kedd, június 30, 2009

Vöröslencse-krémleves

Rendszeresen csak 2 főzős újságot szoktam venni{akár elő is fizethetnék rá},a Príma Konyhát és a Vidék Ízét.Az utóbbiból az apa főz és fecseg c.fenomenálisan megírt rovatot szeretem és az olvasói leveleket-recepteket,az előbbiben pedig a nemzetközi recepteket és a sztárkuktát.Itt színészekkel készítenek színes, olvasmányos,érdekes riportot,mely végén a kérdezett elárulja kedvenc receptjeit,vagy legalábbis,hogy anyu,barátnő,netán barát! mennyire ügyesen forog a konyhában.Be kell valljam,az ehavi szám csak emiatt fogott meg.Pokorny Lia színésznőre a "Beugró"nevű tv-színpadi műsorban figyeltem fel és nagyon sokoldalú tehetséges,izgalmas egyénnek tartom.Nem egy cicamica,nem egy ideál,nem egy díva,de pillanatok alatt át tud változni,minden kellék,smink,ruha segédeszköz nélkül és el is hisszük hogy ő most szenved,szül,nevet,boldog,szerelmes,hisztis,vad.....{legalábbis én elhiszem}.A számban vegyes ízelítőt kapunk családja és saját maga,sőt kisfia kedvenc receptjei közül.Ezek közül a vöröslencse-krémlevesét készítettem el.Mondanom sem kell hogy nagyon finom lett.

Vöröslencse-krémleves
  • 25 dk vöröslencse
  • 3 ek tökmagolaj
  • 1 kis hagyma{ő pórét ír,nekem nem volt}
  • 1 kk só
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek teljeskiörlésű liszt{nálam tönköly}
  • 1 mk őrölt fehérbors
Tetejére:10 dk tökmag

A lencsét előző este beáztatjuk,annyi vízbe,hogy jó ujjnyira ellepje.Másnap leszűrjük.Az olajon megpároljuk a hagymát,rádobjuk a lencsét,felöntjük a vízzel,sózzuk és lassú tűzön puhára főzzük.Ha megpuhult,a tejszínt elkeverjük a liszttel és behabarjuk a levest.Utána turmixoljuk vagy merülőmixerrel pürésítjük,de hagyjuk kissé darabosra.Borsozzuk.Egy serpenyőben megpirítjuk a tökmagot és tálalás előtt a leves tetejére szórjuk.

Laktató.Csak azt sajnálom mindig,hogy a lencse szép lazacrózsaszín színe nem marad meg.






szombat, június 27, 2009

Meggylében párolt,sült malaccomb

Köményes,sült combot akartam készíteni.Megvolt a szükséges előkészület,ízlés szerint fokhagyma,kömény,só,beledörzsöl,majd a tepsiben egy kis olaj és víz hozzáadásával,alufólia alatt puhára pároljuk.Ha kész,alufólia nélkül pirosra sütjük.Na szóval,a meggyszörp pont ott volt az asztalon,mert kóstolgatni bőszen kell kérem,hogy jó e:-D.Amikor férjem kiment a konyhából,2 dl felhígított meggyszörppel öntöztem nyakon a combot,víz helyett.Nagyon finom sült lett belőle,enyhén édeskés a cukor miatt és a meggy savanyságát is ki lehetett érezni belőle.A bőr pedig olyan édeskés ragacsos,fényes lett,nagyon,nagyon jó.Petrezselymes újkrumplit társítottam mellé

Meggylekvár

Igazság szerint nem szeretem dzsemfixxel készíteni a lekvárokat.Igaz,hogy gyorsabban megvan,mint a hosszú ideig főzött társa,de épp a lényeg,vagyis a friss gyümölcsíz és a lekvár állag veszik el belőle.Legalábbis amit én készítettem ezzel a fixxel,mind fojtós,zselés,édeskés tömb lett.Ez a recept egy nyírmeggyesen élő idős nénikéé.Nyírmeggyesen szoktak tartani meggyfesztivált,az ott termő meggy nagyon finom,különleges zamatú,a lekvárkészítés módszere anyáról-lányára öröklődik.A legfontosabb szabály az arányok betartása,így nem lesz sem édes,sem pedig savanyú a lekvárunk.Egészen addig nem mertem kipróbálni,amíg Borbás Marcsi kis receptes könyvében meg nem találtam és szóról-szóra ugyanaz volt,mint az enyém.

