szombat, október 30, 2010

Almát az almához!/Berlini almatorta


Jöttek ugye a sógoromék{meg vitték azt a bizonyos brownie-mat}és hoztak egy tejesrekesznyi almát.
Kis,piros almák,elég kellemes,nem túl savanykás ízűek.
KöBö egyböl eksztázisba esett,hogy milyen jó lesz almáslinzernek.
Én már kevésbé.
De végülis legyen neki vasárnap.
Gondoltam elkészítem piteformában,nem túl nagy adag,hamar megbirkozok vele így, éjszakai műszak előtt.


Fehérbor helyett almaborral pároltam meg az almát,mert szerintem jobban illik hozzá és hát meg kell mondanom,hogy valami isteni lett a töltelék.Ízre annyira ott van,hogy amikor megkóstoltuk 1/4 óráig csak nyögdécselni bírtunk.

Rájöttem,hogy Norbinak{igen,annak a fittneszesnek}nagyon igaza van,tényleg létezik.

Hogy mi?

Ha valaki először rájön,kap egy meglepit.



Berlini almatorta
  • 300 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 100 g cukor
  • 1 zacskó vanillinescukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 150 g hideg vaj
A lisztet elvegyítjük a sütőporral.A cukrot,vanillinescukrot,sót,tojást beletesszük,elkutyuljuk.Hozzáadjuk a kockákra vágott hideg vajat és összedolgozzuk.Először száraz, morzsaszerű lesz a tészta,de ahogy a vaj olvad a kezünk melegétől,úgy lesz egyre jobban kezelhető a tészta.Ha szép,sima gombócot kaptunk,1/2 órára a hűtőbe tesszük,majd a felét kinyújtjuk és a kivajazott,lisztezett piteformába tesszük{az oldalára is jusson tészta},villával megszurkáljuk és 3-4-es fokozaton elősütjük.{kb.15 perc}.Ekkor jön rá a kihűlt töltelék.

Töltelék
  • 1 kg alma 
  • 100 g cukor
  • 1 zacskó vanillinescukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/4 l almabor
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg mandula
  • 2 ek keményítő
  • 4 ek hideg víz
Az almát meghámozzuk,és kis kockákra vágjuk.A cukorral,vanillinescukorral,fahéjjal,borral,mazsolával megpároljuk.Ha már csak kevés levet enged,beletesszük a darabolt mandulát.A keményítőt csomómentesre keverjük a hideg vízzel és besűrítjük vele az almamasszát .Kihűtjük.

Az elősütött tésztalapra tesszük,befedjük a megmaradt tésztából nyújtott lappal.
3-4 es fokozaton 20 percig sütjük.


1 tojássárgáját felverünk,lekenjük a megsült torta tetejét.
1 tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verünk,óvatosan belekeverünk 50 g darált mandulát és a torta tetejére kenjük.


Visszatesszük a forró sütőbe és addig sütjük,amíg a hab megszárad és kicsit megsül.


Csak hidegen lehet szépen szeletelni.







7 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki! Mentve is...hamarosan ki is próbálom! :)))

    VálaszTörlés
  2. Ez tényleg nagyon finom lehet!
    Azon a második képen az a szelet süti... egyszerűen csodás! Szivesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  3. Jajj, de guszta! :)
    Norbiban nem vagyok otthon, úgyhogy a választ kíváncsian várom. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon fincsi lehet, jó sok alma van benn!:-))

    VálaszTörlés
  5. Mézigirl!

    Köszi.

    Remélem fog ízleni.Nekünk nagyon.

    Szemirámisz!
    Köszi.
    Te egy hős vagy,komolyan.Végigjárni a blogokat és közben diétázni.Komolyan.Hős vagy!

    Egycsipet!

    Köszi.
    Hát vagy nem tudta eddig senki vagy nem merték leirni :-p.

    Bianka!

    Köszi.

    Andi!

    Köszi.
    Igen,nagyon gazdag a töltelék,fantasztikus izű,de csak hidegen jó szeletelni,melegen kifolyik.

    VálaszTörlés
  6. Hát épp ilyennek képzeltem, ahogy mesélted! Isteni!

    VálaszTörlés