szombat, június 12, 2010

Részegítő epres parfécharlotte


Itt a nyár,a maga 40 fokos valóságában,végre valahára.
Imádom a meleget,a kánikulát és a sok gyümölcsöt.

Meg a fagylatot.{Ki nem?}

Bevallom,nem vagyok nagy kezdeményező e téren,nekem nagyon is megfelel
az általunk felfedezett fagylaltozók kínálata,Csegén pl.nagyon finom fagyit lehet kapni a Csárda mellett.Képes vagyok miatta 1 km-el többet tekerni a biciklin.Ez ilyenkor egy kis bónusz,jutalom,energia az előttünk álló 25 km-es visszaútra.

Most mégis előálltam ezzel a kis finomsággal,egy kis charlotte jellegű hűsítő,gyümölcsös és persze{bár továbbra sem szeretjük}egy kis alkohollal{valahogy el kell fogynia},különben nem lenne részegítő.
A krém pedig nem mascarpone,sem tejszínhab,hanem főzött vaníliás krém

Az összerakás nem nagy macera,csak kivárni azt az időt,amíg összeáll......

Persze nem muszáj megfagyasztani,remekül lehet akkor is az asztalra adni,ha csak mint egyszerű,krémes belsejű sütit szeretnénk.

A félre-fura dizájn KöBö-t "dicséri".Mire beértem a frissen szedett,dekorációnak szánt eperrel,addigra a torta eldőlt{direkt akarta így az iparművészúr,mert szerinte vicces,hogy részegítő,így legyen csálé.}valamint addigra már rácsorgatta a csokoládét is.
Nem mondom,gyors volt a tempó.








Részegítő epres parfécharlotte
  • kb.30-35 db babapiskóta
  • 5 dl tej
  • 3 db tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 2 dkg vaníliás cukor,vagy 1 zacskó vanillines cukor
  • 1 egész tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 7 dkg liszt
  • 40 dkg eper
  • 1 dl eperpálinka
  • tej
A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük,majd elkavarjuk benne az egész tojást és a lisztet.A tejet a csipet sóval felforraljuk,majd a tojásos keerékhez adagoljuk óvatosan.Csomómentesre keverjük és kis lángon besűrítjük.Hozzáteszünk 0,5 dl pálinkát,majd kihűtjük.A maradék pálinkát elkeverjük tejjel és belemártogatjuk a piskótát,majd kibéleljük vele egy megfelelő forma alját és oldalát.A kihűlt krémet elkeverjük a feldarabolt eperrel,meg egy kis morzsolt babapiskótával és betöltjük a tésztát.A tetejét is kirakjuk áztatott piskótával.
Letakarva 12 órára hűtőbe tesszük,tehát érdemes előző nap délután elkészíteni.Tálaláskor csak megfordítjuk a formát és tányérra csusztatjuk a süteményt.Megtartja a formáját.
Ha fagyasztva szeretnénk,akkor a 12 óra után tegyük 2 órára mélyhűtőbe.





10 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki! :))
    (Elírás? 50 dl tej?)

    VálaszTörlés
  2. Egycsipet
    Köszi:-9

    Lássa,lássa!!!
    Maga nem evett belőle,oszt éles a szeme,mint a sasnak:-))))
    Javítottam,köszi:-)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett ! Vittem egy szeletet!

    VálaszTörlés
  4. Én azt hittem, direkt részegesen csálé:)) Kár volt Köböt lebuktatni, ejnye, ejnye..Megettem a maradékot!!

    VálaszTörlés
  5. Ez igen, ennék belőle én is!Recept mentve!

    VálaszTörlés
  6. Mary!
    Köszi.És nyugodtan:-)

    Niki!
    Több annál:-)


    Trini!
    Neked maradék?Ugyanmár.Kapsz egy rendes,emberes{részegítő}adagot:-).
    Amúgy tényleg direkt csálé.

    VálaszTörlés
  7. Andi,Bianka!
    Köszi.

    Ottis!
    Vidd nyugodtan,remélem ha elkészíted,fog ízleni.

    VálaszTörlés