Meggylekvár
  • 2 kg meggy,magozva
  • 50 dk cukor
A meggyet a cukorral elkeverjük,majd tűzre rakjuk és folytonos keverés mellett addig főzzük,amíg a kívánt sűrűséget el nem éri.Időnként szoktam hozzá tisztított diódarabokat keverni,azzal nagyon finom.Most nem tettem hozzá,majd a következő adaghoz.Ha megfelelő,üvegekbe töltjük,csipet szalicilt szórunk rá,lekötjük és fejre állítva szárazdunsztba tesszük.

péntek, június 26, 2009

Lényegtelen dolgaim.....

A 6-os számot tartják a legkisebb tökéletes számnak,az én listám,ha nem is tökéletes de biztos,hogy kicsi:-D.Citromfű és Andi hívott játékba,nézzük hát lényegtelen dolgaimat.

1.Lényegtelen,hogy ki mit mond rólam,véleményt és kritikát csak azoktól fogadok el,akik fontosak nekem

2.Lényegtelen,hogy kb.90 db szakácskönyvem van otthon,képes vagyok újjabb és újjabb megvételére ragadtatni magam,néha pusztán a képek kedvéért,a főzős újságokról nem is beszélve.

3.Lényegtelen,hogy mi a divat,többnyire pólóban és farmerben rohangálok naphosszat.Meg mezítláb.

4.Lényegtelen,hogy nő létemre imádom a horror,thriller és a természetfelettivel foglakozó filmeket.Legyen extra véres,üldözéses,sikítozós,frászolós,baljóslatú és jó hangos.És üljön mellettem valaki akinek-mint a fogorvosnál-kékre szorongathatom a kezét.

5.Lényegtelen,hogy annyira félek az élő tyúktól,hogy megfogni sem vagyok hajlandó{konkrétan a lábuktól félek},kopasztott állapotban viszont még meg is táncoltatom,akár Mr.Magoo

6.Lényegtelen,hogy nem szeretem ha becézik a nevem,de a kisebb becézéseket hagyom.A férjemtől még olyat is,hogy cica,csibe,zebracica,de a macikára és a mókuskára torkot harapok.






hétfő, június 22, 2009

Idétlen Receptek

Most kaptam mélben:-D.Jó szórakozást!


Idétlen receptek

Pekingi kacsa:
Ugyanúgy készül mint a lekváros bukta, csak kacsából, és Pekingben.

Csörögefánk:
Végy pár darab 1-2 hónapos fánkot, tedd egy fémedénybe, fedd le, majd füledhez emelve kezdd el rázogatni, s figyelj: csörög-e?

Budapest lepény:
Kérd meg Godzillát, hogy tegyen pár lépést szép fővárosunkban.

Anyámasszony becsinált:
Nahát!

Tejföl (házilag):
Hozzávalók: 1 liter tej, 1 szekrény. A tejet hűtött állapotban helyezd a szekrény tetejére. Helyben fogyasztható.

Kígyórétes:
Vegyünk 1-2 méter hosszú királykobrát, adjunk hozzá 4-5 tojást (azt igen szereti), lisztet, cukrot, tejet, dolgozzuk össze, nyújtódeszkán jól gyúrjuk ki, tetejét kenjük meg tojássárgájával. Túróval, meggyel, egérrel, rágcsálókkal tölthetjük. Ha kihűlt, fogyasztás előtt porcukorral szórjuk meg, de minden tányér mellé tegyünk figyelmeztető feliratot: Vgyázz, a rétes harap! (Készítés előtt tanácsos kikérni orvosa, gyógyszerésze véleményét.)

