csütörtök, szeptember 17, 2009

Falafel

Az hogy falafelt készítsek nagyon régi tervem volt,de egész mostanáig nem találtam hozzá csicseriborsót.Nem az volt a baj hogy nem lehetett kapni,hanem én voltam egy kicsinyt vak.Szerdán is csak azért fedeztem fel,mert megláttam az oyster szószt és igen gondolkodóba estem,hogy megvegyem e.Akkor vettem észre mellette a zacskós csicseriborsót és rövid tanakodás után az utóbbi landolt a kosaramban{holnap meg a szósz:-)}Este nekiálltam a netnek és recepteket kutattam.Hamar ráleltem Duende leírására és be is áztattam a borsót.Reggel elmentünk vásárolni és a fél nap eltelt mire hazaértünk.Éhesek voltunk,megettük az összes kenyérneműt,amit otthon találtunk,rögtön utána dagasztottam is be a következő adagot és feltettem főni a csicserit{nagyon tetszik a neve egyébként,olyan jó mosolygós}.Nagyon hamar kész lett,én meg nekiálltam egy krumplitörővel összetörni.Lassan ment,ám sikerült.Rakom bele a dolgokat amikor is leesett a tantusz!Kétszer is.Elfelejtettem koriandert venni és nincs itthon kenyér illetve zsemle.Nézegettem a fűszereimet,végül őrölt köménymagot{nagyon nem akartam mellészúrni} és egy őrült pillanatban egy kis fahéjat szórtam bele majd gyorsan összedolgoztam a matériát.Ment az olajba és meg is sültek szépen.Finomnak finom és rájöttem arra,hogy ez is olyan étel mint a sok,külföldről behozott "tuti"recept.Mindegy mit raksz bele,rá lehet fogni,hogy ezt te így etted valahol.

Falafel
  • 40 dk csicseriborsó
  • 1 tojás
  • bors
  • 3 ek olaj
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 3 ek liszt
  • 3 csipet őrölt kömény
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • 1 kis fej hagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
A borsót előző éjszaka beáztatom vízbe.Van aki 12-18 órára szokta,nekem kényszerűségből 14 órát állt,de már reggel olyan puha volt,hogy a körmömmel el tudtam vágni.Enyhén sós vízben puhára főzzük,takaréklángon.Leszűrjük,összetörjük és összedolgozzuk a fűszerekkel,liszttel,morzsával.Kis gombócokat formálunk és bő,forró olajban kisütjük.




3 megjegyzés:

  1. Levest már ettem, és nagyon ízlett! Tetszik az autentikus fűszerezésed, hogy mennyire feltaláltad magad :-)

    És azt láttad-e már, hogy van főzött csicseriborsó konzerv?

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon erdekes lehet!Milyen jellegu etel ez,eloetel-fele, vagy koretfele..?Igy magaban kell foyasztani?JOl neznek ki!

    VálaszTörlés
  3. Imádom a falafelt! Egyfolytában tudnám enni. Azért egyszer próbáld ki az igazi indiai fűszerezéssel is, mert úgy az igazi!:))

    VálaszTörlés