vasárnap, március 27, 2011

Diós-szilvalekváros kalács


Ez tulajdonképpen az ostoros kalács,csak most nem csokis töltelékkel,hanem szilvalekvárral kevert dióval van töltve.
Így is meg úgy is finom és amint látjátok,itt is kirepedt,bár-gondolom,mert a lekvár inkább keményebb volt,és a dió is fogott rajta-nem folyt ki.
Ez a kalács igazából az én számomra készült,mert KöBö inkább csokisan kérte,nekem viszont olyan jól esett a finom savanykás-édeskés íz,hogy azóta már 2x megsütöttem.




Diós-szilvalekváros kalács

    • 70 dkg liszt
    • csipet só
    • 4 dl tej
    • 5 dkg élesztő
    • 6 dkg kristálycukor
    • 3 tojás fehérje
    • 3 ek étolaj
    • 5 dkg olvasztott margarin

Töltelék

  • 1 üveg házi szilvalekvár
  • 40 dkg darált dió
A töltelékhez használt dió mennyisége függ a lekvár állagától.Ha hígabb több kell,ha keményebb,akkor kevesebb.A lényeg annyi,hogy krémszerűen kenhető pépet kapjunk.

A tészta hozzávalóiból ruganyos tésztát gyúrunk,majd kelni hagyjuk 1 órán keresztül.Addig a lekvárt összekeverjük  a dióval.
A megkelt tésztát 6 részre osztjuk,vékony téglalapokra nyújtjuk,megkenjük a töltelékkel és felsodorjuk,mint a beiglit.3 minibeiglit összefonunk,egyszerű copffonással.
Kb.1/2 órát kelni hagyjuk,majd tejföllel lekenjük és 4-es fokozatra{kb.180-200 fok}előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.










7 megjegyzés:

  1. Nem épp ezen járt az eszem? Mármint dió+ szilvalekis kalács! Szuper! ( Beelőztél:DD)

    VálaszTörlés
  2. Kriszta!

    Sok sikert!

    Trin!

    :-D
    Azért csak csináld meg:-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, csak a tojás fehérje furcsa nekem. Általában sárgáját használunk. Egyszerre olaj és margarin is? Nem egy kezdő háziasszony. Köszönöm Treszka

    VálaszTörlés
  4. Kedves treszka!

    A recept nem elírás,tényleg így kell csinálni.A tészta az ostoros kalács tésztája és tényleg csak a fehérje kell bele,mint látod,a tészta fehér és nem sárgás.
    A zsiradékok aránya pedig jó,pont így lesz puha a tészta.

    Üdvözlettel.
    Belly

    VálaszTörlés