Házi diétás kóla:
Végy a boltban egy üveg kólát. Töltsd ki 2 dl-es pohárba, és idd ki belőle a kólát úgy, hogy a cukor a pohár alján maradjon. Ez később felhasználható.

Rigó Jancsi:
Menj el Rigó Jánosékhoz, és kérdezd a szülőket, hogyan készül.

Mexikói pizza:
Fogjuk valamelyik postaládába dobott étlapunkat, keressük ki a Mexikói pizzát, rendeljük meg telefonon. Ha eredeti mexikói pizzát ennénk, rendeljünk Mexikóból pizzát. Kissé költséges étel, de megéri.

Rablóhús:
Kissé időigényes recept, de érdemes kipróbálni. Először is híreszteld el a környéken, hogy gazdag vagy. Éjjel várakozz feszülten. Amikor jön, kapd el a rablót, parajjal és aszaltszilvával töltheted. Vigyázat! Ha a rabló nem elég fiatal, sütés előtt ki kell klopfolni.

Madártej:
Fogj 1-2 db madarat, és csavargasd őket addig, míg fehér lé csorog belőlük. Figyelem! Kizárólag olyan madárból készíthető, melyekből intenzív csavargatás után fehér lé folyik. Ízesítsd kókuszreszelékkel, tetejére pedig kanalanként csurgass egy kis borotvahabot. Isteni.

Gesztenyekocka:
Rendkívül drága, de könnyedén elkészíthető édesség. Vegyünk fél kg kocka alakú gesztenyét, süssük meg, majd tetejét szórjuk meg porcukorral. Kizárólag eredeti, kocka alakú gesztenyéből készítik, mely elég ritkán kapható sajnos.

Kókuszgolyó:
Végy bármit, aminek golyóformája van, pl. Töltényeket, paradicsomot, az anyós fejét stb., majd hempergesd meg kókuszreszelékben.

Bambiszelet (rendkívül közkedvelt édesség):
Végy valahol egy csatosüveges Bambi üdítőt, szeleteld fel, a rétegek közé fondankrémet, vagy forró rumos meggyet tölthetünk. Vigyázat! Fogyasztás előtt érdemes lenyelnünk pár deka vattát, nehogy a szilánkok kárt okozzanak!

Natúrszelet a legjobb anyós módra:
Ilyen étel nem létezik.

Orrpörkölt:
Ugyanúgy készül mint a körömpörkölt, csak orrból.

Finomfőzelék:
Végy egy lábos bármilyen főzeléket, és főzd nagyon-nagyon finomra.

Nyakleves:
A receptet bárkitől gyorsan megtanulhatod, elég ha odaállsz elé és leanyázod párszor az illetőt.

Kamillatea házilag:
Hívd meg egyik Kamilla nevű barátnődet, főzd ki, citrommal ízesítve rendkívül ízletes és egészséges teát nyersz belőle. Figyelem! Nem ajánlott patikában vásárolni, mert híreink szerint Józsefekből és Bélákból is hamisítják.

Marhasült Toldy módra:
Állj ki a markodban egy bazinagy szálfával az útra, tűzz rá egy marhát egészben (bárki lehet az), rakj alá tüzet, s forgasd amíg Laczfy hetykén, félvállról meg nem szólít.



