kedd, június 30, 2009

Vöröslencse-krémleves

Rendszeresen csak 2 főzős újságot szoktam venni{akár elő is fizethetnék rá},a Príma Konyhát és a Vidék Ízét.Az utóbbiból az apa főz és fecseg c.fenomenálisan megírt rovatot szeretem és az olvasói leveleket-recepteket,az előbbiben pedig a nemzetközi recepteket és a sztárkuktát.Itt színészekkel készítenek színes, olvasmányos,érdekes riportot,mely végén a kérdezett elárulja kedvenc receptjeit,vagy legalábbis,hogy anyu,barátnő,netán barát! mennyire ügyesen forog a konyhában.Be kell valljam,az ehavi szám csak emiatt fogott meg.Pokorny Lia színésznőre a "Beugró"nevű tv-színpadi műsorban figyeltem fel és nagyon sokoldalú tehetséges,izgalmas egyénnek tartom.Nem egy cicamica,nem egy ideál,nem egy díva,de pillanatok alatt át tud változni,minden kellék,smink,ruha segédeszköz nélkül és el is hisszük hogy ő most szenved,szül,nevet,boldog,szerelmes,hisztis,vad.....{legalábbis én elhiszem}.A számban vegyes ízelítőt kapunk családja és saját maga,sőt kisfia kedvenc receptjei közül.Ezek közül a vöröslencse-krémlevesét készítettem el.Mondanom sem kell hogy nagyon finom lett.

Vöröslencse-krémleves
  • 25 dk vöröslencse
  • 3 ek tökmagolaj
  • 1 kis hagyma{ő pórét ír,nekem nem volt}
  • 1 kk só
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek teljeskiörlésű liszt{nálam tönköly}
  • 1 mk őrölt fehérbors
Tetejére:10 dk tökmag

A lencsét előző este beáztatjuk,annyi vízbe,hogy jó ujjnyira ellepje.Másnap leszűrjük.Az olajon megpároljuk a hagymát,rádobjuk a lencsét,felöntjük a vízzel,sózzuk és lassú tűzön puhára főzzük.Ha megpuhult,a tejszínt elkeverjük a liszttel és behabarjuk a levest.Utána turmixoljuk vagy merülőmixerrel pürésítjük,de hagyjuk kissé darabosra.Borsozzuk.Egy serpenyőben megpirítjuk a tökmagot és tálalás előtt a leves tetejére szórjuk.

Laktató.Csak azt sajnálom mindig,hogy a lencse szép lazacrózsaszín színe nem marad meg.






10 megjegyzés:

  1. A vöröslencsét főzelékként elkészítettem, finom volt, de ugyanígy sajnálkoztam a színvesztés miatt..
    A Beugrót én is szoktam nézni, Rudolf Péter is egy zseni!!!

    VálaszTörlés
  2. Annyian dicsérték már a Beugrót, s én még egyetlen részt sem láttam! Sürgősen pótolnom kell, a Comedy Central rendszeresen ismétli!

    Ez a leves itt meg marha jó! A kép pedig különösen tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, hogy olvasóm lettél :)

    VálaszTörlés
  4. Ó, de jó, bírom a krémleveseket, ez pedig nagyon jól hangzik - és egyszerűnek is. :))
    Vajon így turmixolva újévkor is bejön? :D

    VálaszTörlés
  5. Trinity!
    Rudi tényleg zseni,de Liával együtt verhetetlen páros
    Viki!
    Nem tudod mit hagysz ki,tessék azonnal pótolni!Örülök,hogy tetszik a kép:-D
    Andi!
    :-D.A miccshús ki lesz próbálva,mert nagyon birizgál:-D
    Egycsipet!
    Így van,egyszerű és finom!Szilveszterkor is biztos műkszik,legfeljebb ömlesztve kapod a sok pízt:-D

    VálaszTörlés
  6. A Beugrót is és Pokorny Liát is nagyon szeretem. És azt hiszem ezt a vöröslencse krémleves is fogom :)

    VálaszTörlés
  7. Garffyka!
    Biztos fog ízleni.
    Mian!
    Csak ajánlani tudom:-)

    VálaszTörlés
  8. Belly,
    ugorj át hozzám ide a szomszédba, egy kis meglepit tartogatok Neked:)))

    VálaszTörlés
  9. Imádom a Beugrót én is!Régebben nekem is a Lia és Rudolf Péter volt a kedvencem de újabban a Kálloy-Molnár Péter is tetszik!
    A levest én is kipróbálom majd!

    VálaszTörlés