péntek, szeptember 03, 2010

VKF! XXXVII/1-Tejszínes Gombaleves


A gombát nagyon szeretem,mondhatni imádom.
Mégis kevés ételt készítek belőle.
A férjem ugyanis nem eszi.


Gyerekkoromban,amíg apu nyáron kint dolgozott a határban,mint traktoros,rengeteg féle gomba került az asztalunkra,amit anyuval közösen mindig elkészítettünk.Apu az ismereteit a szülőfalujából,Pányokról hozta,állítólag nagyanyám minden gombát ismert,rengeteg féle ételt készített belőle,elrakta télire,hosszú fonálra felfűzve pedig a tornácon szárította a vargányát,ami apu szerint a legfinomabb gomba a világon.{Szerintem meg az őzláb}.
Sajnos apai nagyanyámat nem ismertem,még jóval a születésem előtt meghalt egy nem kezelt tüdőgyulladásban,így nem ismerhettem meg a konyháját sem.Állítólag a főzés szeretét és sütési szenvedélyemet tőle örököltem,no meg az olvasásét is,apu szerint.{Anyu szerint meg tisztára Poosch dédnagymamám vagyok,egy kis Richter nagyapám beütéssel,na ezen igazodj ki}


De mindegy is.


Nagy-nagy kedvencem akkoriban a rántott őzlábgomba volt,mely íz semmihez nem fogható.Ha valaki egyszer megkóstolja,tutira rabja lesz.Jobb mint a rántott hús,ezerszer.
Utána következett a gombafasírt,szintén ebből a gombából,aztán a laskagombaleves,jól bezöldségelve és legutolsósorban a tejfeles gomba nokedlivel szekfűgombából.Ez utóbbit készítem itthon is,meg a tojásos gombát,e kettőből a férjem is eszik,de szigorúan csak 1 tányérral.


A csiperkével,mint tömeggyártásos,legtöbbször"gazdaságos"gombával a sógornőim ismertettek meg,ők gyakran készítenek fasírtmasszával töltött,rántott csiperkét.


A csiperkével még a menzai kosztban szoktam találkozni mint gombaleves és mint gombapörkölt.


És ennyi.


A múltkor került gomba a kosarunkba,teljesen meglepő módon a férjem keze által,mert le volt akciózva a Penny-ben.El is határoztam,hogy egy részéből leves lesz.Valami hasonló íz,mint a menzán,mert ott nagyon finom,legalábbis nagyon ízlik nekem.{Annyira jól azért nem főznek,de van 1-2 étel amit nagyon tudnak}.



Tejszínes gombaleves

  • 50 dkg csiperke felszeletelve
  • 3 ek olaj
  • bors
  • 1 ek liszt
  • 2 l víz
  • 10 szál petrezselyem
  • 1 ek piros arany
  • 1 ek pirospaprika
  • 250 ml tejszín
A gombát 3 ek olajon megpirítjuk,ha levét elfőtte,megszórjuk a liszttel,kicsit együtt pirítjuk tovább.Felöntjük a vízzel.Beleszórjuk a sót,borsot,beletesszük a paprikát,pirosaranyat.Kb.30 percig főzzük,kis lángon.Csipetkét teszünk bele,ha megfőtt,beletesszük az apróra vágott petrezselymet is.1 ek lisztet elkeverünk a tejszínnel és behabarjuk a levest.Takaréklángon addig főzzük,amíg az első buborékok meg nem jelennek.Ekkor kész van.

Nagyon finom,enyhén krémes,erőteljesen gombaízű és illatú,laktató leves,ahhoz képest,hogy milyen kevés hozzávalóból készült.Az ember nem is gondolja,hogy a szerény ízű csiperkében ennyi finom zamat rejlik.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet és tetszik az új fejléced. Igazán vidám

    VálaszTörlés
  2. Jöhet felém is egy adag! Hasonló cipőben járunk, nálunk is csak én vagyok oda a gombáért, de nagyon!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem! Tetszik az új külső!

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    Köszi!

    Noémi!

    Már repül is,csak vigyázz,ki ne loccsanjon!:-D

    Mónika!
    Köszi.

    VálaszTörlés