vasárnap, június 21, 2009

Fahéjas Meggyszörp

"Egy,megérett a meggy..."
Meg bizony és nagyon finom:-D.Tegnap szedtünk egy kicsit-úgy 5 kilót-és kipróbáltuk a szörpöt.A Kossuth rádió hallgatása mindig is nagy élvezet volt számomra,most végre hasznát is tudtam venni az ott elhangzottaknak.Azt hiszem az egyik kertekkel foglakozó műsorban hallottam.Ajánlottak még vaníliás és rumos meggyszörpöt is,mind a kettő gondolkodóba ejtett lehet kipróbálom azokat is.A történet nem nagy.A meggyet kimagozzuk,magját összetörjük és ízlés szerinti fahéj mennyiséggel a meggyhez keverjük,2 napig letakarva állni hagyjuk.Leszűrjük ,minden literhez 70 dk cukrot és 1 ek citromlevet számolunk.Bőszen elkeverjük a lében és amikor feloldódott,tűzre tesszük.Amikor gőzölögni kezd,rászámolunk 15 percet,közben kavargatjuk.Ha letelt az idő,üvegekbe töltjük,lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.





Tökfasírt

Gyerekkoromban a hóvégi szűkös anyagi kereteknek köszönhető finomság volt.Most megint elővettem,mert ki kell takarítani a mélyhűtőt,jön az idei tök.Anyu szokta még cukkiniből és keveri hússal is.Az elkészítési módja ugyanaz mint a rendes fasírtnak,csak a tököt le kell darálni és egy kis vegetával állni hagyni,majd kinyomkodni,a többi lényegében változatlan.

Update:A fasírt keverési arány nálunk úgy néz ki,hogy 50 dk húshoz 1 kg kenyeret adunk,a töknél is így járunk el,tehát szerintem ezért van olyan kinézete,mintha húsból lenne.

szerda, június 17, 2009

Habos,mákos,meggyes szelet

Lassan de biztosan éreget a meggyünk a fán és mi minden nap szorgalmasan kóstolgatjuk,közben azon elmélkedünk,hogy mi mindnet fogunk belőle készíteni.Jelenleg a listán első helyen áll a dzsem,másodikon a szörp,harmadikon pedig a likőr.Tavaly tettünk el egy kis diós meggylekvárt,nagyon finom lett, azt hiszem az idén is így fogom eltenni,csak ezúttal az egészet.És most már felbontottam a féltve őrzött,utolsó kis üveget is.Nlc-s recept.

Habos,mákos,meggyes szelet

  • 15 dk darált mák
  • 15 dk liszt
  • 15 dk cukor
  • 15 dk vaj
  • 25 dk magozott meggy
  • 4 tojás
  • 2 dl tej
  • 10 dk porcukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 citrom héja
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 kis üveg meggylekvár
  • csipet só
A vajat habosra keverjük a cukorral,hozzáadjuk a tojássárgákat,majd apránként hozzákeverjük a mákos,szódás,citromhéjas lisztet és a tejet.Tepsibe öntjük és a tetejét megszórjuk a meggyel.4-es fokozaton tűpróbáig sütjük.Felverjük a fehérjét 1 csipet sóval,majd hozzáadjuk a citromlevet és a porcukrot és kemény habbá verjük.Kikapjuk a tésztát a sütőből,megkenjük a lekvárral,rásimítjuk a habot.5 percre visszatesszük,hogy szilárduljon,majd még 15 percig szárítjuk a kikapcsolt,ámde még nagyon is forró sütőben.







hétfő, június 15, 2009

Hümmhümm2.....

És ilyen amikor egy sztár nem tud énekelni.Ez nem is lenne baj,ha nem adott volna ki egy Cd-t is:-D.Csak erős idegzetűeknek ajánlom.






hümmhümm......

