Ez tulajdonképpen az ostoros kalács,csak most nem csokis töltelékkel,hanem szilvalekvárral kevert dióval van töltve.
Így is meg úgy is finom és amint látjátok,itt is kirepedt,bár-gondolom,mert a lekvár inkább keményebb volt,és a dió is fogott rajta-nem folyt ki.
Ez a kalács igazából az én számomra készült,mert KöBö inkább csokisan kérte,nekem viszont olyan jól esett a finom savanykás-édeskés íz,hogy azóta már 2x megsütöttem.
Diós-szilvalekváros kalács
- 70 dkg liszt
- csipet só
- 4 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 6 dkg kristálycukor
- 3 tojás fehérje
- 3 ek étolaj
- 5 dkg olvasztott margarin
Töltelék
- 1 üveg házi szilvalekvár
- 40 dkg darált dió
A töltelékhez használt dió mennyisége függ a lekvár állagától.Ha hígabb több kell,ha keményebb,akkor kevesebb.A lényeg annyi,hogy krémszerűen kenhető pépet kapjunk.
A tészta hozzávalóiból ruganyos tésztát gyúrunk,majd kelni hagyjuk 1 órán keresztül.Addig a lekvárt összekeverjük a dióval.
A megkelt tésztát 6 részre osztjuk,vékony téglalapokra nyújtjuk,megkenjük a töltelékkel és felsodorjuk,mint a beiglit.3 minibeiglit összefonunk,egyszerű copffonással.
Kb.1/2 órát kelni hagyjuk,majd tejföllel lekenjük és 4-es fokozatra{kb.180-200 fok}előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ez nagyszerű,le is mentettem!
VálaszTörlésNem épp ezen járt az eszem? Mármint dió+ szilvalekis kalács! Szuper! ( Beelőztél:DD)
VálaszTörlésKriszta!
VálaszTörlésSok sikert!
Trin!
:-D
Azért csak csináld meg:-)
Micsoda finomság!
VálaszTörlésNagyon finom
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, csak a tojás fehérje furcsa nekem. Általában sárgáját használunk. Egyszerre olaj és margarin is? Nem egy kezdő háziasszony. Köszönöm Treszka
VálaszTörlésKedves treszka!
VálaszTörlésA recept nem elírás,tényleg így kell csinálni.A tészta az ostoros kalács tésztája és tényleg csak a fehérje kell bele,mint látod,a tészta fehér és nem sárgás.
A zsiradékok aránya pedig jó,pont így lesz puha a tészta.
Üdvözlettel.
Belly