vág és bele a csupasz húsgombóc.

Egyszerűbb,nem?




Tejfeles karalábéleves egyszerű húsgombóccal

  • 2 közepes fej karalábé{vagy akkora mennyiség}
  • 1 lapos ek só
  • 1/2 tk bors
  • víz
  • 3 ek liszt
  • 1 fej hagyma{kicsi}
  • olaj
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 10 szál petrezselyem
Gombóc
  • 80 dkg darált hús
  • 2 gerezd paszírozott fokhagyma
  • 1 tk bors
  • 1 lapos ek pirospaprika
  • 10 dkg rizs
  • 1 ek só

A kockára vágott karalábét sós,borsos vízben félpuhára főzzük,hozzáadjuk a gombócokat és együtt puhára főzzük őket.Rántást készítünk.Az olajat elkeverjük az apróra vágott hagymával és a liszttel csomómentesre keverjük.Ne legyen túl sűrű,inkább hígabb állagú.Közepes tűzön halványbarnára pirítjuk,folytonos keverés közben.Levesszük a tűzről és azonnal belekeverünk 1 tk pirosparikát,elkeverjük és máris beleteszünk 1 nagy dobozos tejfölt.Ezzel is csomómentesre kavarjuk,majd a gyöngyöző levesbe eresztjük.Simára kavarjuk,majd beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet és kis lángon 5 percig forraljuk a levest.Ha túlságosan besűrűsödik,akkor vízzel hígíthatjuk.Utánaízestjük sóval,borssal,majd tálaljuk.







7 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, igazán guszta

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó történet itt fetrengek a nevetéstől! Étel meg nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  3. Egyszer én is jártam így, a kolléganőm hozott néhány palántát, amikről idővel kiderült, hogy valami óriási fajta, amelyik úgy döntött, hogy átveszi a hatalmat a veteményesemben. Volt köztük 2,5 kg nagyságú is, de átlag 1,5 kg körüli volt amikor kihúzogattuk. Akkor még nem írtam a blogot, pedig megért volna egy képet. Szóval, akkoriban főztem rendszeresen töltött karalábét úgy, hogy bele főztem a gombócot a főzelékbe. A Te levesed is finom lehet!:)

    VálaszTörlés
  4. :-DD El tudlak képzelni, ahogy küzdesz!
    Nekem egy 3 cm-es virágpalántából lett félméter átmérőjű virágbokor,pedig figyelmeztettek előre, nem hittem. Úgy hívom az agresszívke.:-))

    VálaszTörlés
  5. Bianka4

    Köszi!

    Mary!

    Így leírva már én is:-D

    Főz és fecseg!

    Lhete hogy óriásnövény nem tudom,de gyanúm hogy a sok eső is belesegített a növésbe.Szerencsére nem fás.És köszi.

    Andi!
    :-D
    Én is elnevezős fajta vagyok4 :-D

    VálaszTörlés
  6. Thanks for your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you're a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back sometime soon. I want to encourage that you continue your great work, have a nice morning!

    VálaszTörlés
  7. Thanks for the marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you're a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back at some point. I want to encourage you continue your great work, have a nice afternoon!

    VálaszTörlés