kedd, október 12, 2010

Cseréptálban sült mézes--mázas töltött karaj


Sok karaj található a mélyhűtőnkben,így abból kreáltam egy jó kis töltött ételt.
KöBö szíve szerint a rántott hús mellett szavazott,én azonban valami másra vágytam,mert az már kicsit unalmas.Finom de unalmas.Így se szó,se beszéd,kérdés nélkül vágtam a húst.
Nem mondom,hogy nem meresztett nagy szemeket amikor meglátta ázni a cseréptálat,de legény volt a talpán,nem szólt.

Nagyon finom,szaftos,puha lett és mivel nem nagyon macerás elkészíteni,azt hiszem lesz máskor is.




Cseréptálban sült mézes-mázas töltött karaj
  • kb 1 1/2 kg csont nélküli sertéskaraj
  • 40 dkg kenyér
  • 1 tojás
  • 10 dkg apróra vágott gomba
  • 1 nagy fej hagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyem{elhagyható,de finomabb tőle}
Máz
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 2 ek méz
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek pirosarany
A húst hosszában lap formára vágjuk.A kenyeret vízbe áztatjuk{a belét pár másodpercre,a héját pár percre.Ne áztassuk el}kifacsarjuk,egy mély tálba tesszük.Hozzáütjük a tojást.A hagymát apróra vágjuk és zsíron aranysárgára pirítjuk{lehet olajjal is készíteni.Zsírral finomabb}.Hozzáadjuk a kenyérmasszához az apróra vágott gombával együtt..Ízlés szerint sózzuk,borsozzuk,paprikázzuk{csak annyit,hogy színe legyen.}.Jó alaposan összekeverjük.
A húst kiterítjük,megszárogatjuk és egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket.Feltekerjük.Hústűvel megtűzzük,szinte bombabiztosan.{nekem sok lett egy kicsit a töltelék,a hústű azonban szépen tartotta}
Beletesszük a beáztatott cseréptálba,ha maradt ki töltelék akkor köré rendezzük.
Hideg sütőbe tesszük,majd fedővel lefedve,2 órán át pároljuk.
Ha puha és a kés könnyen szalad át rajta,akkor fedő nélkül süssük tovább.A máz hozzávaóit összekeverjük és a hús tetejét azzal kenegetjük.Ha a máz elfogyott,akkor kész van.


Nem lesz édes a máztól,sőt,nagyon finom.
Másnap szendvicsbe ideális,feltéve ha a férjünk nem jár rá éjszaka és hajnalban szembesülünk azzal,hogy a fene egye meg,csak a vége maradt..
Egyszerű,mezei sós krumplival tálaltam,mellé pedig egy kis hordós uborka járt még.






12 megjegyzés:

  1. Nagyon csinos lett. :)
    Ezek szerint KöBö nem sajnálkozott sokáig a rántott húsért. :))

    VálaszTörlés
  2. Bianka!

    Köszi!

    Egycsipet!

    Jaja:-)
    Köszi:-)

    Szemirámisz!
    Nagyon is az volt!

    VálaszTörlés
  3. Ajj, ez fenséges lehet! Csak belepakolnám egy zsemlébe, némi zöldség vagy saláta társaságában, és kész is a finom reggeli, ebéd vagy vacsora. Gyönyörű omlósnak tűnik a hús!

    VálaszTörlés
  4. Hű, ez nagyon jól fog jönni hétvégére!
    Köszi a receptet! Guszta.

    VálaszTörlés
  5. Ki kell próbálnom! Mindíg jó ötleteket adsz, köszi!

    VálaszTörlés
  6. Esetleg vasárnapi ebédnek idevarázsolhatnád:)))

    VálaszTörlés
  7. Szia Belly! Szeretném megkérdezni, hogy a cserépálat nem zsírozod ki, mielőtt belekerül a töltött hús?
    Egyébént folyamatosan olvasom a blogod, nagyon tetszik, sok sikert a továbbiakban!
    Dati

    VálaszTörlés
  8. Kedves Dati!

    Nem szoktam kizsírozni,mert először eleve párolni kell és a beáztatott cseréptálban gyönyörűen lehet párolni.Zsiradéknak ott a töltelékben lévő zsír valamint a máz.
    Ha aggódsz,hogy leragad,vékonyan kend ki olajjal vagy béleld ki vékony baconcsíkokkal.Azzal is finom lehet,sőt!

    Köszönöm a jókívánságot,remélem a továbbiakban is érdekesnek találod a blogom és olvasni fogod :-)

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a választ:)
    Dati

    VálaszTörlés