szerda, december 02, 2009

A mandarin


Végre,végre!!!!!


Eljött a kedvenc téli gyümölcsöm időszaka.


A mandariné.


Annyira szeretem,hogy amikor elkezdődik a szezonja,1-1 1/2 kg a napi fogyasztásunk,döntően az én javamra.Imádom a kis,sárga gömböket,édes levét,könnyen foszló héjának illatát.
Ezenkívül rengeteg gyógyhatása is van és ha a konvektor/radiátor tetejére helyezzük a héjdarabkákat,nemcsak rendkívül finom,karácsonyi illat lengi be a levegőt,hanem a legjobb antibakteriális fertőtlenítő is és éjszaka-főleg ha náthásak vagyunk és eldugult orrunk miatt az alvás nehezített-remek légúttisztító és hörgőtágító,köptető.
Nézzünk egy kis irodalmat róla.




Eredete, hagyományai
A mandarin Kínában és Vietnámban őshonos. Európában csak a XIX. század elején jelent meg, Amerikában pedig 1840 környékén. A népgyógyászok rendszeres fogyasztását koleszterincsökkentőnek és rákmegelőző hatásúnak tartják.

Élettani hatásai, összetétele
Vérkoleszterint csökkentő hatóanyagot tartalmaz. A mandarin a narancshoz és a grépfrúthoz hasonlóan, héjában és membránjában található pektin csökkenti a vér-koleszterinszintet, így rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a vér-koleszterinszintet csökkentő táplálkozáshoz.
Rendszeres fogyasztása esetén csökken a rákos megbetegedések kockázata.
Azokon a területeken, ahol a citrusfélék fogyasztása jelentős, a rákos megbetegedések okozta halálozási arány kisebb. Svéd kutatók megállapították, hogy a hasnyálmirigyrákban szenvedő betegeknél elenyésző volt a citrusfélék és a sárgarépa fogyasztása.
Holland kutatók szerint a gyomorrák kialakulásának rizikóját csökkentik e déligyümölcsök. A citrusfélék rákellenes hatása, így a mandariné is, egyrészt az igen erős antioxidáns hatású C-vitaminnak, másrészt magas élelmi-rost tartalmuknak tulajdonítható.

A mikulás-csomag elengedhetetlen része a csokoládé és mogyoró mellett a mandarin. Ezt a citrusfélék családjába tartozó gyümölcsöt már kétezer éve fogyassza az emberiség. A narancs színű vitaminbomba Dél-Kelet-Ázsiából származik, kontinensünkön a XIX. század elején jelent meg. Kinézete is tetszetős a gyermekszemnek: apró, narancssárga színe, könnyen hámozhatósága, édeskés íze szinte vonzza a gyermekeket. Szülőként így könnyen biztosíthatjuk gyermekünk egészségét, hiszen a mandarin rendkívül egészséges. Elegendő szilikon-tartalma miatt erősíti a csont kötőszöveteit, mely a fejlődésben lévő gyermekek számára igen fontos. Magas tápanyag- és vitamintartalma (A és C-vitamin) erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, segít megelőzni a rákos betegségek kialakulását. Alacsony kalóriatartalma miatt pedig közkedvelt diétás csemege. Jelentős szerepet tölt be a vérrögképződés (fokozza az epe és a vese vérellátását), a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának megakadályozásában, ezenkívül idegnyugtató és baktériumölő hatású gyümölcs, megtisztítja a beleket, megszünteti a hasmenést.
A karácsonyi bevásárláskor oly gyakori „idegrohamokra” is hatékony csemege, hiszen nyugtatóan hat az agyra, az idegrendszerre és a szívre. Hormonelégtelenség esetén gyakori, hogy a betegeket hormonterápiával orvosolják, ám egyeseknél jobban hat a természetes esztrogén, mely a mandarinban is megtalálható. Ha esetleg tüdőgyulladásban szenvedünk, vegyük be a mandarint egy kanál búzacsíra olajjal, mert ilyenkor az A vitamin felszívódik, elősegítve a légutak tisztulását. Nemcsak téli hónapokban, hanem az allergia-szezon kellős közepén is szüksége van szervezetünknek a mandarinra, hiszen csökkenti a nyálkahártyák ingerlékenységét, ezáltal visszaszorítja a tüsszögést, köhögést. A borongós, hideg, szomorkás téli napokon alig van kedvünk bármit is tenni, hajlamos az ember az ún. téli depresszióra. Kapcsolódjunk ki egy picit, beszélgessünk barátainkkal, barátnőinkkel, igyunk egy forró teát vagy kakaót. A hangulat javítása érdekében tegyük a mandarin héjakat a radiátorra, s perceken belül kellemes mandarin-szag hatja át lakásunkat, mely fénylő pontként világítja meg a komor napok szürkeségét.




A citrusok között a mandarin (Citrus reticulata ) egyre nagyobb népszerűségnek örvend, még az édes narancsokat is maga mögé utasítja. Közkedveltségét utánozhatatlan ízének és fogyasztóbarát csomagolásának köszönheti. A mandarin héja ugyanis vékony és könnyebben lejön, mint az egyéb narancsoké.

A tudatos vásárlók azonban nem csak ízéért, de magas vitamintartalmáért is fogyasztják. A mandarin ugyanis bővelkedik A-, B- és C-vitaminban , de szelén tartalma is kiemelkedően magas. A mandarinban lévő C-vitamin hozzásegít az általános erőnléthez, az A-vitamin pedig a gyulladások maradványait küzdi le.

bioflvonoidoknak köszönhetően hatásos baktérium- és vírusölő, valamint eredményesen gátolja testünkben a vérrögképződést. Immunerősítő és természetes antioxidáns.

Fogyasztása felér egy hormonterápiával, mivel a benne található fitoösztrégennek köszönhetően meggátolja, illetve késlelteti a szervezetünkben kialakuló hormonelégtelenséget. A mandarin további jótékony hatása a koleszterinszint-csökkentés , de segít a vér és a máj megtisztításában is.

A fenti gyógyító hatásokért és kellemes ízéért fogyasszuk naponta! Egyszerűen hámozzuk meg, de ha friss nedűjére vágyunk, ki is facsarhatjuk. Héja sem veszik kárba: kiváló forraltbor-ízesítő








Vegyétek és egyétek.



2 megjegyzés:

  1. Nálunk ugyanez a helyzet: a nap és a min. 1 kiló. Kicsi lányom annyira szereti, hoyg néhány darab után már el kell dugnom előle, hiszen addig képes enni, amíg elfogy! Én a narancsot jobban szeretem, de utálom pucolni, úgyhogy, inkább megszerettem jobban a mandarint. :D Bár mi inkább a klementint szoktuk venni, a mandarin jóval kisebb testvérkéjét, de a kettő szinte ugyanaz. :)

    VálaszTörlés
  2. Én is inkább mandarin, mint narancs:))
    Ezt a Nirvana számot is IMÁDOM!!!!!Köszi!!!!!

    VálaszTörlés