szerda, május 26, 2010
Gomba olajban
Ezeket a gombákat nem most,hanem kb 1 1/2 hete szedtük.3 kg lett öszesen,és kétségkívűl ez lett a legnagyobb gyűjtésünk,mondhatom évek óta.
Voltunk kint többször is az Egyeki réteken és legelőkön,azóta csak 1-1 főzésre-sütésre elegendő mennyiséget sikerült összekapkodni.
Szeretek gombászni és a gombák közül a rókagomba és a szegfűgomba a legnagyobb kedvencem.Szeretem még a vargányát is és az őzlábgombát,de itt még nem találkoztam vele.
A legjobb idő gombászni eső után,meleg időben van és igencsak meresztgetni kell az ember lányának a szemét,mert itt általában akkora fű van,hogy derékig ér.Most is 1 óra barangolás alatt sem találtunk semmit{duplán rontotta a látási esélyeimet az allergiám és az abból eredő erős könnyezésem}és épp elhatároztuk,hogy most már haza,amikor szinte felbuktunk egy gombakörben.
Meg még egyben,meg még egyben....
Egész pontosan 4 órát boklásztunk kint ezután.
Nagyon megérte.
Egy részét tisztítás után megszárítjuk,ez nagyon jó levesekbe{legjobb lebbencslevesbe,tapasztalat}de porrá őrölve bármibe bele lehet tenni.Mivel fagyasztani nem akartam{ez a legrosszabb amit tehetünk a gombával.}eszembe jutott Stahl Juci erdeigombás fűszerolaja,így a gomba nagyobbik részét befőttesüvegekbe szuszakoltuk és felöntöttük jó minőségű olívaolajjal.
A szárított gombát pont,hogy nem lehet sütni-párolni,még ha pótoljuk is az elveszett nedvességet{áztatás}az már soha nem lesz olyan,mint a friss.Az olajban eltett gomba viszont megőriz mindent és nem mellesleg finom fűszerolajhoz is jutunk,ami bármihez{saláta,főzelékek,sültek,pácolás stb...}felhasználható.
Aromás és finom!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ilyet még nem ettem
VálaszTörlésGuszta a gombátok, ügyesek vagytok, hogy ennyit szedtetek! Ráadásul milyen jó lesz az a finom olaj mindenbe...
VálaszTörlésSzegfű gombából nagymamám levest meg gombás tojást készített! Imádom az illatát! Múlt héten a Lehelen 400,-ft volt 10 dkg. Guszta nagyon olajban!
VálaszTörlésAzta, de sok szép finom gomba! Az olajos megoldás nagyon jól hangzik.
VálaszTörlésÉn nagyon félek a gombáktól...anyu ma valamilyen erdeigombát készített,de nagyon tartózkodó voltam ...még a bolti csiperkével vagyok bizalmasabb viszonyba,bár...
VálaszTörlésMost mondjam, hogy sárgulok, imáááádom a gombát, pláne ezt!:-)))
VálaszTörlésEzt a mázlit, garatula!:-))
Gratulálok ehhez a sikeres gombaszedéshez. Nagyon ügyesek vagytok és a saját szedés mégiscsak sokkal finomabb. Egy üveggel én is elfogadnák belőle.:)
VálaszTörlésGratulálok, de azért egyben egy kicsit irigykedem is. Évekkel ezelőtt a környékünkön is rengeteget szedtünk, de amióta beépítették a területet a gombának nyoma veszett. Eszméletlen sokat szárítottam én is a szegfügombából. Júj de finom lesz ez majd később. Az olaja pedig isteni finom.
VálaszTörlésBinaka4
VálaszTörlésVégül is csak akkor eszed,amikor sütöd,főzöd.
Kata!
Így van.Nagyon várom már a telet{lökött vagyok,mi?:-D}
Mary!
Gombástojás.!!!!!Az az igazi.Elárulom,amikor szezon van,csak azt készítek belőle:-)
Jó drága amúgy a piacon,nem is gondoltam volna.
Egycsipet!
:-))))))).Remélem nemcsak jól hangzik,hanem jó is lesz.
Niki!
Én viszont imádom és a mérgezés sem tud visszatartani.Valamiben csak meg kell halni,mondta mindig nagyapám,amikor ette a gombát.Anyu ilyen,ő is még a bolti csiperkétől is fél.Pedig finom.
Andi!
Köszi:-)
Gizi!
Ha közelebb lennél adnék szívesen.Szárítva is akár:-)
Viki!
És ugye milyen isteni illata van?Sajnos a gomba tényleg nagyon érzékeny.