Ilyen amikor egy sztárocska elfogadhatóan tud énekelni:-D






Szalonnás lángospárnácskák

Elnézést kérünk azoktól az autóval közlekedő emberektől akik a következő jelenetnek voltak tanúi Egyek és Tiszacsege között:Egy,biciklivel eszeveszetten hajtó nő menekült egy szintén eszeveszetten biciklit hajtó,sötétkék törülközővel csapdosó férfiember elől.Mi voltunk.Strandra mentünk.Csak megtámadtak minket a böglyök.A bögölycsípés meg nem tartozik a világ legjobb dolgai közé,nem egy szúnyogcsípésfíling,attól sokkal de sokkal rosszabb.Hazafelé a töltése jöttünk,ott már csak madárcsicsergéses,friss ózondús csend,sűrű fák közül előbukkanó Tisza,kócsagok,rókák és őzek voltak.Meg mi,a vizes flaskánk és ez az újonnan kikísérletezett szalonnás lángospárnácska.Mert a jó levegőn,kb 50 km biciklizés és úszás után az ember valahogy csodásan megéhezik.A tészta receptjét anyutól kaptam,de férjem nem akart most lángosozni,így lett belőle ez a kis praktikus,finom töltött minilángos.

Szalonnás lángospárnácskák
  • 1 kg liszt
  • 2 tojás
  • 1/2 l tej
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 ek só
  • 3 dk élesztő
Mindent összegyúrunk,kelesztjük 1 órát,szakítjuk,lángost formázunk belőle és bő olajban kisütjük.Ez nem a hűtős lángos,nem áll el 1 hétig.Én tegnap ezt a tésztát vékonyra kinyújtottam,egy pohárral köröket szaggattam ki.Minden kör közepére raktam a töltelékből,félbehajtottam,az ujjaimmal jól lenyomkodtam a szélét.Kicsit kelni hagytam,kb.20 perc,majd lekentem tojással,megszórtam egy kis sajttal és szép pirosra sütöttem sütőben,5-ös fokozaton.

Töltelék:
  • 15 dk kockázott bacon
  • 1 fej apróra vágott hagyma
  • 1 ek vaj
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 2 nagy csokor apróra vágott petrezselyemzöld
  • bors
A hagymát a vajon üvegesre pirítjuk,hozzáadjuk a szalonnát,a zsemlemorzsát,a petrezselymet és a borsot.Akkor jó,ha a petrezselyem is összesett,megpárolódott.





szombat, június 13, 2009

Nutellás gesztenyegolyók

Tartozom még egy eget rengető titokkal:-D.Nem szeretem a Nutellát.Tömény,két kis kanállal elég egy-két hónapra és ezzel már sokat is mondtam.Biztonság kedvéért áll csak a kamrapolcunkon,kiegészítőül,hogyha "rámtör a vágy egy kis édesség után",akkor legyen mihez nyúlni,hogy el tudjam készíteni ezt a kis finomságot.

Nutellás gesztenyegolyók
  • 150 gr Nutella
  • 125 gr gesztenyemassza
  • 75 dk darált keksz
  • 125 ml tej{karakteresebb ha kávéval helyettesítjük}
  • 2 ek lekvár
  • 1 dl tejszín
Összegyúrjuk a hozzávalókat,golyóbisokat formázunk és rájárunk,amíg tart.

péntek, június 12, 2009


ChefVikitől kaptam a kérdést,hogy áruljak el magamról 7 titkot.Írtó nagy munka elé állított,nehéz volt összekaparni ennyi mindent magamról.Hát akkor lássuk.

1.Kamaszkoromban komolyan írónak készültem,jelentkeztem vers,mese,novella stb.pályázatokra,volt hogy nyertem.Anyám viszont nem tartotta biztos megélhetési forrásnak és nagyobb-véresebb csatározások után az egészségügy felé voltam kénytelen orientálódni.Viszont a fiókom és a fejem még mindig tele van történetekkel,jellemrajzokkal,nevekkel,rímekkel....

2.Középiskola 3-ik osztályában megbuktam matekból.Le is zártak,megegyeztünk a matektanárral,hogy nyáron találkozunk.Hogy mégsem ez lett a vége,az az ofőmnek köszönhető,kikönyörögte,hogy a tanár adjon még egy esélyt.Adott.2 hét alatt kellett bevágnom 3 év anyagát és átfogó,amolyan házi vizsgát kellett nála tennem.Sikerült.Viszont a matekot egy életre megszerettem,4-ikben színtiszta 5-ös voltam,a dogákat 3 perc alatt,szinte gondolkodás nélkül oldottam meg,a matektanár szerint hihetetlen voltam.Azóta hiszem,hogy ha valamit akarok,akkor az megy is.

