Zsuzsi kolléganőm még júniusban ment át új munkahelyére de csak most találtunk egy olyan időpontot,ami mindenkinek-vagyis régi,vele dolgozó kolléganőjének-megfelelt egy búcsúztató bulira.
Persze nem kell házfaldöntögető,ereszdelahajam bulira gondolni.Összeültünk egy kolléganőm lakásán,vittünk pár sütit,egyikünk rakott krumplit sütött,majd pár pohár kóla/ital mellett{ki mit kért}megvitattuk hogy kivel mi történt,mi van a régi munkahelyen,mi az új helyen,mi a különbség,gyerek,család,stb.....
Én egy diótortával szálltam be a közösbe,már csak azért is,mert Zsuzsi még az év elején mondta,hogy addig nem megy el innen,amíg nem sütök neki egy diótortát....
Hát ha csak ezen múlt volna,nemigen gyújtom be a sütőt......
De ha már így alakult,hát legyen egy baromi finom torta.
Maci tortájára még Belga hívta fel a figyelmem egy beszélgetős blogban.Most jött el az ideje,megcsináltam,feldíszítettem,elvittem.
Túlzás nélkül állíthatom,hogy egy nagyon-nagyon finom,dúsan diós ízű,pont kellően édes,a rengeteg vaj ellenére mégis könnyű torta.Volt olyan kolléganőm,aki esküdni mert volna rá,hogy egy gramm vaj sincs benne és a legkritikusabb tortaevőt-nevezetesen egyik kolléganőm férje-is meg és legyőzte.
Ja,és Maci jótanácsa!
Jól pörköljetek alá annak a diónak!
Jót tesz neki!
Baromira diós torta/Maci
- 17 dkg liszt
- 6 dkg pirított,darált dió
- 18 dkg porcukor
- 9 tojás
- 3/4 dl rum
- 1/2 cs.sütőpor
- 1 csipet só
A lisztet,a sütőport,a diót egy tálban összekeverjük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A sárgákat a porcukorral és a rummal addig kavarjuk a mixerrel{mazochisták kézzel},amíg a sárgája kifehéredik és a cukor elolvad benne.Ezt úgy tudjuk leellenőrizni,hogy beledugjuk az ujjunk és ha végighúzzuk az edény alján,akkor nem érzünk cukorszemcsét.
A fehérjét egy csipet sóval kőkemény habbá verjük.A sárgájában elkeverjük a diós,sütőporos lisztet csomómentesre,majd beleöntjük a tojáshabba.Nem fog összeesni.Széles,lassú mozdultaokkal,alulról fölfelé kavarva egyneművé dolgozzuk a masszát,melyet sütőpapírral bélelt tortaformába öntünk és hideg sütőbe téve,4-es fokozaton{kb.180-200 fok}tűpróbáig sütjük.Ha a beleszúrt tű szárazon jön ki,kész van.A formában hagyjuk kihűlni.
3 felé végjuk,majd betöltjük a krémmel.
Krém
- 4,5 dl tej
- 9 dkg liszt
- 23 dkg porcukor
- 30 dkg pörkölt,darált dió
- 25 dkg vaj
- 2 cs.vanillines cukor
- 3/4 dl rum
A darált diót és a puha vajat összekeverjük.
A tejet a liszttel,porcukorral,rummal csomómentesre keverjük egy habverővel,majd közepes lángon krém sűrűségűre befőzzük.Kihűtjük jó hidegre.Időnként átkavarjuk,hogy ne legyen bőrős és galuskás.Majd összekeverjük a diós vajjal.Megkenjük vele a lapokat,annyi krémet meghagyunk amennyi a torta tetejére és oldalára is fussa,majd díszítjuk.Ki ki kedve szerint.
Gyönyörű szép!!!!:)
VálaszTörlésSzép lett és biztos finom is!
VálaszTörlésNagyon szépséges. Imádom a dió tortát
VálaszTörlésHú, de nagyon guszta!
VálaszTörlésEgy ilyenért én is otthagynám a munkahelyemet! :)) Mondjuk, egyébként is...
Az egyik nagy kedvencem a dió, főleg tortába :)
VálaszTörlésKaphatok 1 szeletkét? :)
Gyönyörű! Ha menne valaki hozzátok, azt is így fogadnátok? Mert akkor megyek!:D
VálaszTörlésNagyon szép lett! Ügyes vagy Belly! :)
VálaszTörlésAztaaaa..... Nagyon kitettél magadért-fantörpikus torta!! Szeretem!
VálaszTörlésA díjat köszönöm szépen!!! Ha lehetséges (miért is ne? ), én is küldeném neked szeretettel!!
VálaszTörlés( A bloglistámról eltűntél:OO Mihamarabb javítom, nem értem....)
Isteni lehet! Annyira kár, hogy nálunk csak én szeretem a diót, mert most nekiállnék izibe!:-))
VálaszTörlésGizi!
VálaszTörlésKöszi!
Ottis!
Köszi és igen az volt.Nagyon finom!
Bianka!
Köszi!
Szemirámisz!
:-)))))))))))
Ami!
Semmi akadálya,nyisd az ablakot!
Kiskukta!
VálaszTörlésKöszi.
TÉGED ÉN biztos így fogadnálak:-)
Mary!
Köszi!
Trin!
Köszi.Mindkettőt:-)
Andi!
Akkor neked is kiutalok egy szeletet így gyorsan,életmentőként :-)
Én is kérek!
VálaszTörlés