péntek, május 28, 2010

Rántott gríz fűszeres sült meggyel


A tejbegríz nálunk akkor kerül elő,amikor már az összes létező ételt,amit ismerek{néha azt is amit nem}felsoroltam az úrnak,köztük a nagy-nagy kedvencek is,és nem,az istennek sem találom el hogy mit akar.
Ő se tudja.
Ilyenkor kibukik belőlem.
-Tejbegríz?
És már bólogat is,fénylő szemmel,hogy óóóóóóó,hát az remek,de sok fahéjjal,mert úgy az igazi.


Tejbegrízt a nagybátyámtól{kösz,bratyó!}tanultam meg főzni,mert közel s távol nem volt a családomban nő,aki el tudta volna készíteni.Aztán nagyi megemlítette,hogy hát ez Gyuri kedvenc étele és már támadtam is le az ajtón épp csak beeső bátyust.





Azóta rendszeres vendég nálunk a tejbegríz,bár az arányokat megváltoztattam kicsit,mert bátyó sűrűbben kedveli,mi meg kicsit hígabban,kanálról lefolyósan esszük.
Úgyis besűrűsödik reggelre a maradék.


Hát ma reggelre kicsit több maradt,konkrétan a fele mennyiség,mert én nem ettem belőle este.Ott nézegettem,hogy hát ezzel meg mi legyen,amikor egyszer csak bevillant.
Rántott gríz.
Timi kolléganőm mesélte,hogy az anyja azt készített nemrég az unokáinak,akik amúgy rosszevők,és a két gyerek úgy ette,hogy a fülük is lekváros lett,azt se tudták,hogy nyomják befelé olyan gyorsan.
Olcsó,finom idénysüti.





Rántott gríz

  • 1 l tej
  • 6 ek vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 ek víz
  • 6 ek gríz
A tejet a cukorral,vízzel,sóval felforraljuk,majd beleöntjük a grízt és állandó kavagatás mellett besűrítjük,olyanra,amilyenre mi szeretjük.
Ha rántani akarjuk,akkor kihűtjük,kanállal kiszaggatjuk,megforgatjuk elhabart tojásban,majd morzsában és bő,forró olajban kisütjük.
Lekvárral tálaljuk,vagy gyümölcsmártással,de jó fahéjas vagy kakaós porcukorszórattal is.
Szerintem.

Mert én fűszeres sült meggyet adtam mellé.
Ami nem egy nagy dolog.A fagyasztott meggyet kiengedtem,levétől lecsöpögtettem,összeforgattam cukorral,fahéjjal,tört szegfűszeggel,kis konyakkal,vaniliával,sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és közepes lángos addig sütöttem,amíg a leve elfőtt és a meggy egy kicsit megtöppedt.

Finom volt.

Férj először gyanakodva nézte{mily meglepő:-)}majd amikor bebiztosítottam róla,hogy ez nem egy újszerű dolog,sőt már nagyanyáink is ismerték{az övé nem!}bekapott párat,majd 2 darabot azért hagyott nekem,mutatóba,nagy kegyesen.
Nem baj,nemsokára megint főzök tejbegrízt.

6 megjegyzés:

  1. Azt hiszem ezt én is kifogom próbálni, különleges lehet!!!

    VálaszTörlés
  2. Mekkora ötlet...nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Jujj, ez valami nagyon finom és nagyon gusztán is néz ki! :)

    VálaszTörlés
  4. Liza!

    Hát,igen,elég különleges és finom.D e legfőképp egyszerű.

    Bianka!
    Az!

    Garffyka!
    :-DDDDDDDD

    Andi!
    Sajnos az érdem nem az enyém,de köszi:-))

    Egycsipet!
    Köszi és tényleg finom.

    VálaszTörlés