3.Fogorvoshoz kíséret nélkül be nem teszem a lábam.Ez egy szörnyű iskolafogásznak köszönhető,aki enyhén szadista hajlammal rendelkezett.Addig furta a fogad amíg nem fájt{gondolom idegig ment},én meg egy szerencsétlen pillanatban megmozdultam,na ekkor a működő fúróval a fogamban jó erősen visszanyomott a székbe.Azok után a hangok után,amiket én akkor kiadtam egyetlen gyerek nem volt hajlandó bemenni hozzá és nemsokára el is távolították a munkahelyéről,igaz azért mert súlyos alkoholista volt,meg több panasz is érkezett rá.Viszont valaki kell hogy ott legyen velem fogfúrásnál,mert 2x is előfordult hogy minden előjel nélkül,egyszerűen megfogtam és eltoltam az orvos kezét a működő fúróval együtt,1x szét is nyírtam a számat,össze kellett varrni.Ezért jobb ha inkább valakinek kékre szorongatom a kezét.

3.Nyomtatott betű mániás vagyok.Mint a drogosnak úgy kell az újság,a könyv.Mindegy miről szól,elolvasom,kisilabizálom.A napi,heti újságok megvétele kötelező,pedig többször megígértem a férjemnek,hogy majd a neten olvasom a híreket.2 napig bírtam,aztán rohantam az újságoshoz.De volt olyan is,hogy KöBö a Sejtbiológia II.900 oldalnyi irományával kapott rajta.Jóformán semmit nem értettem belőle,de 2 x végigolvastam.

4.Kisgyerekként azt hangoztattam,hogy nekem négy gyerekem lesz és el is határoztam,hogy hogy fogom őket hívni.Sőt a pontos sorrendet is meghatároztam.2 lány,2 fiú.A nevekből a mai napig nem engedek,bár a férjem szerint szörnyűek,szerintem meg különlegesek:-D.Az első lányomat Heidinek fogják hívni,a fiamat pedig Kristófnak{Kristóf Izraelnek,hogy pontosak legyünk}
Eddig a babaprojectünket még csak félig sikerült megvalósítani,de egyszer végig fogunk menni az úton.

5.Mindezekből következik,hogy javíthatatlan optimista vagyok,a tragédiák és szerencsétlenségek nem törnek meg,csak néha gondolkodok el azon,hogy mi lett volna,ha........Ilyenkor pár napig nem lehet beszélni velem,mert nagyon magam alatt vagyok,de eddig még mindig sikerült kirángatnom magam,de nagy szerepe van ebben az én KöBöm-nek is.

6.A férjem.Ő skorpió,én vízöntő.A legrosszabb párosítás állítólag,állandóan marnunk kellene egymást.Az igaz,hogy a legkisebb nézeteltérésen is késhegyre menő vitákat tudunk lefolytatni,de utána csak egymásra nevetünk és szent a béke.

7.Szélsőséges smink és hajpárti vagyok.Amíg meg nem ismertem a férjem,a lila rúzs,sárga szemhéjfesték alapfelszerelés volt számomra,valamint a tüsi,vörös haj.Most már csak nagyon ritkán sminkelek,de nosztalgiával gondolok arra az időszakra és néha felkenek egy kis lila rúzst:-D


csütörtök, június 11, 2009

Párizsikosárkák epres,málnás jégsalátával,főtt tartármártással


Ma fogorvosnál jártam és botor módon csak reggeliztem,az orvos viszont délután rendelt.Mivel tömték a fogamat,jó ideig nem ehettem,estére meg ki akar nehéz ételt?.Ezt a receptet eredetileg sült csirkemellel akartam elkészíteni,saláta módon,de ma kezembe akadt Horváth Ilony{apu hívta így}aki vacsora gyanánt ajánlja a héjában sült párizsit főtt borsóval megtöltve.Ötvöztem a kettőt,megfejeltem egy kis főtt tartármártással.Nagyon finom lett.

