szerda, május 26, 2010

Gomba olajban


Ezeket a gombákat nem most,hanem kb 1 1/2 hete szedtük.3 kg lett öszesen,és kétségkívűl ez lett a legnagyobb gyűjtésünk,mondhatom évek óta.
Voltunk kint többször is az Egyeki réteken és legelőkön,azóta csak 1-1 főzésre-sütésre elegendő mennyiséget sikerült összekapkodni.


Szeretek gombászni és a gombák közül a rókagomba és a szegfűgomba a legnagyobb kedvencem.Szeretem még a vargányát is és az őzlábgombát,de itt még nem találkoztam vele.


A legjobb idő gombászni eső után,meleg időben van és igencsak meresztgetni kell az ember lányának a szemét,mert itt általában akkora fű van,hogy derékig ér.Most is 1 óra barangolás alatt sem találtunk semmit{duplán rontotta a látási esélyeimet az allergiám és az abból eredő erős könnyezésem}és épp elhatároztuk,hogy most már haza,amikor szinte felbuktunk egy gombakörben.
Meg még egyben,meg még egyben....
Egész pontosan 4 órát boklásztunk kint ezután.
Nagyon megérte.
Egy részét tisztítás után megszárítjuk,ez nagyon jó levesekbe{legjobb lebbencslevesbe,tapasztalat}de porrá őrölve bármibe bele lehet tenni.Mivel fagyasztani nem akartam{ez a legrosszabb amit tehetünk a gombával.}eszembe jutott Stahl Juci erdeigombás fűszerolaja,így a gomba nagyobbik részét befőttesüvegekbe szuszakoltuk és felöntöttük jó minőségű olívaolajjal.


A szárított gombát pont,hogy nem lehet sütni-párolni,még ha pótoljuk is az elveszett nedvességet{áztatás}az már soha nem lesz olyan,mint a friss.Az olajban eltett gomba viszont megőriz mindent és nem mellesleg finom fűszerolajhoz is jutunk,ami bármihez{saláta,főzelékek,sültek,pácolás stb...}felhasználható.
Aromás és finom!
9 megjegyzés:

 1. Guszta a gombátok, ügyesek vagytok, hogy ennyit szedtetek! Ráadásul milyen jó lesz az a finom olaj mindenbe...

  VálaszTörlés
 2. Szegfű gombából nagymamám levest meg gombás tojást készített! Imádom az illatát! Múlt héten a Lehelen 400,-ft volt 10 dkg. Guszta nagyon olajban!

  VálaszTörlés
 3. Azta, de sok szép finom gomba! Az olajos megoldás nagyon jól hangzik.

  VálaszTörlés
 4. Én nagyon félek a gombáktól...anyu ma valamilyen erdeigombát készített,de nagyon tartózkodó voltam ...még a bolti csiperkével vagyok bizalmasabb viszonyba,bár...

  VálaszTörlés
 5. Most mondjam, hogy sárgulok, imáááádom a gombát, pláne ezt!:-)))
  Ezt a mázlit, garatula!:-))

  VálaszTörlés
 6. Gratulálok ehhez a sikeres gombaszedéshez. Nagyon ügyesek vagytok és a saját szedés mégiscsak sokkal finomabb. Egy üveggel én is elfogadnák belőle.:)

  VálaszTörlés
 7. Gratulálok, de azért egyben egy kicsit irigykedem is. Évekkel ezelőtt a környékünkön is rengeteget szedtünk, de amióta beépítették a területet a gombának nyoma veszett. Eszméletlen sokat szárítottam én is a szegfügombából. Júj de finom lesz ez majd később. Az olaja pedig isteni finom.

  VálaszTörlés
 8. Binaka4

  Végül is csak akkor eszed,amikor sütöd,főzöd.

  Kata!

  Így van.Nagyon várom már a telet{lökött vagyok,mi?:-D}

  Mary!

  Gombástojás.!!!!!Az az igazi.Elárulom,amikor szezon van,csak azt készítek belőle:-)
  Jó drága amúgy a piacon,nem is gondoltam volna.

  Egycsipet!
  :-))))))).Remélem nemcsak jól hangzik,hanem jó is lesz.

  Niki!

  Én viszont imádom és a mérgezés sem tud visszatartani.Valamiben csak meg kell halni,mondta mindig nagyapám,amikor ette a gombát.Anyu ilyen,ő is még a bolti csiperkétől is fél.Pedig finom.

  Andi!
  Köszi:-)

  Gizi!

  Ha közelebb lennél adnék szívesen.Szárítva is akár:-)

  Viki!

  És ugye milyen isteni illata van?Sajnos a gomba tényleg nagyon érzékeny.

  VálaszTörlés