szombat, április 18, 2009

VKF! XXIV:-Anyáról fiúra,fiúról feleségre:-D





Ezt a bögrét-vagy inkább csészét?-akkor kaptam a férjemtől-akkor még csak barátomtól-amikor összeköltöztünk.A bögrémet otthon felejtettem,ő megszánt és ideadta az anyukája nagyrabecsült étkészletéből az utolsó megmaradt darab bögrét.A többit ők{a 4 gyerek} törték el mindenfajta gyerekcsíny közben de ez az egy darab valahogy átvészelte a viszontagságos éveket.Ez a bögre számomra többet jelent mint egy sima,mezei bögre,mert valamilyen szinten a férjem édesanyjához köt{nem ismerthettem meg már sajnos:-(}aki szintén szenvedélyesen és jól tudott főzni,gyakran hívott vedégeket is és ilyen alkalmakkor ezt az étkészletet használta.S bár kaptam azóta más bögréket is én ehhez a virágmintás,kb.velem egyidős bögréhez ragaszkodok minden reggel.Valahogy még a víz íze is más,finomabb benne.


Amikor olvastam a VKF kiírást 3 tárgyra gondoltam rögtön,ez volt az egyik.Már csak ki kellett gondolni,mit is tegyek bele.Fagyi az olyan snassz ilynkor,koktél nem illik bele.És akkor jött az ötlet,hogy lassi legyen.Szeretem a lassit bár viszonylag ritkán készítem.Nem egy nagy ördöngősség.A Lassi egy Indiai üdítő fajta,készítik sósan,fűszeresen.édesen,csipősen.A variációk száma végtelen csak az ízlésünk szab határt.


Mangó Lassi


  • 2 dl natúr joghurt

  • 1 dl turmixolt jég

  • 1 kis,érett mangó szintén turmixolva

  • cukor ízlés szerint

Mindent összekeverünk és tálaljuk.Nyáron kiváló hűsítő


És íme néhány variáció:


só+bors,só+bors+szerecsendió,só+masala,só+uborka+fokhagyma+bors,só+kapor+bors,citrom héjastól+sok friss menta+édesítő{az édesítőtabletta nem oldódik fel,helyette folyékonyat használjunk}Narancs{fele héjastól}+pici gyömbér+édesítő,banán+vanilia+édesítő,őszibarack+szegfűszeg+fahéj+édesítő,meggy+ánizs+édesítő,alma+citrom+fahéj+édesítő

A recept eredetije Endrei Judit:Sztárdiéta c.könyvéből származik .

9 megjegyzés:

  1. De gyönyörü egy története van ennek a bögrének! Becsüld meg nagyon!

    VálaszTörlés
  2. Kislányként nekem is volt ilyen bögrém. De a sok költözködés közben eltört... Jó viszontlátni egy testvérét!

    VálaszTörlés
  3. Csak most, újraolvasva figyeltem fel a szóhasználatra: "bögre, vagy nevezzem inkább csészének"
    Bihari lányként sok "fura" szavam van, amit a környezetem értetlenül fogad. Az egyik ilyen a csésze :)

    VálaszTörlés
  4. Szia,Gabriella!

    Igen,nagyra becsülöm,mint írtam is.Most már csak a reggelimhez használom,de akkor is úgy bánok vele mint a hímestojással és ha végeztünk megy is be a vitrinbe.{persze tisztán:-D}Mostanában meg szokatom magam a névnapi bögrémhez amit szintén a férjemtől kaptam.

    Szia,Citromfű!

    Én is kerestem már a darabjait,hogy kiegészítsem a készletet de nem találtam:-(.
    Én Borsodi "lyány" vagyok és itt Hajdúban okoztam már pár nehéz percet az embereknek amikor megpróbálták kitalálni hogy mit is akartam mondani{de ez visszafelé is igaz:-D.Pont igy a jó!}

    VálaszTörlés
  5. Képzeld, nekünk is volt gyermekkoromban egy ilyen készletünk, azután fogyott, fogyott. Azt hiszem, már nincs belőle. Ha mégis, talán egy Apunál. Jó látni!

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Nem is hittem volna,hogy az én kis bögrém ennyi jó érzést kelt bennetek:-D

    VálaszTörlés
  7. Egészen izgalmas, hogy egy ennyire hagyományos bögrébe mangó lassit töltöttél, valahogy nem ezt vártam volna :) Vajon az anyósod mit szólt volna hozzá?

    VálaszTörlés
  8. Nagyon izgalmas, hogy egy ilyen hagyományos bögrébe mangó lassit töltöttél, valahogy nem ezt vártam volna :) Vajon az anyósod mit szólt volna hozzá?

    VálaszTörlés
  9. Szia!

    Ilyenre{is}szokták mondani,hogy nem a külalak hanem a belső érték számít:-D.Sajnos személyesen nem kérdezhetem meg anyósomat,hogy mit szólna hozzá de a különböző.róla szóló leírásokból ítélve nem lett volna ellenére:-D{semmi jónak nem volt elrontója:-D}

    VálaszTörlés