vasárnap, szeptember 27, 2009

Zabaione/Borkrém-VKFXXVIII/I

A Zabaione vagy Zabaglione{mert van aki levesként eszi!} egy könnyű krém,mely a tiramisu mellett az olasz konyha egyik legkedveltebb desszertje.A Zabaione melegen igazán finom,ezért a krémet röviddel a vendégek érkezése előtt is nyugodtan elkészíthetjük.


Alapja a tojássárgája és a marsala bor,egy Szicíliából származó likőrbor,melyet grillo és cataratto szőlőből állítanak elő,18% alkoholt tartalmaz,és dolce{édes},valamint secco{száraz} változata létezik.Természetesen használhatunk fehérbort is,ám azzal számolnunk kell,hogy a zabaionénk nem lesz olyan édes.


A jól elkészített zabaione arról ismerszik meg,hogy rövid állás után sem válik folyóssá a krém.Legfeljebb 1 napig áll el a hűtőben,ilyenkor a krémet egy kicsit át kell melegíteni.

Zabaione/Borkrém

  • 300 g fehér és kék szőlő

  • 1 citrom reszelt héja és leve

  • 4 nagyobb tojás sárgája

  • 50 g cukor
  • 80 ml marsala

A szőlőt jól megmossuk,lecsöpögtetjük,leszedjük a száráról.A tojássárgáját,a cukrot,a citrom héját és levét habverőtálba tesszük.Óvatosan hozzáöntjük a marsalát és habverővel összekeverjük.Atálat széles edénybe,vízgőz felé tesszük.A tűzhelyet kis lángra kapcsoljuk.A tojásos masszát a habverővel kb. 5 percig keverjük.A masszának sűrű,krémes állagúnak,de habosnak és világosnak kell lennie.A pohár vagy tál aljára szőlőt rétegezünk és a krémet ráöntjük.Tetejét is kirakjuk szőlővel,megszórjuk fahéjjal és tálaljuk.








3 megjegyzés:

  1. Az egyik kedvencem, tudtad??? :)

    VálaszTörlés
  2. Jól hangzik! Én is borhabos dolgot készítettem, bár teljesen másat, de szívesen ennék ebből is.

    VálaszTörlés
  3. Trin!
    Nem tudtam.Küldjek?:-)
    Kiskukta!
    Láttam a tortát,nagyon szép!Azért az a fahéjas palacsinta is jó lett volna:-)

    VálaszTörlés