Az én konyhámba is betette a lábát a horvát specialitás,az ajvár.
A piacon rengeteg gyönyörű padlizsán várt még gazdára,haza is könyörögtem 5 kg-ot,bármenyire is húzódozott tőle a férjem.
Számtalan recept kering széles e neten s kívül a világban,volt választék bőven.
Maszatos munka egy kicsit,de ízre nagyon megéri,és télen,amikor az ember amúgy is nagyon kevés vitamonhoz jut és a reggelije a hagyományos vajaskenyér némi felvágottal,üdítő változatosságot jelent ez a krém.
Csalánteával{újjabban orbáncfű és veronika}nagyon ideális.
Ajvár
- 1 db padlizsán
- 3 db paradicsompaprika
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- só
- bors
- olaj
A padlizsánt a sütőben süssük puhára.A paprikát Erdélyi származású Kata kolléganőm tanácsára a tűzhely tetején,nyílt lángnál,állandóan forgatva sütöttem meg,majd neylonzacskóba dobtam-a paprikát és a padlizsánt is-lekötötttem,pár perc gőzőlés után kivettem a zasckóból és hideg folyó víz alatt lemostam a megsült héjat.
A zöldségek húsát összetörjük,elkeverjük a lereszelt hagymával,zúzott fokhagymával,sóval,borssal és citromlével.Kevés olajon forraljuk össze az egészet.Kata szerint akkor jó,ha az egész tömeg selymesen fénylővé válik és jó sűrű,mégis híg{én is néztem erre a meghatározásra,aztán arra jutottam,hogy ha nagy cseppekben esik le a felemelt fakanálról,akkor jó.Igazam volt}
Forrón üvegekbe töltöttem,kevés,késhenyi szalicilt szórtam a tetejére,fejre állíottam pár percre,majd amikor kihűlt,mentek a kamrapolcra.
Szép befőttesüvegben,szalaggal szép gasztroajándék karácsonykor{is}.
Csúcs, nagyon finom
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésAz,tényleg az!
Kedves Belly!
VálaszTörlésSzeretnek neked egy Kreativ Blogger Dijat adni es egyben igy megköszönni a sok finom receptet es szep fotot amit megosztasz velünk. Kerlek lätogass el a blogomba, mert a dijjal meg vannak tennivalok:)
Köszönöm!
VálaszTörlésMegyek Judwil!
Ezt is piritósra kenik, mint a zakuszkát? Gabi
VálaszTörlésSzia Gabi!
VálaszTörlésIgen,ugyanúgy eszik,végül is nem sok különbség van a kettő között.
Hú, még én nem kostóltam. De majd rákerül a sor. :-)))
VálaszTörléspuszi