Párizsikosárkák epres,málnás jégsalátával,főtt tartármártással

  • 4 párizsikarika a műanyag héjával együtt
  • 3 jégsaláta levél
  • ízlés szerint eper és málna
Mártás:
  • 3 ek mustár
  • 4 ek cukor
  • 1 kk olaj
  • 2 tojássárgája
  • késhegynyi só
  • 1,5 dl víz
Mindent simára keverünk és kis lángon,az első buggyanásig főzzük.Utána ízlés szerint citromlét és tejfölt teszünk bele.Anyu édesítővel készíti,mert cukorbeteg.Nem lehet megkülönböztetni a majonézzel készített tartártól,de nem annyira nehéz és viszonylag nagy mennyiség.

A párizsikarikákat forró olajban megsütjük.Fel fog pöndörödni a széle,mert a műanyag héja összehúzza.Az üregeket bármivel megtölthetjük,ízlés és tetszés szerint.






szombat, június 06, 2009

Tejfeles eper

Bevallottan későn érő típus vagyok és ez valahogy az eprünkre is érvényes.Míg mindenkinél véget ért az eperszezon,nálunk most lendül bele a nyár:-D.Amióta megláttam Chefvikinél az epret tejfellel,azóta türelmetlenül noszogattam a kis palántákat,néha szabályosan dühöngtem,hogy nem akar egy szem sem lenni rajta.Hát most van:-D

Nem is írom le a receptet,hanem adok egy linket.

És esküszöm,így vonultam ki a konyhából,miután bevágtam egy adagot az eperből:-D




Fahéjas Briós


Valami kalácsszerűségre vágytam és felnéztem Emargit oldalára.Végül briós lett a vége,Kiskukta receptje alapján,aki nagy örömömre most nyitotta meg a blogját.

Fahéjas briós
  • 500 gr liszt
  • 50 gr cukor
  • 50 gr olaj
  • 30 gr élesztő
  • 1/4 kk só
  • 1 tojás
  • 200 ml tej
  • 1,5 kk fahéj
A hozzávalókból tésztát dagasztunk,duplájára kelesszük,majd még egyszer átgyúrva újabb 20 percig kelesztjük.10 részre osszuk és kisodorjuk vékony csíkokra.Csiga alakban feltekerjük,lekenjük cukros tojássárgájával és a tepsiben ismét kelesztjük 20 percig.4 fokozaton addig sütjük,amíg szép barna színe lesz,ha kivettük megszórhatjuk fahéjas porcukorral.

Mehetne jobban is ez a briósformázás,de mentségemül szóljon,hogy ez volt az első próbálkozásom:-D.Finom,foszlós,kakaóval isteni.

Sörös,hagymás csirkecomb


Akkor szoktam ezt főzni,hogyha végképp kimerülök az ötletekből vagy az idő nem nekem dolgozik.Hamar megvan és a végeredmény nagyon finom,különleges és pikáns.

Sörös,hagymás csirkecomb/Moes
  • 6 db alsó csirkecomb
  • 2 fej hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • 4 dl sör{most Borsodi}
  • 1 ek liszt
  • 1/2 l főzőtejszín
  • bors
A hagymát és a fokhagymát apróra feldaraboljuk és az olajon megpároljuk.Beletesszük a megtisztított csirkecombot,megforgatjuk a hagymás olajon,majd felöntjük a sörrel.Sózzuk,borsozzuk és puhára főzzük a húst.Ha kész,kivesszük a lábasból a combokat és behabarjuk a lisztes tejszínnel a szaftot.Visszatesszük a húst,egyet rottyantuk még rajta és kész is.

Tudnak élni Portugáliában:-D