csütörtök, július 23, 2009

Citromos,aszalt meggyes cookie

Igen,jól látod,megint cookie:-p.Rendeztem egy kis takarítást a hűtőben és egészen hátra,becsúszva,találtam egy doboz citromos joghurtot,melyről fogalmam sincs mikor és hogy került oda,de a szavatossága még jó volt.Gombhoz a kabát eset állt fent,mert szégyen és gyalázat,meg fájdalom és miegymás de nem szeretem a gyümölcsös joghurtot.A natúr jöhet,a gyümölcsösnek stop.Egyszer hallottam a tv-ben,hogy a gyümölcsös joghurtok,amik olyan csoda egészségesnek és vitalitást megörzőnek írtak le,nem más mint cukor,szó szerint mindenéből kifacsart gyümölcsváz,színezék és még csak abban sem lehetünk biztosak,hogy tejből készült.No,nem mintha ez annyira szívettépő zokogást váltott volna ki nálam,de anyám nagyon szerette/ti őket és még mindig azt hiszi,hogy csudaegészséges és blablabla......Aztán csodálkozunk,hogy cukorbeteg.Jó,hajlama is van rá,de ha már tudok róla,hogy az vagyok,nem eszem tele magam ilyennel:-){Bocs Nyusi,tudom,hogy olvasod:-)}.

Na,szóval,találtam egy doboz joghurtot és mivel sajnáltam kidobni,gondolkozni kezdtem,hogy mi légyen belőle.Először Stahl Jutka édes kenyerére gondoltam,de valahogy mégse fűlt hozzá a fogam.Elővettem a GoodFood receptesemet és keresgélve benne,ráleltem egy jó kis cookie leírásra,amihez mit ad Isten,pont 1 doboz citromos joghurt kellett:-).

Citromos-aszalt meggyes cookie
{eredetileg mazsolás volt,de már régen ki akartam próbálni a férjem készítette,napon aszalt meggyet.Nagyon fincsi!}

  • 350 g liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 140 g vaj,kis darabokra vágva
  • 175 g kristálycukor
  • 85 g aszalt meggy
  • 1 doboz citromos joghurt
  • 2 tojás
Mindet összekeverünk.A tészta lágy és ragadós lesz,de próbáljunk meg belőle lisztezett kézzel kb 30 db kis golyót formálni és tegyük őket sütőlemezre.Hagyjunk köztük helyet.Ujjunkal kissé lapítsuk le.Süssük 12-15 percig,amíg a tészta kissé felemelkedik és aranyszínű lesz.Vegyük ki és hűtsük ki teljesen.

A GoodFood mázat is ajánl rá,én csorgattam meg vele,nekem így is nagyon finom lett.

Máz:
  • 100 g porcukor
  • 2 ek citromlé
Keverjük össze alaposan a mázat és csorgassuk meg vele a kihűlt sütit.

6 megjegyzés:

  1. Citrom és aszalt meggy...hmmm....
    Mikor találkozunk? Nagyon megkóstolnám azt a meggyet! Írhatnál erről bővebben, medig aszaltátok, csak úgy símán kitettétek közvetlen napra? Gondolom kimagozva, vagy maggal eggyütt? Nagyon megmozgattad most a fantáziámat.

    VálaszTörlés
  2. Üres a kekszes dobozom-megtöltenéd??:)))

    VálaszTörlés
  3. Kiskukta!
    Igen,ki kell magozni,papírdobozban kitenni egy jó szellős helyre és naponta többször forgatni,hogy ne penészedjen meg.Ha jónak ítéled,akkor papírzacskóban,szintén szellős helyre kell eltenni.
    Trin!
    Küld a dobozt,de inkább kettőt:-)Neked bármikor,szívesen:-)

    VálaszTörlés
  4. Jó párosítás!!

    A bolti gyümölcsjoghurtokkal kapcsolatban meg sajnos igazad van...

    VálaszTörlés
  5. Reni!
    Igen nagyon finom volt így együtt.

    VálaszTörlés
  6. Házi aszalt meggy! Ez igen!

    Tetszik ez a gombhoz kabát cookie! Juj de finom lehetett!!!

    VálaszTörlés