hétfő, június 07, 2010

Szülőfalum,Ónod

Ónod tartja magát, a településen sok százan megfeszítve dolgoznak, homokzsákok ezreivel erősítik, magasítják a töltést - mondta Tarnóczi József önkormányzati képviselő vasárnap az MTI tudósítójának.




A település közelében folyik össze a Hernád a Sajóval, minden korábbinál nagyobb már a víz, és még nagyobb lesz. A faluba Sajópetri felől már nem lehet bejutni, Muhi felől, ha nehezen is, még igen. Sok utcában áll a víz, de a nagy áradást megfogták.



"Ronggyá van ázva minden gát, de tartjuk őket, hétfő reggelre várjuk a tetőzést" - mondta igen fáradtan Tarnóczi József. Hozzátette: a község alkalmi, nem hivatalos vízmércéje már most 33 centiméterrel magasabb vizet mutat, mind a két héttel ezelőtti, szintén nagy árvíz idején, és még mindig jön a víz.



Ónodon több százan védekeznek, helybéliek, vízügyesek, önkéntesek, vám- és pénzügyőrök. Róluk az önkormányzati képviselő különösen elismerően szólt: vasárnapra virradóra emberfeletti munkát végeztek, nélkülük víz alatt lenne a település jó része.



Óránként négy centit emelkedett a víz, és bár a laikus számára ez nem tűnik soknak, ezt a víztömeget 880 méter hosszban kellett megfogni. "Amint leraktunk egy homokzsáksort, a víz máris a tetején volt, kezdhettük elölről" - mondta Tarnóczi József.



Jelenleg nincs közvetlen veszély Ónodon, de a víz még nem tetőzött.



MTI 2010. június 6., vasárnap 16:04


Valamint egy kicsit vidámabb képek,hogy megismerjétek Ónodot.{Forrás:www.onod.hu}
1.A tájház.
Tulajdonképpen ugyanolyan mint minden tájház,egy régi paraszti házban van berendezve.Nekem itt legjobban egy esküvői,bekeretezett fotó tetszett{nem tudom meg van e még}és a kemence.A kis ónodi néprajzi gyűjteménynek a Sajó mente egyik legszebb népi műemléke adott helyet, amelynek udvarán egy kocsiszín is helyet kapott. A tájházban - amelyet mozgáskorlátozottak is tudnak látogatni - rendszeresen vannak időszaki kiállítások is.





2.Ónod légifelvétele.
Ez csak a fele:-)

3.Történelmi büszkeségünk,a vár.

Az ismeretek szerint itt zajlott a híres Ónodi országgyűlés.{Igazából Körömben,a Sajó áradása miatt,de az akkor még Ónodhoz tartozott}1707.Május.27-én.II.Rákóczi Ferenc hívta akkor össze az országgyűlést.

4.A községháza


5.Orvosi rendelő



6.Az iskola.
5-iktől jártunk ebbe az épületbe,ami akkor még nem volt ilyen szépen felújítva és átépítve.


7.A másik történelmi nevezetességünk,a Török kastély.
Török Sophie családjának tulajdonában volt,Sophie pedig a nyelvújítónk,Kazinczy Ferenc felesége volt.
Az alsó tagozatos iskolások tanulnak ebben a szép építményben.



8.Gyógyszertár


9.Református templom



10.Katolikus templom.
Itt szerepeltem először és utoljára,mint Erzsébet,Keresztelő Szent János anyja:-)


11.A volt vendégfogadó.
Mellette van felállítva Lorántffy Zsuzsanna szobra,és a vendégfodaó falán van egy emléktábla,Werner Gyula író emlékére aki a hely szülötte volt.
,
És akkor a vásár.
Ónodon országhírű és persze Országos Állat és Kirakodó vásár van,minden hónap első csütörtökjén.Szeretek ide kijárni,imádom a forgatagot,ezt valószinűleg még az iskolában szeretteték meg velem,mert ilyenkor,ezen a napon- osztályfőnöki felügyelettel -az egész napot kint töltöttük a vásáron,vagy csak az első 2 óra megtartása után sétáltunk ki,délután pedig vissza az iskola falai közé.Itt aztán van minden mi szem-szájnak ingere,sokszor nem is olcsóbban mint a boltban{hja,boldog régi idők}de a hangulat magával ragadó!


























6 megjegyzés:

  1. Szép hely, remélem nem lesz probléma az ár miatt

    VálaszTörlés
  2. Összeszorul a szívem, amikor a híreket nézem...
    Drukkolok, hogy Ónod bírja a terhet.

    VálaszTörlés
  3. drukkolok nagyon Ónodnak. a falu melletti nagy legelőre gyakran kijárunk a kutyával (ahol találkozik a két folyó), imádjuk azt a helyet. azt hiszem most egy darabig még nem mehetünk :(

    VálaszTörlés
  4. Jajj, Belly, a szívem elszorult, ahogy olvastam. Remélem az ott élőknek, segítőknek, sikerül megfogni, megfékezni és nem a víz lesz az úr.

    VálaszTörlés
  5. Én is nagyon remélem,hogy nem lesz nagyobb baj,mint van jelenleg.
    Ez is nagy...

    VálaszTörlés
  6. nagyon szép hely, és jó leírás, örülök h bemutattad Ónodot :)

    VálaszTörlés