A Zabaione vagy Zabaglione{mert van aki levesként eszi!} egy könnyű krém,mely a tiramisu mellett az olasz konyha egyik legkedveltebb desszertje.A Zabaione melegen igazán finom,ezért a krémet röviddel a vendégek érkezése előtt is nyugodtan elkészíthetjük.
Alapja a tojássárgája és a marsala bor,egy Szicíliából származó likőrbor,melyet grillo és cataratto szőlőből állítanak elő,18% alkoholt tartalmaz,és dolce{édes},valamint secco{száraz} változata létezik.Természetesen használhatunk fehérbort is,ám azzal számolnunk kell,hogy a zabaionénk nem lesz olyan édes.
A jól elkészített zabaione arról ismerszik meg,hogy rövid állás után sem válik folyóssá a krém.Legfeljebb 1 napig áll el a hűtőben,ilyenkor a krémet egy kicsit át kell melegíteni.
Zabaione/Borkrém
- 300 g fehér és kék szőlő
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 4 nagyobb tojás sárgája
- 50 g cukor
- 80 ml marsala
A szőlőt jól megmossuk,lecsöpögtetjük,leszedjük a száráról.A tojássárgáját,a cukrot,a citrom héját és levét habverőtálba tesszük.Óvatosan hozzáöntjük a marsalát és habverővel összekeverjük.Atálat széles edénybe,vízgőz felé tesszük.A tűzhelyet kis lángra kapcsoljuk.A tojásos masszát a habverővel kb. 5 percig keverjük.A masszának sűrű,krémes állagúnak,de habosnak és világosnak kell lennie.A pohár vagy tál aljára szőlőt rétegezünk és a krémet ráöntjük.Tetejét is kirakjuk szőlővel,megszórjuk fahéjjal és tálaljuk.
Az egyik kedvencem, tudtad??? :)
VálaszTörlésJól hangzik! Én is borhabos dolgot készítettem, bár teljesen másat, de szívesen ennék ebből is.
VálaszTörlésTrin!
VálaszTörlésNem tudtam.Küldjek?:-)
Kiskukta!
Láttam a tortát,nagyon szép!Azért az a fahéjas palacsinta is jó lett volna:-)