vasárnap, május 30, 2010

Best Chocolate chip cookies/A legjobb Csokis keksz

A Massachusetts-i Ruth Wakefield gondolt egyet valamikor az 1920 évek végén és a készülő kekszhez kis csokidarabkákat adagolt.Az akkori Toll House Inn tulajdonosa nem is sejthette,hogy süteménye egy legenda lesz és millók fogják sütni,enni ezt az édes kis semmiséget.
Mivel Ruth volt olyan előrelátó,hogy feljegyezte a tésztába tett csoki márkáját,a Nestlé pedig volt oly üzletorientált,hogy felismerje a tényt,hogy ez a keksz bizony bombasztikus és a piacon remekül eladható,egyforma méretre,csokicseppre hasonlító csokidarabkák gyártásával,ezért 1939-ben a piacra is dobta a chocolate chip-et.{ami nálunk nem vagy nagyon ritkán kapható.Legalábbis errefelé.Sajnos!}
A Nestlé levédette  a Toll House nevet és Ruth-tól is megvette a receptet,amely ezután a "Híres Toll House Cookie"néven szerepelt a Nestlé csokicseppes zacskók hátulján.
Innen egyenes út vezetett a sikerhez és a Chocolate Chip Cookie akár nemzeti édességnek is tekinthető.
Rengeteg változata létezik,van száraz és rágós{Chewy}van ropogós és lágy,van classic és monster és ki tudja még....
Egy a biztos.
Hogy egyszerű és finom.
Én most ezt a receptet próbáltam ki.



Chocolate Chip Cookies/Csokis keksz

  • 4 csésze liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk só
  • 2 csésze cukor
  • 24 dkg vaj
  • 2 ek melasz{gyógynövényboltban vettem,kicsit húzós ára volt.}
  • 3 db tojás
  • 1 1/2 tk vaníliaaroma
  • 12 dkg darabolt csoki/csokimorzsa/csokicsepp
Keverjünk mindent össze,borítsuk be fóliával és 1 éjszakára tegyük a hűtőbe.
Másnap kivesszük,golyókat formálunk és tepsibe tesszük őket,egymástól kb.2-3 cm távolságra.Előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük.
Ha az alja barnul,kivesszük,még akkor is,ha még lágy,mert kihűlve fog még keményedni.





Teával,tejjel isteni.



5 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek! Mindenkinek megvan a "best of keksze", de ezt elnézve elhiszem, hogy ez is az!:-)

    Azt hittem, majd itt a nyár, a hőség a cookie-k háttérbe szorulnak...de nem!
    Reggeli kávéhoz, frappéhoz, fagyihoz tökéletesek a legnagyobb melegben is:-)Sajnos....

    VálaszTörlés
  2. Csinosak lettek! Ez a ropogós verzió?

    VálaszTörlés
  3. Ez tényleg nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  4. Latisia!
    Köszi:-)
    Igen,nagyon rá lehet szokni:-)

    Moha!
    A kettő között,ropogós éa kicsit lágy a közepe.

    Mandy!
    Köszi!
    Bianka!
    Igen,az volt:-)

    VálaszTörlés