Mint írtam egyszer,rengeteg zöldbabunk termett,amit főztem-sütöttem is szorgalmasan,meg fagyasztottam is belőle le télire,de eljött kisnemsokára az az idő,amikor már egy aszkéta életet élő bolha se tudta volna magát beszuszakolni a mélybe.
Legyen konzerv,döntöttem.
Na ja,csak fogalmam sincs hogy kell,pedig helyet takarítana meg,nem is kicsit.Mivel a gugli mindig a barátom,be is pötyögtem a keresőbe.Elsőre Kata recije ugrott ki,de Na-benzoátos,azt meg az kis szervezetem nem bírja,konkrétan egész nap rosszul vagyok a legkisebb mennyiségtől is.Jó ideje szalicilt használok,viszont olyan recept meg nincs.
Hát variáltam Kata receptjét és szalicilt szórtam a vízbe.
Meg egy kicsit rövidűlt a főzőidő is.
Zöldbabkonzerv házilag
- 1,10 kg zöldbab
- 1,5 l víz
- 2,3 dkg só
- 1/2 dl 20 %-os ecet
- 1 ek szalicil
A zölbabot alaposan megmosom,kiszálkázom,feldarabolom.Vizet forralok,majd a babot adagonként a forró vízbe teszem,megvárom míg újra felforr a víz,kiszedem,lecsurgatom és a tiszta üvegekbe töltöm.Enyhén meg lehet ütögetni,hogy a bab tömörödjön.
Elkészítjük a levet.
Az ecetet,a sóval,vízzel,szalicillel összeforralom,majd azon forrón a babra öntöm.Rögtön ráteszem a tetejét és fejre fordítom.Így a tető is csírátlanodik és a tetőt is beszívja a vákum.Amelyik nem szívódik be,azt a tetőt ki kell cserélni,mert rossz,átereszt.5 perc után újra talpra állítjuk,majd szárazdunsztba tesszük és amíg teljesen ki nem hűl,ott hagyjuk,majd felsorakoztatjuk a kamrapolcra.
Így is roppanós maradt,mert a szárazdunsztban a babszemek még kicsit főttek.Tesztüzem megvolt,olyan bóóóóti.
Nagyszerű találmány.
Még anyum rakott el ilyet. Nagyon jó
VálaszTörlésÜgyes vagy és szorgalmas! :))
VálaszTörlésA tavaly tettem el először ilyent, és még ki sem vettem a száraz dunsztból már fel volt főve. És ne mondja, hogy 3 15 l fazék eredménye járt igy.Az idén újra próbálkoztam, egy rend meg maradt a másik újra felfőtt.Mi lehet az oka? Én akkor a nagy melegenek tulajdonitottam, hogy nem tudott hamar kihülni.
VálaszTörlésNagyon sajnálom, hogy ez nekem ilyen rosszul jön össze, mivel nagyon imádom a paszulyt ebbe a formába
Iza
Én évek óta így rakom el, szalicil nélkül is eláll évekig hibátlanul.
VálaszTörlésSokkal jobb, mint a mirelit, előveszed, kiborítod és kész a köret. De akármit is lehet belőle.
Sárgát is, zöldet is, csíkosan a legszebb .
Bianka!
VálaszTörlésIgen,tényleg jó,mert legfőképp helytakarékos.
Mónika!
Köszi,igyekszem.Muszáj:-)
Kedves Iza!
Sajnálom a sok babot,ráadásul írtó nagy munkád veszett így kárba.
Nálam akkor szokott előfordulni,hogy felfő valami{igen,néha nálam is},ha az üveg vagy a tető nem teljesen tiszta vagyis steril,illetve ha a vákum nem szívta be a tetőt,szivárog a befőtt,levegő jut a befőzőlébe.Ezért szoktam fejreállítás után,visszafordítva a talpára megnyomkodni a tetőt és ha nagyon klattyog,illetve sziszegő hangot ad ki,akkor lecserélem.Eltevésnél szintén megnyomkodom a tetőt,mert előfordulhat hogy csak akkor derül ki,hogy lesz e bableves aznap vagy nem.
A nagy meleg szerintem nem nagyon játszik bele,mondom inkább ezek amit leírtam.Nagyon kell figyelni az üvegek tisztítására,tényleg patikasterilnek kell lennie.
Ja és a befőzőlé,amit ráöntesz,lobogó forró legyen,én amíg el nem fogy legtöbbször ki sem kapcsolom a gázt a fazék alatt.Ez is jó vírus-gomba-baci ölő,a langyos lének már nem nagyon van ilyen hatása.Üveg még nem tört el nekem,nagyon jól bírják a hőt.
Azért kedved ne szegje,főzz be továbbra is,próbálkozz.Ebbe is bele kell jönni,tapasztalatot szerezni.
Gondaanyu!
Igen,csak mégsem merem eltenni{még} szalicil nélkül,annyira nem vagyok bátor,a levét meg úgyis leöntjük.De gondoltam,hogy a hőnek van inkább nagyobb hatása{vírus-gomba-baktérium ölő}mert tesztképpen nemrég tettem el cukor és szalicil nélküli lekvárt,ragyogó siker.Ugyanígy szárazdunsztban.Szerintem azonban a tető is fontos,hogy jól zárjon.
Legközelebb is így fogom eltenni,legalább tehermentesítem a hűtőm és az ízek is jobban megmaradnak így.