szombat, július 04, 2009

Zsíros Pogácsa

Nemrég utaztunk és ilyenkor az igyekvő emberlánya előállít valami könnyű,finom harapnivalót,esetünkben pogácsát{mi mást?:-D},hogy a röpke 2 órás út során- uram bocsá'-nehogy éhen vesszen ő vagy hites fele.Elő is állítja Chefviki krumplis szuperkönnyű pogiját,büszkén bemutatja férjének és elkezdenek csomagolni.Utána jön a döbbenet.Mindkét fél részéről.Feleség elszörnyedve konstatálja,hogy drága fele a nagy igyekezetben megette az útravaló 90%-át,hites ura pedig azon döbben meg-de nagyon-hogy csak ennyi volt az egész?Pogácsagyártási akció új lendületet vesz.Szélsebeset,de megtörik olyan aprócska dolgon,hogy kevés hozzávaló akad.Ilyenkor nem esünk kétségbe-ráérünk később is-hanem felkutatjuk a ház minden szegletére bőven jutó szakácskönyvállományt és diadalüvöltéssel közöljük vörös képű kedvesünkkel-nem a dühtől,az igyekezettől-hogy megvan amit szeretnénk.Már csak az kell,hogy sikerüljön.Büszkén jelenthetem be,sikerült.

Zsíros pogácsa
  • 40 dk liszt
  • 15 dk zsír
  • 2 tojás
  • 2 dk élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dl tej
A lisztet a zsírral összemorzsoljuk,hozzáadjuk a tejfölt,a 2 tojássárgáját,a tejben,cukorban felfutatott élesztőt,sót{ilyenkor mindenki kiakad,hogy persze,ízlés szerint.Nálam tényleg ízlés szerint megy,mert én megkóstolom a nyers tésztát.Fúj,fúj:-D}Jól összegyúrjuk és 30 percig pihentetjük.Hajtogatjuk,majd ujjnyi vastagra kinyújtva,tetejét késsel beírdaljuk és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.Tepsibe rakjuk és tojással megkenjük.Forró sütőben pirosra sütjük.




3 megjegyzés:

  1. Van ez úgy tényleg, hogy szobahőmérsékleten párolognak az ilyen dolgok...
    :DDD
    De milyen ügyesen megoldottad! :D

    VálaszTörlés
  2. Belly!
    Én megerősíthetem, hogy 2 órás út alatt igenis éhen lehet halni!! :)
    A gyerekek szerint már 10 perces út alatt is! :)

    VálaszTörlés
  3. :-DDDD.Nálunk a pogi mindig úgy párolog el,mint a kámfor:-DDDD.És minden héten kell sütni,mert anélkül megáll nálunk az élet..Köszi a dícséretet.
    Reni!
    :-DDDDDD

    VálaszTörlés